Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αγχώδης διαταραχή θεραπεία: Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση, προτείνει νέα μελέτη

Αγχώδης διαταραχή θεραπεία: Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση, προτείνει νέα μελέτη

Αγχώδης διαταραχή θεραπεία: «Αυτή η έρευνα παρέχει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για άτομα που αγωνίζονται με το άγχος, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες υγείας. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν υποφέρει για πολλά χρόνια από τη διαταραχή», λέει η Esme Fuller -Thomson επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι επτά στους δέκα Καναδούς με ιστορικό γενικευμένης αγχώδους διαταραχής έχουν αναρρώσει, και μάλιστα το 40% αυτών είναι σε άριστη ψυχική υγεία, με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και ευτυχίας από τη ζωή. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ψυχικής νόσου, ωστόσο οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα για τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάρρωση. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο διερεύνησε τρία επίπεδα ανάρρωσης σε ένα μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 2.000 Καναδών με ιστορικό γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD). Όπως αναφέρει η μελέτη, το 72% των Καναδών με ιστορικό GAD δεν υπέφεραν από την διαταραχή για τουλάχιστον ένα χρόνο. Συνολικά, το 40% ήταν σε κατάσταση άριστης ψυχικής υγείας και σχεδόν το 60% δεν είχε άλλες ψυχικές ασθένειες ή προβλήματα εθισμού, όπως αυτοκτονικές σκέψεις, εξάρτηση από ουσίες, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή διπολική διαταραχή, τον περασμένο χρόνο.

Ο ορισμός της άριστης/βέλτιστης ψυχικής υγείας θέτει πολύ ψηλά τον πήχη. Για να οριστεί ως άριστη η ψυχική υγεία, οι ερωτηθέντες έπρεπε να ανταποκριθούν σε τρία κριτήρια: 1) σχεδόν καθημερινή ευτυχία ή ικανοποίηση από τη ζωή τον περασμένο μήνα, 2) υψηλά επίπεδα κοινωνικής και ψυχολογικής ευημερίας τον προηγούμενο μήνα και 3) ελευθερία από γενικευμένη διαταραχή άγχους, καταθλιπτικές διαταραχές, αυτοκτονικές σκέψεις και εξάρτηση από ουσίες για τουλάχιστον ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. «Ακόμη και μεταξύ εκείνων των οποίων οι διαταραχές άγχους είχαν διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο, οι μισοί ήταν σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο και το ένα τέταρτο είχε επιτύχει εξαιρετική ψυχική υγεία και ευεξία», λέει η Esme Fuller -Thomson επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η ίδια είναι Διευθυντήντρια του Institute for Life Course and Aging του Πανεπιστημίου του Τορόντο και καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash και στο Τμήμα Οικογενειακής & Κοινοτικής Ιατρικής. «Αυτή η έρευνα παρέχει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για άτομα που αγωνίζονται με το άγχος, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες υγείας. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν υποφέρει για πολλά χρόνια από τη διαταραχή», υπογραμμίζει.

Μάλιστα, τα άτομα που είχαν τουλάχιστον ένα άτομο στη ζωή τους που τους παρείχε μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και ευημερίας είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι σε άριστη ψυχική υγεία από εκείνα που δεν είχαν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. «Για όσους έχουν διαταραχές άγχους, η κοινωνική υποστήριξη (..) μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του ανήκειν και της αυτοεκτίμησης και μπορεί να προαγάγει την ανάρρωση», λέει η συν-συγγραφέας Kandace Ryckman, απόφοιτη του Masters of Public Health του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Επιπλέον, όσοι στράφηκαν στις θρησκευτικές ή πνευματικές τους πίστεις για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες είχαν 36% υψηλότερες πιθανότητες άριστης ψυχικής υγείας από εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν πνευματικά εργαλεία διαχείρισης. «Άλλοι ερευνητές έχουν επίσης βρει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ανάρρωσης από ψυχικές ασθένειες και της πίστης σε μια υψηλότερη δύναμη», αναφέρει η Fuller-Thomson.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι η κακή σωματική υγεία, η αϋπνία και το ιστορικό της κατάθλιψης ήταν εμπόδια για την άριστη ψυχική υγεία του δείγματος των συμμετεχόντων. «Οι επαγγελματίες υγείας που θεραπεύουν άτομα με αγχώδεις διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα σωματικά προβλήματα των ασθενών τους και την κοινωνική τους απομόνωση στα σχέδια θεραπείας τους», επισημαίνει η Ryckman.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ποια είναι τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού

Τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση από τις αποφάσεις ζωής;

Κόπωση διαχείριση: Η κόπωση αποφάσεων αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει πολλές αποφάσεις για μια χρονική περίοδο, οδηγώντας σε πτώση της ποιότητας λήψης αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να επιδεικνύουν χειριστικές ή εκμεταλλευτικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους.

Μπορείτε πραγματικά να «επιβραδύνετε» τον χρόνο κάνοντας διαλογισμό; 

Χρόνος διαλογισμός: Με την εξάσκηση του διαλογισμού και την καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ευρύχωρη εμπειρία χρόνου, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.

PTSD : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μια κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PTSD είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Πότε μας δημιουργεί προβλήματα η γνωστική ασυμφωνία και γιατί;

Γνωστική ασυμφωνία: Όταν αντιμετωπίζουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, μπορεί να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υπάρχουσα νοοτροπία μας.

Εφηβική κατάθλιψη: Mια σύγχρονη μορφή κρίσης και αγωνίας 

Επιπλέον, το στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας συχνά εμποδίζει τους εφήβους να αναζητήσουν βοήθεια ή να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτό μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω και να επιδεινώσει τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας τους.

Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Close Icon