Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Διαδικτυακή θεραπεία για την διαχείριση του θυμού

Ψυχική υγεία: Διαδικτυακή θεραπεία για την διαχείριση του θυμού

Ψυχική υγεία: Τα αποτελέσματα ενισχύουν την έρευνα και τις θεωρίες που υποδηλώνουν ότι οι δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε προβλήματα στη διαχείριση του θυμού.

Τα προβλήματα με τη διαχείριση του θυμού μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για το άτομο που πλήττεται και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μια νέα μελέτη από το Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία δείχνει ότι τέσσερις εβδομάδες θεραπείας που παρέχεται μέσω Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει άτομα με θυμό και επιθετικότητα. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Διαχείριση Θυμού

Η μελέτη, την οποία οι ερευνητές επέλεξαν να ονομάσουν «μελέτη θυμού», είναι η πρώτη που συγκρίνει διαφορετικές στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων με τη μεσολάβηση του Διαδικτύου κατά του θυμού. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι σημαντικά για την κατανόηση της ρύθμισης των συναισθημάτων και για τη διάδοση μεθόδων που βασίζονται σε στοιχεία.

Εύκολη πρόσληψη συμμετεχόντων

«Είναι συνήθως πολύ δύσκολο να στρατολογηθούν συμμετέχοντες για μελέτες θεραπείας. Για τη μελέτη του θυμού, ωστόσο, ήταν πολύ εύκολο και έπρεπε να κλείσουμε τον χώρο πρόσληψης μετά από μερικές εβδομάδες λόγω του μεγάλου αριθμού αιτούντων. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια συγκρατημένη ανάγκη για την ψυχολογική αντιμετώπιση του θυμού.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το θυμό ντρέπονται και πιστεύουμε ότι η μορφή του Διαδικτύου ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτήν την ομάδα επειδή δεν χρειάζεται να περιμένουν σε μια αίθουσα υποδοχής ή να κάθονται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν θεραπευτή και να μιλήσουν για το θυμό τους. », λέει ο Johan Bjureberg, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας στο Karolinska Institutet και ερευνητής υπεύθυνος για τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Örebro στη Σουηδία.

Η μελέτη θυμού έχει αξιολογήσει την επίδραση δύο στρατηγικών ρύθμισης του συναισθήματος: συνειδητή επίγνωση συναισθημάτων. και γνωστική επαναξιολόγηση. Η συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων εστιάζει στην ικανότητα να παρατηρεί κανείς και να αποδέχεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του χωρίς να τα κρίνει ή να τα ενεργεί. Η γνωστική επαναξιολόγηση, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στην ικανότητα επανερμηνείας σκέψεων και καταστάσεων και εντοπισμού εναλλακτικών σκέψεων που δεν προκαλούν δύσκολα συναισθήματα.

Οι 234 συμμετέχοντες, όλοι με σημαντικά προβλήματα θυμού, ανατέθηκαν τυχαία σε τέσσερις εβδομάδες είτε συνειδητής επίγνωσης συναισθημάτων, γνωστικής επανεκτίμησης ή συνδυασμό αυτών των δύο στρατηγικών. Όλες οι θεραπείες είχαν περίπου την ίδια διάρκεια και συσχετίστηκαν με μειωμένο αυτοαναφερόμενο θυμό και επιθετικότητα στο τέλος της θεραπείας.

Η συνδυαστική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική

Η συνδυασμένη θεραπεία οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα εξωτερικής έκφρασης θυμού, επιθετικότητας και μηρυκασμού θυμού, αλλά όχι καταστολής θυμού, σε σύγκριση με τη συνειδητή επίγνωση συναισθημάτων ή τη γνωστική επαναξιολόγηση μόνο. Ο συνδυασμός ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τους συμμετέχοντες που βίωναν πολύ υψηλά επίπεδα θυμού στην αρχή της μελέτης.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν την έρευνα και τις θεωρίες που υποδηλώνουν ότι οι δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε προβλήματα στη διαχείριση του θυμού. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια πολύ σύντομη θεραπεία μόνο τεσσάρων εβδομάδων που χορηγείται μέσω Διαδικτύου με ελάχιστη υποστήριξη θεραπευτή είναι αποτελεσματική στη μείωση των προβλημάτων θυμού. Ελπίζουμε ότι οι μελέτες παρακολούθησης υποστηρίζουν αυτό το εύρημα και ότι η θεραπεία μπορεί να προσφερθεί ευρέως στο πλαίσιο της τακτικής φροντίδας», εξηγεί ο Johan Bjureberg.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε προβλήματα θυμού

Τι είναι η άτυπη κατάθλιψη και ποια η συμπτωματολογία της

Πώς θα σταματήσετε να τρώτε για να γεμίσετε το συναισθηματικό κενό

Φροντίζοντας τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του πένθους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.