Διατροφή

Διατροφή παιδιά ΔΕΠΥ: Οι αλλαγές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα-Μελέτη

Διατροφή παιδιά ΔΕΠΥ: Οι αλλαγές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα-Μελέτη

Διατροφή παιδιά ΔΕΠΥ: Νέα έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να ανακουφίσει τη ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) είναι «μία από τις πιο κοινές» καταστάσεις νευροανάπτυξης στην παιδική ηλικία. Επηρεάζει το 9,4% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου το 5% των παιδιών παγκοσμίως. Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται συνήθως κατά τη διάρκεια που τα παιδιά φοιτούν στο δημοτικό σχολείο (ηλικίες 5-11), αλλά μπορεί επίσης να διαγνωστεί κατά την εφηβεία ή ακόμα και την ενήλικη ζωή. Η διάγνωση είναι περίπου 3 φορές πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια στις κοινοτικές έρευνες, αλλά μπορεί να φτάσει σε αναλογία 10 προς 1 σε πληθυσμούς εντός της κλινικής, καθώς τα κορίτσια τείνουν να υποδιαγιγνώσκονται.

Διατροφή και ΔΕΠΥ

Πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στη ΔΕΠΥ, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν τα συμπτώματα και άλλες να τα μειώνουν. Μια νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής σε παιδιά με ΔΕΠΥ. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για 134 παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματική δυσρύθμιση. Οι ερευνητές έλαβαν τα δεδομένα από τη Μελέτη Micronutrients for ADHD in Youth (MADDY), μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διάρκειας 8 εβδομάδων που εξέταζε συμπληρώματα βιταμινών/μεταλλικών στοιχείων για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και της ΔΕΠ.

Όλα τα παιδιά στη μελέτη ήταν μεταξύ 6 και 12 ετών και πληρούσαν τα κριτήρια DSM-5 για τη ΔΕΠΥ. Κανένα δεν έπαιρνε φάρμακα για τη ΔΕΠΥ κατά τη στιγμή της μελέτης. Όσα έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή την είχαν διακόψει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν λάβουν μέρος.

Διατροφή και ελλειμματική προσοχή

Η μελέτη αξιολόγησε τη διατροφή χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015 (HEI-2015), που ποσοτικοποιεί τις αναλογίες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, πρωτεϊνούχων τροφών, θαλασσινών και επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται ανά 1.000 θερμίδες. Η βαθμολογία HEI-2015 δείχνει την ποιότητα της διατροφής και όχι την ποσότητα. Βαθμολογείται από το 100, με υψηλότερη βαθμολογία να υποδηλώνει πιο υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά στη μελέτη είχαν μέσο όρο βαθμολογίας HEI-2015 63,4, που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των ΗΠΑ 53,9. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διατροφή αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς ή οι φροντιστές τους, κάτι που αποτελεί περιορισμό της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των συνολικών βαθμολογιών HEI και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είδαν μοτίβα με ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ένα εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι τα παιδιά με χαμηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών είχαν υψηλότερα επίπεδα ελλειμματικής προσοχής. Μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι η ΔΕΠ-Υ σχετίζεται έντονα με υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών.

Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα απροσεξίας.

Οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που είχαν υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ήταν λιγότερο επιρρεπή στην ελλειμματική προσοχή και προτείνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης αυτών των τροφών μπορεί να είναι ένας τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ και η απουσία στο σχολείο παράγοντες κινδύνου για αυτοτραυματισμό

Το κάπνισμα της εγκύου δε συνδέεται άμεσα με την παιδική ΔΕΠΥ

Η καφεΐνη ως εναλλακτική θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ

Στρατηγικές βελτίωσης της επικοινωνίας ανάμεσα σε παιδιά με ΔΕΠΥ και τους γονείς τους

Υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για νέους με ΔΕΠΥ & αυτισμό

Μειώνοντας τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ με την κατάλληλη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Tips για να μη μυρίζει το ψυγείο σας άσχημα

Ψυγείο: Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε ένα καθαρό και οργανωμένο ψυγείο, εξασφαλίζοντας τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των αποθηκευμένων τροφίμων σας.

Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή.

Πόσο σημαντικά είναι τα μούσμουλα για τον οργανισμό μας;

Μούσμουλα: Τα μούσμουλα είναι ένα νόστιμο φρούτο που παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική ευεξία.