Ψυχική Υγεία

Ψάρεμα υγεία: Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ενώ η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που απολαμβάνουν το ψάρεμα ως χόμπι μπορεί να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Anglia Ruskin University στο Cambridge, στο Ulster University, και στο Queen’s University, στο Belfast, διαπίστωσε ότι το ψάρεμα σε τακτική βάση συνέβαλε σε χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονικών σκέψεων και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές ερωτήθηκαν 1.752 άνδρες σχετικά με τις αλιευτικές τους δραστηριότητες, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως προηγούμενες ψυχικές ασθένειες, άσκηση και γενική ευεξία.

Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι ψάρευαν σε τακτική βάση είχαν σχεδόν 17% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ψάρευαν συχνά. Όσο πιο συχνά ψάρευαν οι άνδρες, τόσο καλύτερη η ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiologia αυτό το καλοκαίρι.

«Η ενθάρρυνση της συχνής συμμετοχής στην ψυχαγωγική ψάρεμα θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική διπλής μεθόδου για την προώθηση της χαλάρωσης και της θετικής ψυχικής υγείας, καθώς και την ενθάρρυνση αυξημένων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Γενικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενθάρρυνση της συχνής συμμετοχής στην ψυχαγωγική ψάρεμα θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική διπλής μεθόδου για την προώθηση της χαλάρωσης και της θετικής ψυχικής υγείας, καθώς και την ενθάρρυνση αυξημένων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο η περίληψη του περιοδικού.

Ενώ έχει αποδειχθεί καλά ότι το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη, σημείωσε ο Δρ Μάικ Τροτ, ένας από τους ερευνητές της μελέτης από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Έρευνα Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Η ομάδα ήταν κάπως έκπληκτη από τα ευρήματα, είπε ο Trott.

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά απολαμβάνουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη. «Περιμέναμε να ανακαλύψουμε ότι το ψάρεμα γενικά έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία – ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι όσο πιο συχνά ψαρεύεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα οφέλη». Υπό το πρίσμα της έρευνας, ο Trott είπε ότι το ψάρεμα μπορεί να θεωρηθεί μια «δραστηριότητα ενσυνειδητότητας» και συνιστά να ασχολείσαι με το άθλημα όσο πιο συχνά γίνεται για να αποκομίσεις τα πιθανά οφέλη για την ψυχική υγεία.

«Αν το ψάρεμα δεν είναι το πράγμα σου, μπορείς να δοκιμάσεις άλλες δραστηριότητες που προάγουν την ενσυνειδητότητα, όπως γιόγκα, thai chi ή ακόμα και χρωματισμό»«Προτείνουμε επίσης τη συνιστώμενη ψυχαγωγική ψάρεμα σε φίλους ή συγγενείς ως μέσο βελτίωσης της ψυχικής υγείας», πρόσθεσε. «Αλλά αν το ψάρεμα δεν είναι το πράγμα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλες δραστηριότητες που προάγουν την ενσυνειδητότητα, όπως γιόγκα, thai chi ή ακόμα και ζωγραφική», είπε.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται Fishing for the Mission 22 χρησιμοποιεί προγράμματα αλιείας στο Cape Cod της Μασαχουσέτης, ως τρόπο θεραπείας για στρατιωτικούς κτηνιάτρους. Ο Drew Ramsey, M.D., ψυχίατρος και επίκουρος κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Columbia University College of Physicians and Surgeons στη Νέα Υόρκη, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά ενθάρρυνε τα ευρήματα.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις την ανδρική ψυχική υγεία να λαμβάνει περισσότερη προσοχή, με την αναγνώριση ότι ορισμένες παραδοσιακές ανδρικές δραστηριότητες, όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και ο χρόνος στην ύπαιθρο, είναι θαυμάσιες για την ψυχική υγεία», είπε ο Ramsey. Το ψάρεμα απαιτεί ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά, σημείωσε — όπως η οργάνωση, η εξειδικευμένη γνώση, ο συντονισμός με τους άλλους και η ανοχή στην απογοήτευση.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ψάρεμα συσχετίζεται με έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία ψυχικής υγείας των ανδρών: την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», πρόσθεσε ο Ramsey. «Πιθανώς πρέπει να ψαρεύετε αρκετά νηφάλια για να έχετε αυτά τα οφέλη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το ψάρεμα να μειώσει το άγχος που αισθανόμαστε;

Πώς η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού;

Τι μας προσφέρει η γιόγκα γέλιου

20' λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.

Πώς η φύση ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία;

Βρίσκοντας ισορροπία: Για να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος που αφιερώνεται στη φύση για βελτιωμένη ευεξία, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε πάνω από 19.000 άτομα, εξετάζοντας τον ψυχαγωγικό τους χρόνο στη φύση και την υγεία που αναφέρουν οι ίδιοι.