Ψυχική Υγεία

Διατροφικές Διαταραχές: Αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – Εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

Διατροφικές Διαταραχές: Αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – Εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

Ορισμένοι από τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την κατάστασή τους. Επίσης, μην υποθέτετε - εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία ιατρό για να κάνει μια πραγματική διάγνωση. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να διακριθούν, ανάλογα με τον τύπο της διατροφικής διαταραχής: Έχουν μια ενασχόληση με το φαγητό και τη δίαιτα;

Διατροφικές Διαταραχές: Τα ζητήματα ψυχικής υγείας προσκολλήθηκαν στην COVID-19 όπως τα ρεμόρια σε έναν καρχαρία κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Και μεταξύ των πιο σοβαρών ήταν οι διατροφικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια του 2020, οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατακόρυφα μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Παγκοσμίως, οι αριθμοί είχαν ήδη αυξηθεί σταθερά. Σήμερα, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτές τις ιδιαίτερα σκληρές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστούν.

Η καραντίνα, αν και ήταν απαραίτητη για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τους πιο θανατηφόρους μήνες της πανδημίας, ήταν “σχεδόν σαν μια τέλεια καταιγίδα”, δήλωσε η Amy Ethridge, εργοθεραπεύτρια και κλινική ψυχίατρος στο Πρόγραμμα Εφηβικής Ιατρικής και Διατροφικών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Penn State Milton S. Hershey. Τα αίτια των διατροφικών διαταραχών είναι “σαν κομμάτια ενός παζλ”, δήλωσε η Ethridge. Μεταξύ των κομματιών είναι ο συνεχής τυμπανοκρουσμός των διαφημίσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών που εξιδανικεύουν ανέφικτους σωματότυπους. Γίνε γυμνασμένος. Χάστε βάρος. Απομονώστε τους πάντες με τις τηλεοράσεις και τα κινητά τους τηλέφωνα, αφήστε το άγχος και την κατάθλιψη να αυξηθούν και να αναμειχθούν με άλλους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα – δεν είναι να απορεί κανείς που οι διατροφικές διαταραχές άρχισαν να εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά. “Συνήθως είναι και μια αντίδραση στο στρες”, δήλωσε ο Ethridge. “Το θέμα είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις που οι ασθενείς δεν επιλέγουν και οι γονείς δεν προκαλούν”. Η Ehtridge και ο Jamal Essayli, κλινικός ψυχολόγος και διευθυντής του προγράμματος διατροφικών διαταραχών για νέους ενήλικες στο Ιατρικό Κέντρο Penn State Milton S. Hershey, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού στην κλινική ψυχολογία, περιγράφουν τις διατροφικές διαταραχές, τι είναι, τι δεν είναι, γιατί είναι τόσο επικίνδυνες και, αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή για κάποιον που σας ενδιαφέρει, τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Τι είναι (και τι δεν είναι) οι διατροφικές διαταραχές;

Κατ’ αρχάς, οι διατροφικές διαταραχές δεν αποτελούν επιλογή. Οι ασθενείς δεν ξυπνούν μια μέρα και δεν αποφασίζουν να δοκιμάσουν τη νευρική ανορεξία. Επίσης, οι πάσχουσες δεν είναι όλες έφηβες. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, τα φύλα, οι κουλτούρες και το υπόβαθρο μπορούν να επηρεαστούν και οι διαταραχές μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Οι συνήθεις κατηγορίες διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνουν:

Νευρική ανορεξία-Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία περιορίζουν δραστικά τις θερμίδες που καταναλώνουν και επιδεικνύουν φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία συχνά έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, άγχος και αποφυγή τροφών πλούσιων σε θερμίδες ή μη διαιτητικών τροφών και έντονη εστίαση στην εικόνα του σώματός τους, το βάρος, το φαγητό και την άσκηση.

Άτυπη νευρική ανορεξία-Τα άτομα με άτυπη νευρική ανορεξία έχουν την ίδια κλινική εικόνα και τα ίδια συμπτώματα με τα άτομα με νευρική ανορεξία, με τη διαφορά ότι δεν είναι λιποβαρή. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι όλα τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι λιποβαρή, ενώ στην πραγματικότητα, τα άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές έχουν όλα τα σχήματα και μεγέθη. Στην πραγματικότητα, “τα άτομα με υψηλότερο βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, πιθανότατα επειδή βιώνουν έντονη πίεση να χάσουν βάρος”, δήλωσε η Essayli. “Είναι κρίσιμο οι πάροχοι να ελέγχουν για προειδοποιητικά σημάδια διατροφικών διαταραχών, όπως το άγχος για το φαγητό, σε άτομα που δεν είναι λιποβαρή, καθώς τα άτομα αυτά συχνά δεν εντοπίζονται λόγω της κατάστασης του βάρους τους”.

