Ψυχική Υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

 

Ερευνητές και ψυχολόγοι έχουν πει ότι το να είστε σε επαφή με τη φύση κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας, και αυτό περιλαμβάνει μια ωραία βόλτα στην παραλία. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Έχει αναφερθεί παλαιότερα ότι οι «μπλε χώροι» είναι μερικές φορές το κλειδί για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή είναι πιο ευτυχισμένοι.

Οι ερευνητές μελέτησαν 60 άτομα πριν, κατά τη διάρκεια και αφού περνούσαν 20 λεπτά την ημέρα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η ίδια η μελέτη διήρκεσε τρεις εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να περνούν χρόνο περπατώντας στην παραλία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, περπατώντας στους δρόμους της πόλης τη δεύτερη, ενώ την τρίτη ξεκουράζονταν σε εσωτερικούς χώρους. Ακόλουθα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, κάνοντας τους μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη συνολική διάθεσή τους. Οι βόλτες στην παραλία δεν απέφεραν σημαντικά οφέλη για την καρδιά, αλλά οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι είχαν καλύτερη διάθεση συνολικά.

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η μελέτη τους περιελάμβανε ένα αρκετά μικρό, περιεκτικό δε δείγμα που θα δικαιολογούσε περαιτέρω μελέτη. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ψυχολογικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του περιβάλλοντος όπου εκτελείται και ότι οι μπλε χώροι είναι καλύτεροι από τους αστικούς χώρους από αυτή την άποψη», δήλωσε ο συντονιστής της έρευνας Δρ Mark Nieuwenhuijsen. «Συγκεκριμένα, μετά από μια σύντομη βόλτα στην παραλία της Βαρκελώνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στη διάθεση, τη ζωτικότητα και την ψυχική τους υγεία».

Εάν μπορείτε να το κάνετε, μια βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ενιισχύσετε φυσικά την ψυχική σας υγεία, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Blue spaces και η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία

Θαλασσινό νερό: Το φάρμακο της φύσης

Θάλασσα: Ένας τόπος γαλήνης και ηρεμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.