Ψυχική Υγεία

Χρόνος Ψυχοθεραπεία: Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες αλλαγές μόνοι και μόνες

Χρόνος Ψυχοθεραπεία: Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες αλλαγές μόνοι και μόνες

Όσο φρικτό κι αν είναι το πένθος, είναι αναπόφευκτο. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να είναι παρών ως στήριγμα, να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τη θλίψη και τη λύπη – να επικυρώσει αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα και να σας στηρίξει.

Χρόνος Ψυχοθεραπεία: Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις σημαντικές συνδέσεις μεταξύ της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας, το στίγμα γύρω από τη θεραπεία μειώνεται. Ο χρόνος μας αλλάζει. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας φαίνεται και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Μπορεί να αλλάξει τον ρόλο μας στην εργασία και στην οικογένειά μας. Μπορεί ακόμη και να αλλάξει ριζικά την αυτοεκτίμησή μας. Η μέση ηλικία και η μετέπειτα ζωή φέρνουν τόσο απώλεια όσο και απελευθέρωση, αλλά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές μόνοι και μόνες. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε με υγιείς τρόπους.

Διστάζετε; Ρίξτε μια ματιά στα δεδομένα: Το 2019, σχεδόν το 15% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 45 ετών δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί έναν θεραπευτή το προηγούμενο έτος – και αυτό ήταν πριν η πανδημία αυξήσει δραματικά την απομόνωση σε όλη τη χώρα. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις σημαντικές συνδέσεις μεταξύ της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας, το στίγμα γύρω από τη θεραπεία μειώνεται. Και οι μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική για τους ηλικιωμένους όσο και για εκείνους που βρίσκονται στη μέση ηλικία.

Γιατί ποτέ δεν είμαστε «αρκετά μεγάλοι» για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να μας δώσει τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή

Οι ορμόνες αυξομειώνονται σε όλα τα στάδια της ζωής. Όταν τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες μειώνονται, αυτό επηρεάζει τα πάντα, από τις συνήθειες του ύπνου μας έως τον μυϊκό μας τόνο και τη σεξουαλική ζωή. Εκτός από την αλλαγή των ορμονικών επιπέδων, οι τραυματισμοί και οι ασθένειες μπορεί μερικές φορές να μας εμποδίζουν να συμμετέχουμε σε ορισμένες από τις δραστηριότητες που αγαπάμε.

Και αυτές είναι μόνο οι σωματικές αλλαγές. Οι σχέσεις μπορούν επίσης να υποστούν μεγάλες αλλαγές στη μέση και μετέπειτα ζωή. Μπορεί να γίνουμε φροντιστής ενός συζύγου ή ηλικιωμένων γονέων. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 45 έως 64 ετών φροντίζει έναν ηλικιωμένο συγγενή.

Μεταξύ των ενηλίκων άνω των 50 ετών, τα ποσοστά διαζυγίων έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες επανασυνδέονται μετά από ένα «γκρίζο διαζύγιο» (διαζύγιο μεταξύ συζύγων ηλικίας άνω των 50 ετών), το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζωή μόνοι μετά από πολλά χρόνια ως μέλος ενός ζευγαριού.

Σε μια περίοδο αλλαγής, η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει: να συντονιστείτε με αυτά που θέλετε και χρειάζεστε, να αποσαφηνίσετε τις επιλογές σας, να μάθετε να εμπιστεύεστε την κρίση σας, ακόμη και σε άγνωστο έδαφος.

Η θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει χώρο για την εξερεύνηση νέων ταυτοτήτων

Στη μέση και μετέπειτα ζωή, οι μεγάλες μεταβάσεις, όπως η συνταξιοδότηση, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την αίσθηση του ποιοι είμαστε. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι οι κορυφαίοι αθλητές συχνά αισθάνονται κατάθλιψη και σύγχυση μετά την αποχώρησή τους από τον ανταγωνιστικό αθλητισμό.

Όταν δεν κάνετε πλέον κάτι – ή δεν είστε κάτι – που κάποτε ήταν το επίκεντρο της ζωής σας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κενό. Τα αισθήματα αποπροσανατολισμού δεν είναι ασυνήθιστα. Ακόμα και όταν η απώλεια της ταυτότητας είναι μέρος μιας φυσικής διαδικασίας, όπως η εμμηνόπαυση, το να βρισκόμαστε στην «ενδιάμεση» φάση μεταξύ των ταυτοτήτων μπορεί να είναι άβολο.

Η θεραπεία μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση κατεύθυνσης καθώς επαναπροσδιοριζόμαστε. Μπορεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για τη διαδικασία δοκιμής, λάθους και αναστοχασμού του επανασχηματισμού της ταυτότητας.

Η θεραπεία μπορεί να μας στηρίξει αν πενθούμε μια απώλεια

Η απώλεια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής. Αλλά όσο περισσότερο ζούμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική απώλεια κάποιου είδους. Τα παιδιά μεγαλώνουν και μετακομίζουν από το σπίτι. Φίλοι και μέλη της οικογένειας φεύγουν από τη ζωή. Σημαντικές και ουσιαστικές φάσεις της ζωής μας φτάνουν στο φυσικό τους τέλος.

Όσο φρικτό κι αν είναι το πένθος, είναι αναπόφευκτο. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να είναι παρών ως στήριγμα, να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τη θλίψη και τη λύπη – να επικυρώσει αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα και να σας στηρίξει.

Η θεραπεία είναι μια ευκαιρία να σφυρηλατήσουμε νέες συνδέσεις

Είτε η θεραπεία πραγματοποιείται σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο, δια ζώσης ή διαδικτυακά, η επιτυχία της βασίζεται στην ανθρώπινη σύνδεση και το δέσιμο. Η έρευνα έχει δείξει ότι μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματική.

Η εστιασμένη σύνδεση είναι σημαντική καθώς μεγαλώνετε, όταν πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν μια υφέρπουσα αίσθηση απομόνωσης. Οι ερευνητές έχουν πει εδώ και καιρό ότι η απομόνωση δεν αφορά μόνο τη μοναξιά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καρδιακών προβλημάτων και ψυχικών παθήσεων. Η πανδημία COVID-19 ενίσχυσε αυτά τα ευρήματα.

Η ανάπτυξη πηγών σύνδεσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική αν έχετε υποστεί μια ζωή συστημικό ρατσισμό. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κοινωνική και πνευματική υποστήριξη, μαζί με τις ψυχολογικές πηγές, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των έγχρωμων ανθρώπων από το άγχος της μακροχρόνιας έκθεσης σε διακρίσεις. Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων είναι τόσο σημαντική για την ευημερία σας που οι ειδικοί συνιστούν να δημιουργήσετε ένα «σχέδιο σύνδεσης» με συγκεκριμένους τρόπους για να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να αποτρέψετε την απομόνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε είναι η σωστή στιγμή για να επισκεφθώ ψυχολόγο;

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στην ψυχωτική συνδρομή

Πώς οι κορυφαίοι επαγγελματίες μπορούν να δουν το κέρδος της σύνθεσης της ψυχοθεραπείας στη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική, έρευνα και εκπαίδευση.

Ψυχοθεραπεία : Δείτε πως επιτυγχάνεται θεραπεία μέσω της ψυχολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.