Ψυχική Υγεία

Ψηφιακό άγχος: Όταν η τεχνολογία μας κατακλύζει

Ψηφιακό άγχος: Όταν η τεχνολογία μας κατακλύζει

Ψηφιακό άγχος: Όταν η τεχνολογία μας κατακλύζει. Νιώθετε την ανάγκη αποσύνδεσης από τα δίκτυα; Είστε συγκλονισμένοι από τόσες πολλές πληροφορίες και ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας; Σίγουρα πάσχετε από ψηφιακό άγχος. Εδώ σας λέμε τι είναι και πώς να το αποφύγετε.

Το άγχος είναι μια ψυχολογική και φυσιολογική κατάσταση που μας βάζει σε κατάσταση επιφυλακής και ότι, με χρόνιο τρόπο, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία. Μας αγχώνουν απροσδόκητα γεγονότα ζωής, ανησυχίες, ρουτίνα και δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτή είναι η περίπτωση του ψηφιακού άγχους, το οποίο αποτελείται από άγχος που σχετίζεται με μέσα επικοινωνίας, τεχνολογικές συσκευές και, κυρίως, κοινωνικά δίκτυα.

Το ψηφιακό άγχος έχει χαρακτηριστεί το άγχος που δημιουργείται θέλοντας να συνδυάσει τη ζωή στο διαδίκτυο με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Παράγεται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης: κοινωνικά δίκτυα, πληροφορίες που λαμβάνονται στα μέσα, email, λήψη πολλών ειδοποιήσεων από την εργασία κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1995 μόνο το 10% του ενήλικου πληθυσμού χρησιμοποίησε το διαδίκτυο, ενώ το 2011 έδειξαν ήδη περίπου το 80%. Το 2020, τα νούμερα αυξήθηκαν σε 91% στην Ισπανία, 96% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 99% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη θέση στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό.

Από αυτά τα ποσοστά, οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο 6 ώρες συνδεδεμένοι με κινητά τηλέφωνα, επικρατώντας στη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων. Αν και οι αριθμοί μπορεί να είναι ανησυχητικοί, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφύγουμε από την τεχνολογία. Είναι μια πρόοδος που είναι εδώ για να μείνει και να αυξηθεί. Έτσι, σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς περιβάλλουμε συνεχώς και βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και ψηφιακές συσκευές. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ξεχνάμε να συνδεθούμε με τη ζωή εκτός σύνδεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα ενσωματωθούμε στην νέα ψηφιακή μας ζωή

Η αποσύνδεση από τις συσκευές σας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας ευεξία

Ο κορωνοϊός έχει "κάψει" τα φτερά του έρωτα τελικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός και γιατί συμβαίνει

Οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται να αισθάνονται παρεξηγημένοι, απομονωμένοι ή να απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να βιώνουν εκφοβισμό, ακαδημαϊκή πίεση και άλλα γεγονότα για τα οποία δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

Η μοναξιά είναι ανεξέλεγκτη. Μια απλή κλήση ή αγκαλιά, μπορεί να είναι μια θεραπεία

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Ένας άνθρωπος που αγνοείται, υποτιμάται και εγκαταλείπεται συναισθηματικά μέσα σε μια ερωτική σχέση μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος. Όμως αυτό είναι που ο «αδιάφορος» σύντροφος θέλει να τον κάνει να πιστέψει. Η αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση και ο σεβασμός είναι οι βάσεις μιας στενής σχέσης. Χωρίς αυτά, κυριαρχούν ο πόνος και η μοναξιά.