Ψυχική Υγεία

Θυμός Λόγοι: Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσουμε να θυμώνουμε στους άλλους ανθρώπους;

Θυμός Λόγοι: Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσουμε να θυμώνουμε στους άλλους ανθρώπους;

Είναι εύκολο να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας μέσω του θυμού. Φανταστείτε να έχετε πέσει σε ένα μποτιλιάρισμα για ώρες και να έχετε καθυστερήσει στη δουλειά, ή ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με ένα τμήμα καταγγελιών για κάποια άθλια προϊόντα που παραλάβατε και περιμένετε στην αναμονή.

Θυμός Λόγοι: Ο θυμός σας ξεφεύγει από τον έλεγχο; Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσουμε να θυμώνουμε στους άλλους ανθρώπους; Αναρωτιέστε γιατί τείνετε πάντα να βιώνετε το θυμό αντί για άλλα συναισθήματα σε αγχωτικές καταστάσεις; Το να θυμώνεις δεν είναι παραγωγικό, μπορεί να είναι τρομακτικό για τους γύρω σου και σπάνια λύνει ένα πρόβλημα. Εάν βιώνετε συχνά θυμό και δεν φαίνεται να ξεφεύγετε από αυτήν την κατάσταση, ίσως είναι χρήσιμο να καταλάβετε από πού προέρχεται ο θυμός σας.

Οι συμπεριφορές που υποδηλώνουν θυμό δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Ο θυμός συνήθως συνδέεται με ένα άλλο συναίσθημα και συχνά καλύπτει αυτό το «κρυμμένο» συναίσθημα.

Η δουλειά σας είναι να αναγνωρίσετε ποια είναι αυτά τα «κρυμμένα» συναισθήματα και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσετε, προκειμένου να σπάσετε τον φαύλο κύκλο του θυμού.

Ακολουθούν δέκα πιθανές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε θυμό:

  1. Φόβος

Ο φόβος είναι συχνά η βασική αιτία του θυμού των περισσότερων ανθρώπων. Είτε αυτός ο φόβος σχετίζεται με την πιθανότητα να χάσουμε κάποιον ή κάτι, είτε ο φόβος σχετίζεται με την πιθανότητα να φανούμε ανεπαρκείς, να πληγώσουμε κάποιον ή να χάσουμε τον έλεγχο. Εκνευρίζεστε ανταποκρινόμενοι σε αυτόν τον φόβο.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ορθολογικό τρόπο.

  1. Βοήθεια

Το να νιώθεις αβοήθητος δεν είναι το ίδιο με τον φόβο, αλλά είναι αρκετά παρόμοιο. Μπορεί να αισθάνεστε ανίσχυροι σε μια κατάσταση στη δουλειά όπου το αφεντικό σας έχει απειλήσει να απολύσει εργαζόμενους ή μπορεί να είναι ένας φόβος για την υγεία που ξέρετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο.

Το να θυμώσετε δεν θα λύσει αυτά τα διλήμματα, οι πρακτικές λύσεις θα λύσουν το πρόβλημα.

  1. Απογοήτευση

Είναι εύκολο να εκτονώσετε την απογοήτευσή σας μέσω του θυμού. Φανταστείτε να έχετε πέσει σε ένα μποτιλιάρισμα για ώρες και να έχετε καθυστερήσει στη δουλειά, ή ότι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με ένα τμήμα καταγγελιών για κάποια άθλια προϊόντα που παραλάβατε και περιμένετε στην αναμονή. Η απογοήτευσή σας μπορεί να μεταμορφωθεί γρήγορα σε θυμό.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι συμβαίνει αυτό, μετρήστε ως το δέκα και προσπαθήστε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα αυτού που σας συμβαίνει, λειτουργώντας ως εξωτερικός παρατηρητής. Λίγα λεπτά καθυστέρησης δε θα είναι το τέλος του κόσμου εάν καλέσετε στη δουλειά και τους ενημερώσετε τι συμβαίνει. Το να γνωρίζεις τι θα κάνεις στη συνέχεια, αφαιρεί αυτή την απογοήτευση.

  1. Προηγούμενος πόνος

Μερικές φορές μια τρέχουσα κατάσταση σε γυρίζει αμέσως σε μια κακή εμπειρία του παρελθόντος και νιώθεις το ίδιο πληγωμένος με τότε. Θα μπορούσε ακόμη και να σας πάει πίσω σε μια προηγούμενη σχέση όπου είχατε την αίσθηση ότι δεν είστε τίποτα.

