Ψυχική Υγεία

Πώς θα απαλλαγείτε από το καθημερινό άγχος

Πώς θα απαλλαγείτε από το καθημερινό άγχος

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας βρήκε ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ισορροπήσουν τη ζωή τους στο παρόν σχεδιάζοντας το μέλλον είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν το καθημερινό άγχος. «Το καθημερινό στρες μπορεί να μας κάνει να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις ή κακές διαθέσεις» λέει ο Shevaun Neupert, καθηγητής Ψυχολογίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η δουλειά μας ρίχνει περισσότερο φως στο ποιες μεταβλητές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το καθημερινό άγχος».  Οι ερευνητές εξέτασαν δύο παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το άγχος: την ενσυνειδητότητα και την προληπτική αντιμετώπιση.

Η ενσυνειδητότητα είναι όταν οι άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι και ζουν τη στιγμή, αντί να μένουν στο παρελθόν ή να ανησυχούν για το μέλλον. Η προληπτική αντιμετώπιση είναι όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με το σχεδιασμό προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα μελλοντικού άγχους. Για να δουν πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την απόκριση στο άγχος, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τους 223 Αμερικανούς συμμετέχοντες στη μελέτη. Η μελέτη περιελάμβανε 116 άτομα ηλικίας 60 έως 90 ετών και 107 άτομα ηλικίας 18 έως 36 ετών.

Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ολοκληρώσουν μια αρχική έρευνα προκειμένου να αποδείξουν την τάση τους για προληπτική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για οκτώ συνεχόμενες ημέρες που κατέγραψαν τις διακυμάνσεις της ενσυνειδητότητας. Εκείνες τις οκτώ ημέρες, ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν καθημερινά το στρες που είχαν και το βαθμό στον οποίο υπήρχε αρνητική διάθεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή στην προληπτική αντιμετώπιση ήταν ευεργετική στον περιορισμό της επίδρασης των καθημερινών στρεσογόνων ερεθισμάτων, και ότι αυτό το πλεονέκτημα ουσιαστικά εξαφανιζόταν τις ημέρες που κάποιος συμμετέχων ανέφερε χαμηλή προσοχή. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο συνδυασμός προληπτικής αντιμετώπισης και υψηλής ενσυνειδητότητας έχει ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στη μελέτη, όλων των ηλικιών, να είναι πιο ανθεκτικοί έναντι του καθημερινού στρες”, είπε ο Neupert. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κρυμμένοι λόγοι πίσω από το συναίσθημα του θυμού

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζόμαστε για να νοιώθουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μιας νεάς σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers υποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους κατά σχεδόν 60%. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 400.000 άτομα που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

3 συμβουλές για γρήγορη ανακούφιση από το στρες

Άγχος Αντιμετώπιση: Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη δύναμη των αισθήσεών σας για να ανακουφίσετε το άγχος επιτόπου και να παραμείνετε ήρεμοι, παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι - ανεξάρτητα από το τι σας φέρνει η μέρα.

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.