Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Πώς να αποφύγουμε την υπερφαγία λόγω έντονων συναισθημάτων;

Πώς να αποφύγουμε την υπερφαγία λόγω έντονων συναισθημάτων;

Όταν ένα άτομο τρώει άγχος, λαχταρά συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ η πείνα μπορεί να ικανοποιηθεί με οποιοδήποτε φαγητό.

Το σώμα ανταποκρίνεται με μια αντίδραση «πάλης ή φυγής» όταν αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, ορίζοντας το άγχος. Το άγχος μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν δύσκολες ή απειλητικές καταστάσεις. Επηρεάζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα και έρχεται σε δύο μορφές: καλή και κακή. Το «καλό» στρες βοηθά στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και στην αντιμετώπιση προκλήσεων, ενώ το «κακό» στρες μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις.

Το άγχος σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά όταν τα επίπεδα του στρες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, μπορεί να έχει κακή επίδραση στη σωματική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Το άγχος για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι γνωστό ως χρόνιο στρες και μπορεί να έχει πολύ οδυνηρά συμπτώματα και δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα άτομο. Μία από τις παρενέργειες των μεγάλων ποσοτήτων στρες είναι η κατανάλωση άγχους.

Τι είναι η υπερφαγία λόγω έντονων συναισθημάτων;

Η κατανάλωση άγχους αναφέρεται στην «υπερφαγία» όταν ένα άτομο έχει στρες και χρησιμοποιεί φαγητό για να νιώσει καλύτερα και να αντιμετωπίσει το στρες. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης στρες, οι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, όπως πατατάκια, παγωτό, πίτσα κ.λπ. Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι καλά για την υγεία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν απογοήτευση και ενοχές και αρχίζουν να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους. Αυτό τους προκαλεί ακόμα περισσότερο άγχος και μεγαλύτερη βλάβη στην ψυχική τους ευεξία. Αυτό δημιουργεί έναν ατελείωτο κύκλο άγχους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις φαγητού με άγχος, το άτομο αυξάνει την κατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, εάν επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η κατανάλωση άγχους μπορεί επίσης να συνεπάγεται μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεται, με δυνητικά αποτέλεσμα την απώλεια βάρους εάν διατηρηθεί.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, η κατανάλωση άγχους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική ευεξία. Η κατανάλωση πολλών ειδών διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και συντηρητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Η κατανάλωση άγχους ξεκινά ως μια μορφή συναισθηματικής διατροφής, αλλά, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διατροφικές διαταραχές όπως η Διαταραχή Υπερφαγίας (BED) και η Νευρική Βουλιμία.

Τι προκαλεί την υπεφαγία από στρες;

  • Συναισθηματική δυσφορία: Η κατανάλωση άγχους εμφανίζεται συχνά όταν τα άτομα βιώνουν συναισθηματική δυσφορία, όπως άγχος, θλίψη ή απογοήτευση. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ασθένεια, θάνατος ενός στενού προσώπου, λογομαχίες, οικονομικά προβλήματα κ.λπ. Το φαγητό μπορεί να προσφέρει προσωρινή άνεση ή απόσπαση της προσοχής από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Μηχανισμός αντιμετώπισης: Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Το φαγητό μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και μια προσωρινή ανύψωση της διάθεσης σε δύσκολες στιγμές.
  • Συνήθης συμπεριφορά: Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση άγχους μπορεί να γίνει μια μαθημένη συμπεριφορά. Εάν τα άτομα στρέφονται συχνά στο φαγητό κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, μπορεί να γίνει συνήθεια.
  • Λαχτάρα για φαγητά άνεσης: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόθους για συγκεκριμένα φαγητά άνεσης που σχετίζονται με θετικές αναμνήσεις ή συναισθηματική άνεση.

Πώς να αποφύγετε την κατανάλωση λόγω άγχους;

Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ της ανάγκης να τρώτε από άγχος και της πείνας

Όταν ένα άτομο τρώει άγχος, λαχταρά συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ η πείνα μπορεί να ικανοποιηθεί με οποιοδήποτε φαγητό. Η λαχτάρα για κατανάλωση άγχους πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα και μπορεί να μην ικανοποιηθεί ακόμη και με γεμάτο στομάχι, αλλά η πείνα σταματά όταν το άτομο χορτάσει. Έτσι, το άτομο θα πρέπει να είναι ενήμερο και να αφιερώσει 5 λεπτά για να κάνει check-in με τον εαυτό του προτού ενεργήσει για τις λιγούρες.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε το άγχος

Αν κάποιος είναι ανήσυχος ή εξουθενωμένος, μερικά πράγματα μπορούν να τον βοηθήσουν να αποφύγει το στρες, όπως να κάνει μια βόλτα, να παίξει με κατοικίδια, να μιλήσει με έναν φίλο, να κάνει μπάνιο, να πιει ένα χαλαρωτικό τσάι κ.λπ. Μάθετε να αποδέχεστε τα συναισθήματα και οικοδομήστε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης Έχετε τουλάχιστον ένα άτομο να μιλήσετε και να βασιστείτε σε καταστάσεις συναισθηματικής δυσφορίας που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Μιλήστε με έναν επαγγελματία

Το μακροχρόνιο στρες και το άγχος μπορούν να εμποδίσουν την καθημερινή ζωή και τη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας και η λήψη των σωστών φαρμάκων και θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και να ζήσετε μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.

Τρώτε υγιεινά σνακ

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σνακ με υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών μπορούν να μειώσουν το άγχος και να παρέχουν ενέργεια για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Μερικά παραδείγματα υγιεινών τροφών που μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ είναι τα βατόμουρα, τα αμύγδαλα, τα πορτοκάλια, τα καρότα, το γιαούρτι κ.λπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι πραγματικός ο εθισμός στο φαγητό;

Η δίαιτα εγκυμονεί σοβαρούς κρυφούς κινδύνους

Ο εθισμός ίσως έχει ρίζες στην πρώιμη εξέλιξη του εγκεφάλου

Πότε πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια ειδικούς αν έχετε διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon