Ψυχική Υγεία

Μου λένε να πάω σε ψυχολόγο: Γιατί δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε έναν ειδικό;

Μου λένε να πάω σε ψυχολόγο: Γιατί δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε έναν ειδικό;

Μου λένε να πάω σε ψυχολόγο: Γιατί δυσκολευόμαστε να επισκεφτούμε έναν ειδικό; Η ψυχοθεραπεία διαθέτει εργαλεία και επαγγελματίες, ώστε όλοι να μπορούμε να επωφεληθούμε σε κάποιο βαθμό από αυτήν. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις διστάζουμε να πάμε για διαβούλευση.

Όταν υποφέρουμε από σωματική ασθένεια, πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς αντίρρηση και χωρίς σκέψη. Επισκεπτόμαστε διατροφολόγους, οδοντιάτρους και φυσιοθεραπευτές. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε το ίδιο για την ψυχική μας υγεία; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πάμε στον ψυχολόγο; Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά από πού προέρχεται και πώς θα μπορούσαν να το μετριάσουν. Ωστόσο, άλλοι γνωρίζουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψυχοθεραπεία και εξακολουθούν να αρνούνται να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Ποιοι είναι οι λόγοι που μας εμποδίζουν να αναλάβουμε τον έλεγχο του εσωτερικού μας κόσμου και να δεχτούμε βοήθεια για να κάνουμε τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και ικανοποιητική;

 

Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει σχετικά με τη γενική αντίληψη της ψυχολογίας, ένα στίγμα εξακολουθεί να αισθάνεται κάποιος ότι τον ακολουθεί. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να θεωρεί ότι μόνο οι «τρελοί» πηγαίνουν στον ψυχολόγο ή  άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Για τον ίδιο λόγο, δεν θεωρούν ότι μπορούν να πάνε χωρίς να είναι θύματα της απόφασης που έχουν οι ίδιοι. Το να πηγαίνετε στον ψυχολόγο θα ισοδυναμούσε με το να παραδεχτείτε τον εαυτό σας τρελό ή σοβαρό ψυχικό τραύμα.

Επίσης ο φόβος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Εάν αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο δύσκολο για μας να πάμε στον ψυχολόγο, η απάντηση είναι συχνά: από φόβο. Φόβος για το άγνωστο, για την αβεβαιότητα να μην γνωρίζουμε τι πρόκειται να βρούμε στη διαβούλευση και πώς είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ερωτήσεις για να μάθετε αν αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας

Η δημοτικότητα της ενσυνειδητότητας στην εκπαίδευση

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη ζήλια

Το να τραγουδάς σε κάνει πιο χαρούμενο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.