Ψυχική Υγεία

Παιδιά ΔΕΠΥ: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν διαφορές στη «νευρική ευελιξία», δείχνει νέα μελέτη

Παιδιά ΔΕΠΥ: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν διαφορές στη «νευρική ευελιξία», δείχνει νέα μελέτη

Παιδιά ΔΕΠΥ: Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορεί να έχουν λιγότερη ευελιξία στο κύκλωμα του εγκεφάλου που επιτρέπει την απρόσκοπτη "multitasking", προτείνει μια νέα μελέτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας έχουν συχνά μεγαλύτερη δυσκολία με τη λεγόμενη γνωστική ευελιξία από τους συνομηλίκους τους, που δεν έχουν ΔΕΠΥ. H γνωστική ευελιξία αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να αλλάζουν την προσοχή τους από τη μια εργασία στην άλλη και μετά να ξαναγυρίζουν στην καθημερινή ζωή: Μπορείτε να βάλετε τη σούπα στη σόμπα, να στείλετε ένα email και να συνομιλήσετε με τα παιδιά σας, χωρίς να ξεχάσετε τη σούπα στο μάτι;

Αυτή η νοητική δεξιοτεχνία είναι επίσης το κλειδί στην επικοινωνία, είπε ο Weili Lin, ανώτερος ερευνητής στη νέα μελέτη. Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικούς τρόπους να μιλάνε με έναν φίλο, ένα παιδί ή έναν συνάδελφο και πρέπει να μπορούν να αλλάζουν απρόσκοπτα μεταξύ αυτών των στυλ. Εν ολίγοις, «η γνωστική ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή», σημείωσε ο Lin, καθηγητής νευρολογικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Όταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν έχουν αυτή την ευελιξία, μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις σχολικές εργασίες, τις σχέσεις και τη γενική «εκτελεστική λειτουργία» — ικανότητες όπως ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η ολοκλήρωση εργασιών.

Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του Lin εξέτασε μια σχετική ερώτηση: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν αντικειμενικά στοιχεία μικρότερης νευρικής ευελιξίας; Δηλαδή: Έχουν λιγότερη ευκινησία στην καλωδίωση του εγκεφάλου που επιτρέπει ευέλικτη σκέψη και την πολλαπλότητα στις εργασίες; Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές στρατολόγησαν 180 παιδιά και εφήβους που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ και 180 χωρίς τη διαταραχή και υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Ανά πάσα στιγμή, εξήγησε ο Lin, διαφορετικά εγκεφαλικά «δίκτυα» συνεργάζονται για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κάποια από αυτή την ομαδική εργασία είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου, ενώ ορισμένες άλλες σχέσεις με τα δίκτυα του εγκεφάλου είναι πιο ευέλικτες — έρχονται στο δίκτυο ανάλογα με την εργασία που εκτελείται. Με βάση τις σαρώσεις fMRI, τα παιδιά με ΔΕΠΥ έδειξαν γενικά μικρότερη νευρική ευελιξία από τα συνομήλικά τους. Και αυτές οι διαφορές, σύμφωνα με τη μελέτη, εμφανίστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών του εγκεφάλου — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην προσοχή, την εκτελεστική λειτουργία και την επεξεργασία οπτικών και αισθητηριακών πληροφοριών.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την πεποίθηση ότι η ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνει “δυσλειτουργία” σε πολλαπλά δίκτυα του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Δρ Eric Hollander, διευθυντή του Προγράμματος Φάσματος Αυτισμού και Ιδεοψυχαναγκαστικού Φάσματος στο Montefiore Health System στη Νέα Υόρκη, που δεν έλαβε μέρος στη μελέτη. Δεν είναι σαφές εάν η νευρική ακαμψία είναι η βασική αιτία της ΔΕΠΥ, αλλά ο Hollander σημειώνει ότι είναι πιθανώς μία αιτία, παρά ένα αποτέλεσμα της ΔΕΠΥ. «Αυτή η νευρική ακαμψία εμφανίζεται νωρίς στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαφέρει από το πρότυπο που παρατηρείται στα τυπικά αναπτυσσόμενα [παιδιά]», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές αλλαγές ανακουφίζουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά

Ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ και η απουσία στο σχολείο παράγοντες κινδύνου για αυτοτραυματισμό

Το κάπνισμα της εγκύου δε συνδέεται άμεσα με την παιδική ΔΕΠΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.