Η αναγνώριση ότι ο θυμός που νιώθετε αυτήν τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάστασή σας, είναι το κλειδί για τη διαχείριση των αρνητικών σας συναισθημάτων.

  1. Κακές συνήθειες

Ίσως έχετε μόλις αποκτήσει μια κακή συνήθεια να χρησιμοποιείτε το θυμό ως «προεπιλεγμένη ρύθμιση» και οι γύρω σας σάς το επιτρέπουν μη σχολιάζοντας τη συμπεριφορά σας. Μερικές φορές ο θυμός λύνει ένα πρόβλημα άμεσα, επειδή κανείς δε θέλει να αντιμετωπίσει ένα θυμωμένο άτομο. Αλλά είναι πολύ κακό πράγμα να βασίζεσαι στον θυμό, ειδικά στον χώρο εργασίας και στο σπίτι.

Ζητήστε από την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας να σας βοηθήσουν την επόμενη φορά που θα δείξετε σημάδια θυμού.

  1. Εξάντληση

Το να είσαι ψυχικά εξουθενωμένος μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι είσαι πολύ κουρασμένος για να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις που συμβαίνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καταφεύγετε στον θυμό για να τους απομακρύνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εάν είστε υπερβολικά κουρασμένοι, μιλήστε με φίλους και μέλη της οικογένειας και ζητήστε βοήθεια. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας.

  1. Ζήλια

Το να θυμώνεις επειδή νιώθεις ζήλια για κάποιον ή κάτι είναι μια πραγματική κόκκινη σημαία. Και τα δύο συναισθήματα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, αλλά συνδυασμένα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι επειδή δεν έχετε αυτό που έχει κάποιος άλλος ή αυτό που έχει πετύχει θα πρέπει να είναι πραγματικά ένα σημάδι για περαιτέρω διερεύνηση στη δική σας ζωή και όχι στη δική τους. Μετατρέψτε αυτά τα συναισθήματα σε ένα θετικό μήνυμα για τον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε το για να ενισχύσετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας.

  1. Αναζήτηση επιβεβαίωσης

Ο θυμός δεν προκύπτει μόνο από ισχυρές προσωπικότητες, μπορεί να προέρχεται κι από εκείνους που έχουν λιγότερη αυτοεκτίμηση. Όσοι αναζητούν επιβεβαίωση από τους συνομηλίκους τους προκειμένου να αυξήσουν τη δική τους αυτοπεποίθηση, μπορούν να αισθανθούν απίστευτα απογοητευμένοι εάν δεν λάβουν τις σωστές απαντήσεις. Μπορεί να πονάνε μέσα τους, αλλά αντιδρούν με θυμό. Εάν διαπιστώνετε ότι θέλετε συνεχώς την επικύρωση από τους άλλους για τη δική σας αυτοεκτίμηση, πρέπει να το βρείτε με τον εαυτό σας.

  1. Πλήγμα

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται θυμό, αλλά καλύπτει πάρα πολλούς τομείς. Μπορεί να πληγωθείτε από μια προδοσία, από μια απώλεια, από ένα ψέμα και πολλούς άλλους λόγους. Η διαχείριση των υποκείμενων αυτών συναισθημάτων θα σας φέρει πιο κοντά στο να καταλάβετε γιατί χρησιμοποιείτε τον θυμό ως απάντηση σε αυτά. Αισθάνεστε, μήπως, ότι σας έχουν απορρίψει και το να ενεργείτε με θυμό σας δίνει μια ψευδαίσθηση δύναμης;

  1. Χειρισμός

Είναι πολύ σκληρό να θυμώνεις για να χειραγωγήσεις ανθρώπους ώστε να κάνουν αυτό που τους ζητάς. Αυτό υποδηλώνει ότι σας αρέσει πολύ να ελέγχετε τους ανθρώπους προς όφελός σας. Πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσκολο για εσάς να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το θυμό ως εργαλείο χειραγώγησης, αλλά ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να δείτε πώς θα νιώθατε αν κάποιος χρησιμοποιούσε το θυμό πάνω σας για να σας πείσει να κάνετε πράγματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 συμβουλές για την διαχείριση του θυμού

Τα 5 βασικά στάδια του πένθους σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πέντε χρήσιμες αλήθειες για να αποκτήσεις συναισθηματική νοημοσύνη

Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του θυμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.