Νευρική βουλιμία-Οι πάσχοντες από νευρική βουλιμία περιορίζουν επίσης την πρόσληψη τροφής με στόχο την απώλεια βάρους ή την πρόληψη της αύξησης του βάρους. Ωστόσο, τα άτομα με την πάθηση αυτή συχνά παρουσιάζουν επεισόδια αδηφαγίας, όπου καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Συχνά, νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο για το πόσο τρώνε. Για να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια των κρίσεων, κάνουν εμετό, παίρνουν καθαρτικά ή ασκούνται υπερβολικά. Όπως και τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, τα άτομα με νευρική βουλιμία συχνά υποφέρουν από κακή εικόνα του σώματος. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χρόνιο πονόλαιμο, διογκωμένους σιελογόνους αδένες, πεπτικά προβλήματα και φθαρμένο σμάλτο δοντιών – αποτέλεσμα του στομαχικού οξέος στο στόμα.

Διαταραχή αδηφαγίας – Κάποιος που πάσχει από διαταραχή αδηφαγίας έχει επίσης επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής, συχνά ως απάντηση σε προσπάθειες δίαιτας. Τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας τρώνε μερικές φορές όταν δεν πεινάνε, συχνά κρυφά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη νευρική βουλιμία, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δεν επιδίδονται σε συμπεριφορές όπως ο εμετός για να αντισταθμίσουν.

Διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής – Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από περιοριστική κατανάλωση τροφής και αποφυγή τροφής, αλλά για λόγους που δεν σχετίζονται με την εικόνα του σώματος. Κάποιος με τη διαταραχή αυτή μπορεί να αποφεύγει το φαγητό λόγω έντονης επιλεκτικότητας στο φαγητό, φόβου πνιγμού ή εμετού ή χαμηλής όρεξης. Στα παιδιά, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ανάπτυξης.

Πώς ξέρετε αν κάποιος έχει διατροφική διαταραχή;

Ορισμένοι από τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την κατάστασή τους. Επίσης, μην υποθέτετε – εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία ιατρό για να κάνει μια πραγματική διάγνωση. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να διακριθούν, ανάλογα με τον τύπο της διατροφικής διαταραχής: Έχουν μια ενασχόληση με το φαγητό και τη δίαιτα; Έτσι κάνουν πολλοί άνθρωποι, σωστά; Η Ethridge δήλωσε ότι οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές συχνά οδηγούν αυτά τα συναισθήματα σε ακραίες συμπεριφορές και αυτό γίνεται ολοσχερές. Μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολική άσκηση ή ότι φαίνονται ανήσυχοι για το τι θα φάνε όταν βγαίνουν σε ένα εστιατόριο. Μήπως αρνούνται να φάνε ορισμένα είδη τροφίμων; Εκτός από μια αλλεργία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιος περιορίζει μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων για να χάσει βάρος. Η απαγόρευση των υδατανθράκων είναι μια συνηθισμένη επωδός, παρόλο που όλοι τους χρειάζονται για να επιβιώσουν. Τα άτομα με διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής αποφεύγουν επίσης τα τρόφιμα, αλλά όχι για να χάσουν βάρος, δήλωσε ο Essayli. Μπορεί να τρώνε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό τροφών λόγω σοβαρής επιλεκτικής διατροφής ή να αποφεύγουν τις στερεές τροφές λόγω φόβου πνιγμού.

Έχουν αυστηρές τελετουργίες με το φαγητό τους; Μερικοί άνθρωποι μασάνε υπερβολικά. Άλλοι προσέχουν να μην αφήνουν δύο διαφορετικά είδη φαγητού να ακουμπήσουν μεταξύ τους. Κάποιοι επιμένουν να τρώνε μόνοι τους και αρνούνται να πάρουν τα γεύματά τους με οποιονδήποτε άλλον. Μερικοί άνθρωποι παραλείπουν το γεύμα ή παίρνουν μικρές μερίδες. Εκφράζουν ακραία ανησυχία για το μέγεθος και το σχήμα του σώματος; Και πάλι, πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Αλλά μήπως η αντίληψή τους είναι στρεβλή και έχει γίνει εμμονή; Δείχνουν σημάδια κάθαρσης; Κάνουν συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα; Παρουσιάζουν διάβρωση των δοντιών τους;

Πώς μπορώ να μιλήσω σε κάποιον για να ζητήσω βοήθεια;

“Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκφράσετε την ανησυχία σας για τη συμπεριφορά”, δήλωσε ο Ethridge. “Συζητήστε τι έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει ή έχει γίνει δύσκολο. Αποφύγετε να απλοποιήσετε την κατάσταση συστήνοντας “απλά φάτε”. Να είστε προετοιμασμένοι για αρνητικές αντιδράσεις, ακόμη και για άρνηση του θέματος. Η πρόθεση δεν είναι να το διαγνώσετε, αλλά να τους βοηθήσετε να φτάσουν στη θεραπεία ξεκινώντας με ιατρική αξιολόγηση”. Αν είναι ανοιχτοί στο να αναζητήσουν βοήθεια, μπορούν να επισκεφθούν τον εθνικό ιστότοπο για τις διατροφικές διαταραχές και να καλέσουν τη γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

Οι ψυχικές παθήσεις εκτοξεύονται εν μέσω κορωνοϊού

Τι μας δίδαξε η πανδημία στον τομέα της διατροφής;

Εκτινάχτηκαν οι διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.