Ψυχική Υγεία

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

Άτυπη κατάθλιψη: Τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι το αίσθημα θλίψης, απελπισίας ή κατάθλιψης.

Η άτυπη κατάθλιψη είναι ένας υποτύπος της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Διαφέρει από τη μελαγχολική κατάθλιψη, η οποία προκαλεί πρωτίστως θλίψη ακόμα και μπροστά σε ελπιδοφόρες συνθήκες και θετικά γεγονότα. Η άτυπη κατάθλιψη, αντίθετα, σημαίνει ότι η διάθεση ενός ατόμου μπορεί να βελτιωθεί όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Η άτυπη κατάθλιψη προκαλεί επίσης πρόσθετα σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα εξάντλησης, αυξημένη όρεξη και ύπνο. Αυτός ο υποτύπος κατάθλιψης μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο πολύ ευαίσθητο στην απόρριψη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο άτυπη κατάθλιψη για να αναφερθούν στην κατάθλιψη που δεν συνάδει με τα στερεότυπα κατάθλιψης ή με τις κοινές εκδηλώσεις της κατάθλιψης. Πρόκειται για “εσφαλμένη” χρήση του όρου. Η άτυπη κατάθλιψη είναι ένας συγκεκριμένος υποτύπος κατάθλιψης με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Η θεραπεία είναι παρόμοια με άλλες μορφές κατάθλιψης, αλλά η άτυπη κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να ανταποκρίνεται καλύτερα σε μια ομάδα αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται αναστολείς μονοαμινοξειδάσης.

Σε τι διαφέρει από την μελαγχολική κατάθλιψη

Η άτυπη κατάθλιψη διαφέρει από τη μελαγχολική κατάθλιψη. Η μελαγχολική κατάθλιψη είναι η μορφή κατάθλιψης που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αναγνωρίσουν ως κατάθλιψη. Περιλαμβάνει μια πολύ λυπημένη διάθεση και δυσκολία στην εύρεση ευχαρίστησης. Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους βαθιά λυπημένους. Αλλά σε αντίθεση με τη μελαγχολική κατάθλιψη, τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν ως απόκριση σε θετικά γεγονότα της ζωής ή ελπίδα για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, η άτυπη κατάθλιψη συνδέεται περισσότερο με την κατάσταση και το περιβάλλον ενός ατόμου.

Μερικά άλλα χαρακτηριστικά της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • Τείνει να είναι πιο χρόνια.
 • Είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες.
 • Συχνά προκαλεί υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αύξηση βάρους.
 • Μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο έντονη αίσθηση νωθρότης ή υπνηλίας.
 • Μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται βαρύ στα χέρια και τα πόδια.
 • Μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Συμπτώματα

Τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι το αίσθημα θλίψης, απελπισίας ή κατάθλιψης. Η πιο παραδοσιακή παρουσίαση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι η μελαγχολική, κατά την οποία ένα άτομο αγωνίζεται να νιώσει χαρά ή ευχαρίστηση, ακόμη και σε ευχάριστες συνθήκες.

Με την άτυπη κατάθλιψη, η πορεία της νόσου είναι πιο πιθανό να αλλάξει. Τα άτομα μπορεί να βιώσουν βελτίωση της κατάστασής του σε βελτιωμένες συνθήκες ή τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν όταν το περιβάλλον στη ζωή τους επιδεινώνεται. Τούτων λεχθέντων, τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις της νόσου. Έτσι, ακόμη και όταν ένα άτομο νιώσει καλύτερα για μια περίοδο, τα συμπτώματά του μπορεί να επανέλθουν.

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • υπερβολικός ύπνος
 • αίσθημα νωθρότητας
 • αίσθημα βάρους στα χέρια και τα πόδια
 • μεγάλη κατανάλωση φαγητού ή υπερβολική αύξηση βάρους
 • συμπτώματα που μπορεί να βελτιωθούν όταν ένα άτομο βρίσκει λόγους για να νιώθει χαρούμενο

 

Η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι διαφορετική διάγνωση από τη μελαγχολική κατάθλιψη. Αντίθετα, και οι δύο είναι υποτύποι της μείζονος κατάθλιψης και μοιράζονται πολλά συμπτώματα. Μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ένα άτομο και στους δύο τύπους κατάθλιψης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • θυμός
 • αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
 • απελπισία
 • αγώνας για να βρει κίνητρο
 • σωματικά συμπτώματα όπως πόνος ή πονοκεφάλους
 • ασυνήθιστη λαχτάρα για φαγητό
 • αλλαγές στο ενεργειακό επίπεδο
 • σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού
 • δυσκολίες στη σχέση που προέρχονται από συμπτώματα κατάθλιψης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καπνιστές μπορεί να έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη

Ενδείξεις ότι η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια μπορεί να προέρχονται από το «σκοτεινό γονιδίωμα»

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.

Το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό στην πανδημία

Ατονία απάθεια: Η ατονία δεν διαρκεί για πάντα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, ενώ μπορεί να είναι πρόδρομος για την κατάθλιψη ή να υπάρχει παράλληλα με την κατάθλιψη.

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.