Ψυχική Υγεία

Πανεπιστήμιο του Agder: Η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πανεπιστήμιο του Agder: Η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο Friesinger τονίζει ότι οι κοινωνικοί και οι υλικοί παράγοντες πρέπει να εξετάζονται μαζί. Πιστεύει ότι τα πάρκα πρέπει να δημιουργούνται, για παράδειγμα, για να παρέχουν χώρους συνάντησης για όλους.

Πανεπιστήμιο του Agder: Η δημιουργία ριζών στη γειτονιά οδηγεί σε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Νέα έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε ένα κοινωνικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της αίσθησης του ανήκειν. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του πόσο “οικεία” νιώθουμε εκεί που ζούμε και της ποιότητας ζωής μας. Τι μας κάνει, όμως, να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας σε ένα μέρος ή να νιώθουμε την αίσθηση του ανήκειν, όπως λένε οι ερευνητές; Είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στη φύση και σε πράγματα όπως τα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά το κοινωνικό περιβάλλον με το οποίο περιβάλλουμε τους εαυτούς μας είναι ακόμη πιο σημαντικό. “Το γεγονός ότι τόσο το υλικό όσο και το κοινωνικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής μας και την αίσθηση του ανήκειν είναι σημαντικό όταν σχεδιάζουμε μελλοντικά περιβάλλοντα διαβίωσης”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής,  Jan Georg Friesinger.

Σε μια νέα μελέτη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ (UiA) στο Grimstad της Νορβηγίας, εξέτασαν τις απαντήσεις περισσότερων από 28.000 ενηλίκων από 30 δήμους που συμμετείχαν στην έρευνα δημόσιας υγείας στο Άγκντερ το 2019. Για να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρεις ερωτήσεις:

Συνολικά, πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας σήμερα;

Συνολικά, σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν τον κόπο;

Σκεφτείτε πώς νιώθατε τις τελευταίες επτά ημέρες. Σε ποιο βαθμό νιώθατε ευτυχισμένοι;

Ισχυρή συσχέτιση

Σε διεθνές επίπεδο, έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τα βιώσιμα περιβάλλοντα και τη δημόσια υγεία. Είναι γνωστό ότι βιώνουμε υψηλότερη ποιότητα ζωής αν νιώθουμε μια αίσθηση προσκόλλησης στον τόπο καταγωγής μας. Η μελέτη του UiA εξετάζει τη σημασία παραγόντων όπως η πρόσβαση στη φύση και τις υπηρεσίες, ο θόρυβος και το κοινωνικό περιβάλλον για να ευημερούν οι άνθρωποι στον τόπο διαμονής τους και πώς αυτό με τη σειρά του συνδέεται με την ποιότητα ζωής. “Οι υλικές και κοινωνικές μεταβλητές ήταν πολύ ισχυροί παράγοντες που εξηγούσαν το βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες βίωναν την προσκόλληση στον τόπο και την ποιότητα ζωής. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτών”, λέει ο Friesinger.

Συνέπειες για την αστική ανάπτυξη

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές πτυχές του τοπικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για την ύπαρξη φίλων, χώρων όπου μπορείς να συναντηθείς και να έχεις καλές σχέσεις με τους γείτονές σου. Αν αισθάνεστε μοναξιά, αισθάνεστε επίσης λιγότερο συνδεδεμένοι με έναν τόπο. “Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τις πόλεις και τις κωμοπόλεις μας, για παράδειγμα με τη δημιουργία χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν. Το να αισθάνεστε ασφαλείς στο τοπικό σας περιβάλλον σας βοηθά να νιώθετε ριζωμένοι με τον τόπο”, λέει ο Friesinger.

Ο θόρυβος είναι ένα μειονέκτημα

Η μελέτη δείχνει ότι οι υλικές πτυχές της τοπικής περιοχής είναι σημαντικές όταν πρόκειται για τη σύνδεση με έναν τόπο, αν και σε μικρότερο βαθμό από τις κοινωνικές πτυχές. Ενώ η κοντινή φύση και οι καλές τοπικές υπηρεσίες έχουν θετική επίδραση, ο θόρυβος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. “Ο θόρυβος από αυτοκινητόδρομους ή αεροδρόμια είναι πολύ αρνητικός για την προσκόλληση στον τόπο. Όταν σχεδιάζουμε δρόμους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε μέτρα που μειώνουν ή αποτρέπουν τον θόρυβο”, λέει ο Friesinger. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν τον θόρυβο με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες διεθνείς έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι ο θόρυβος είναι λιγότερο ενοχλητικός αν έχετε ήδη μια ισχυρή σύνδεση με τον τόπο όπου ζείτε. “Ο θόρυβος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ενός τόπου που τείνουμε να ξεχνάμε. Αφήνουμε τον εαυτό μας να θαμπωθεί από την αισθητική και ξεχνάμε ότι αντιλαμβανόμαστε τους τόπους με όλες μας τις αισθήσεις”, λέει ο Friesinger.

Κοινωνικοί και υλικοί παράγοντες

Ο Friesinger τονίζει ότι οι κοινωνικοί και οι υλικοί παράγοντες πρέπει να εξετάζονται μαζί. Πιστεύει ότι τα πάρκα πρέπει να δημιουργούνται, για παράδειγμα, για να παρέχουν χώρους συνάντησης για όλους. “Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί από τους υλικούς παράγοντες για τη δημιουργία προσκόλλησης στον τόπο. Όμως και οι δύο παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό και συνεπώς στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Πρέπει να τους εξετάζουμε μαζί”, λέει ο Friesinger.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Health and Quality of Life Outcomes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζωή μας είναι πιο ήρεμη όταν έχουμε φίλους

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Η πλήρης ανάρρωση από αγχώδη διαταραχή είναι δυνατή, ακόμη και σε χρόνιες περιπτώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.