Ψυχική Υγεία

Νευρική Ανορεξία: Μαγικά μανιτάρια βρέθηκε ότι μειώνουν την ψυχοπαθολογία της νόσου

Νευρική Ανορεξία: Μαγικά μανιτάρια βρέθηκε ότι μειώνουν την ψυχοπαθολογία της νόσου

Με αυτές τις θετικές πρώιμες ενδείξεις, η μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει τον πιθανό ρόλο των μαγικών μανιταριών στη θεραπεία μιας ποικιλίας ψυχιατρικών καταστάσεων.

Νευρική Ανορεξία: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μελέτησαν τις επιδράσεις των μαγικών μανιταριών ως θεραπευτικές της νευρικής ανορεξίας. Στην εργασία τους, «Θεραπεία με ψιλοκυβίνη για γυναίκες με νευρική ανορεξία: φάση 1, ανοιχτή μελέτη σκοπιμότητας», που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα θεραπείας για μια κατά τα άλλα ανθεκτική στη θεραπεία διαταραχή. Ένα άρθρο Ειδήσεις και Προβολές έχει δημοσιευθεί στο ίδιο τεύχος περιοδικού που συζητά τη δουλειά που έκανε η ομάδα.

Δέκα συμμετέχοντες σε μερική ύφεση από την ανορεξία έλαβαν θεραπεία με ψιλοκυβίνη. Αξιολογήθηκαν η ασφάλεια, η ανεκτικότητα, τα πρωτογενή αποτελέσματα, η αποδοχή από τον ασθενή και η ειδική ψυχοπαθολογία της διατροφικής διαταραχής. Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν θετικές αλλαγές τρεις μήνες μετά τη δόση, με ορισμένους να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικές μειώσεις στην ψυχοπαθολογία της διατροφικής διαταραχής. Μερικοί συμμετέχοντες είχαν μια ισχυρή θετική ανταπόκριση σε μια μόνο θεραπεία μιας δόσης. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η νευρική ανορεξία (AN) χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση, φόβο και αγωνία γύρω από το φαγητό, το βάρος, την περιοριστική διατροφή και μια παραμορφωμένη εικόνα σώματος. Αυτή η ενασχόληση μπορεί να γίνει άκαμπτη με επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς. Είναι μια θανατηφόρα ασθένεια με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική πάθηση. Η ανορεξία είναι εγω-συντονική, όπου οι έννοιες και οι ενέργειες που περιβάλλουν την ψυχοπαθολογία της νόσου ευθυγραμμίζονται με ένα εσωτερικό σύστημα αξιών, την αυτοεικόνα και την αίσθηση του εαυτού. Αυτό είναι μέρος του γεγονότος που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία της νόσου, καθώς οι ασθενείς θεωρούν την πάθηση ως αποδεκτή, αντιμετωπίζοντας ακόμη και καταστάσεις δυσφορικής διάθεσης όταν τρώνε καθώς έρχεται σε σύγκρουση με το εγω-συντονικό σύστημα αξιών της παθολογίας. Αυτή η σύγκρουση αναγκάζει τα άτομα με ΝΑ να αντιστέκονται στην παρέμβαση και να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, με αποτέλεσμα χαμηλή αποδοχή θεραπείας και υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης θεραπείας. Παρόμοιες εγω-συντονικές συνδέσεις παρατηρούνται στην παθολογία του εθισμού.

Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη έδειξε βελτιώσεις στο άγχος και τη γνωστική ευελιξία που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη διατροφική διαταραχή, τους άκαμπτους τρόπους σκέψης και τα εδραιωμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Πιθανοί μηχανισμοί για την αλλαγή στην αντίληψη έχουν αναφερθεί σε άλλες έρευνες. Σε μια μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις υποκειμενικές εμπειρίες (ενσυναίσθητα συναισθήματα σύνδεσης με τα πάντα και μειωμένη αίσθηση του εαυτού ή του εγώ) συνδέονταν με την απόσβεση της δραστηριότητας claustrum και τη μειωμένη συνδεσιμότητα δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας. Τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης θετικών αντιλήψεων και δέσμευσης που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με ψιλοκυβίνη μπορεί να διαταράξει τις εγω-συντονικές συμπεριφορές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΝΑ, κάτι που είναι ένα ουσιαστικό βήμα στη διαχείριση και την υπέρβαση της μακροχρόνιας ασθένειας. Οι αξιολογήσεις στη μελέτη υποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες για το βάρος μειώθηκαν σημαντικά από την αρχική τιμή τον πρώτο μήνα και κατά την τρίμηνη παρακολούθηση, με μέτρια έως μεγάλη επίδραση. Οι ανησυχίες για το σχήμα μειώθηκαν σημαντικά κατά την παρακολούθηση ενός μήνα, αλλά δεν ήταν πλέον σημαντικές στους τρεις μήνες. Οι αλλαγές στις διατροφικές ανησυχίες και ο διατροφικός περιορισμός δεν ήταν σημαντικές, αλλά οι αλλαγές στις διατροφικές ανησυχίες πλησίασαν τη σημασία τους τον τρίτο μήνα. Κατά μέσο όρο, οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν ήταν στατιστικά σημαντικές κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η έλλειψη σημαντικής βελτίωσης του ΔΜΣ της μελέτης υποδεικνύει ότι η στοχευμένη διατροφική αποκατάσταση μπορεί να είναι απαραίτητη ακόμη και όταν παρατηρούνται βελτιώσεις στην ψυχοπαθολογία της ΣΔ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει τον ρόλο του μικροβιώματος σε ασθενείς με ΝΑ και μελλοντικές μελέτες μπορεί επίσης να εξετάσουν την ανάγκη αποκατάστασης του μικροβιώματος. Η νευρική ανορεξία είναι μια δυσεύρετη διαταραχή με περιορισμένες αποτελεσματικές θεραπείες και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Απαιτούνται επειγόντως νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΝΑ και της υποκείμενης ψυχοπαθολογίας της. Περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερη, καλά ελεγχόμενη δοκιμή, είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί ο ρόλος της ψιλοκυβίνης στη θεραπεία της ΑΝ. Με αυτές τις θετικές πρώιμες ενδείξεις, η μελέτη προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει τον πιθανό ρόλο των μαγικών μανιταριών στη θεραπεία μιας ποικιλίας ψυχιατρικών καταστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι χωρίς φάρμακα για να σταματήσετε να σκέφτεστε τόσο πολύ το φαγητό

Ποιες είναι οι κύριες διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.