Ψυχική Υγεία

O κοροναϊός, ο εγκλεισμός και οι εφιάλτες

O κοροναϊός, ο εγκλεισμός και οι εφιάλτες
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές αναζητήσεις στο Google περιλαμβάνουν λύματα όπως «Covid-19 όνειρα» και «όνειρα από κοροναϊό». Οι αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τους «εφιάλτες»   έχουν πάρει την ανιούσα.

 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 
 
Μεταξύ των πιο απλών εξηγήσεων για το φαινόμενο αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία, κοιμούνται περισσότερο – ή τουλάχιστον απλώς κοιμούνται.
«Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται απλώς για ελαφρώς στερημένους από τον ύπνο και ανθρώπους που αφήνουν τους εαυτούς τους να κοιμούνται ένα φυσικό ποσό τη νύχτα όλο και που όλο και περισσότερο ονειρεύονται», λέει ο Deirdre Barrett, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School.
 
Πώς το εξηγούν οι ειδικοί
 
Αυτό, εξηγεί ο Barrett, επηρεάζει την ποσότητα ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Σε έναν τυπικό κύκλο ύπνου, το REM ακολουθεί μια περίοδο βαθύ ύπνου και τα όνειρα τείνουν να είναι πιο ζωντανά. Με τους περισσότερους ανθρώπους να κοιμούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να μην ξυπνούν τεχνητά με ξυπνητήρια, αντιμετωπίζουν πιο ολοκληρωμένους κύκλους ύπνου – και ως εκ τούτου περισσότερα REM.
 
Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, οι ανησυχίες για τους αγαπημένους ή οι ευρύτερες υπαρξιακές κρίσεις που συνδέονται με την αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία του κοροναϊού συμβάλλουν στην αυξημένη συναισθηματικότητα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ζωντανές εμπειρίες ονείρου. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το γεγονός ότι πολλά από τα όνειρα είναι λιγότερο ευχάριστα. Ο Barrett έχει ζητήσει από τους ανθρώπους να υποβάλλουν απολογισμό των ονείρων τους που σχετίζονται με τον κοροναϊό και η πρώιμη ανάλυσή του είναι ότι «είναι πιο ανήσυχα κατά μέσο όρο από ένα κανονικό σύνολο ονείρων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Shungite : Μάθετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Shungite : Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικοί κρύσταλλοι έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς. Αυτές οι πέτρες πιστεύεται ότι διαθέτουν ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής σας με διάφορους τρόπους.