Ψυχική Υγεία

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

Άτυπη κατάθλιψη: Τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι το αίσθημα θλίψης, απελπισίας ή κατάθλιψης.

Η άτυπη κατάθλιψη είναι ένας υποτύπος της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Διαφέρει από τη μελαγχολική κατάθλιψη, η οποία προκαλεί πρωτίστως θλίψη ακόμα και μπροστά σε ελπιδοφόρες συνθήκες και θετικά γεγονότα. Η άτυπη κατάθλιψη, αντίθετα, σημαίνει ότι η διάθεση ενός ατόμου μπορεί να βελτιωθεί όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Η άτυπη κατάθλιψη προκαλεί επίσης πρόσθετα σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα εξάντλησης, αυξημένη όρεξη και ύπνο. Αυτός ο υποτύπος κατάθλιψης μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο πολύ ευαίσθητο στην απόρριψη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο άτυπη κατάθλιψη για να αναφερθούν στην κατάθλιψη που δεν συνάδει με τα στερεότυπα κατάθλιψης ή με τις κοινές εκδηλώσεις της κατάθλιψης. Πρόκειται για “εσφαλμένη” χρήση του όρου. Η άτυπη κατάθλιψη είναι ένας συγκεκριμένος υποτύπος κατάθλιψης με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Η θεραπεία είναι παρόμοια με άλλες μορφές κατάθλιψης, αλλά η άτυπη κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να ανταποκρίνεται καλύτερα σε μια ομάδα αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται αναστολείς μονοαμινοξειδάσης.

Σε τι διαφέρει από την μελαγχολική κατάθλιψη

Η άτυπη κατάθλιψη διαφέρει από τη μελαγχολική κατάθλιψη. Η μελαγχολική κατάθλιψη είναι η μορφή κατάθλιψης που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αναγνωρίσουν ως κατάθλιψη. Περιλαμβάνει μια πολύ λυπημένη διάθεση και δυσκολία στην εύρεση ευχαρίστησης. Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους βαθιά λυπημένους. Αλλά σε αντίθεση με τη μελαγχολική κατάθλιψη, τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν ως απόκριση σε θετικά γεγονότα της ζωής ή ελπίδα για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, η άτυπη κατάθλιψη συνδέεται περισσότερο με την κατάσταση και το περιβάλλον ενός ατόμου.

Μερικά άλλα χαρακτηριστικά της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • Τείνει να είναι πιο χρόνια.
 • Είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες.
 • Συχνά προκαλεί υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αύξηση βάρους.
 • Μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο έντονη αίσθηση νωθρότης ή υπνηλίας.
 • Μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται βαρύ στα χέρια και τα πόδια.
 • Μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Συμπτώματα

Τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι το αίσθημα θλίψης, απελπισίας ή κατάθλιψης. Η πιο παραδοσιακή παρουσίαση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι η μελαγχολική, κατά την οποία ένα άτομο αγωνίζεται να νιώσει χαρά ή ευχαρίστηση, ακόμη και σε ευχάριστες συνθήκες.

Με την άτυπη κατάθλιψη, η πορεία της νόσου είναι πιο πιθανό να αλλάξει. Τα άτομα μπορεί να βιώσουν βελτίωση της κατάστασής του σε βελτιωμένες συνθήκες ή τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν όταν το περιβάλλον στη ζωή τους επιδεινώνεται. Τούτων λεχθέντων, τα άτομα με άτυπη κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις της νόσου. Έτσι, ακόμη και όταν ένα άτομο νιώσει καλύτερα για μια περίοδο, τα συμπτώματά του μπορεί να επανέλθουν.

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • υπερβολικός ύπνος
 • αίσθημα νωθρότητας
 • αίσθημα βάρους στα χέρια και τα πόδια
 • μεγάλη κατανάλωση φαγητού ή υπερβολική αύξηση βάρους
 • συμπτώματα που μπορεί να βελτιωθούν όταν ένα άτομο βρίσκει λόγους για να νιώθει χαρούμενο

 

Η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι διαφορετική διάγνωση από τη μελαγχολική κατάθλιψη. Αντίθετα, και οι δύο είναι υποτύποι της μείζονος κατάθλιψης και μοιράζονται πολλά συμπτώματα. Μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ένα άτομο και στους δύο τύπους κατάθλιψης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • θυμός
 • αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
 • απελπισία
 • αγώνας για να βρει κίνητρο
 • σωματικά συμπτώματα όπως πόνος ή πονοκεφάλους
 • ασυνήθιστη λαχτάρα για φαγητό
 • αλλαγές στο ενεργειακό επίπεδο
 • σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού
 • δυσκολίες στη σχέση που προέρχονται από συμπτώματα κατάθλιψης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καπνιστές μπορεί να έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη

Ενδείξεις ότι η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια μπορεί να προέρχονται από το «σκοτεινό γονιδίωμα»

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.