Ψυχική Υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

 

Ερευνητές και ψυχολόγοι έχουν πει ότι το να είστε σε επαφή με τη φύση κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας, και αυτό περιλαμβάνει μια ωραία βόλτα στην παραλία. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Έχει αναφερθεί παλαιότερα ότι οι «μπλε χώροι» είναι μερικές φορές το κλειδί για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή είναι πιο ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές μελέτησαν 60 άτομα πριν, κατά τη διάρκεια και αφού περνούσαν 20 λεπτά την ημέρα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η ίδια η μελέτη διήρκεσε τρεις εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να περνούν χρόνο περπατώντας στην παραλία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, περπατώντας στους δρόμους της πόλης τη δεύτερη, ενώ την τρίτη ξεκουράζονταν σε εσωτερικούς χώρους. Ακόλουθα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, κάνοντας τους μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη συνολική διάθεσή τους. Οι βόλτες στην παραλία δεν απέφεραν σημαντικά οφέλη για την καρδιά, αλλά οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι είχαν καλύτερη διάθεση συνολικά.

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η μελέτη τους περιελάμβανε ένα αρκετά μικρό, περιεκτικό δε δείγμα που θα δικαιολογούσε περαιτέρω μελέτη. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ψυχολογικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του περιβάλλοντος όπου εκτελείται και ότι οι μπλε χώροι είναι καλύτεροι από τους αστικούς χώρους από αυτή την άποψη», δήλωσε ο συντονιστής της έρευνας Δρ Mark Nieuwenhuijsen. «Συγκεκριμένα, μετά από μια σύντομη βόλτα στην παραλία της Βαρκελώνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική τους υγεία».

Εάν μπορείτε να το κάνετε, μια βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ενιισχύσετε φυσικά την ψυχική σας υγεία, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Blue spaces και η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία

Θαλασσινό νερό: Το φάρμακο της φύσης

Θάλασσα: Ένας τόπος γαλήνης και ηρεμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.