Επιστημονικά Νέα

Ενσυνειδητότητα Εκπαίδευση: Η τέλεια τεχνική για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα

Ενσυνειδητότητα Εκπαίδευση: Η τέλεια τεχνική για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα

Ενσυνειδητότητα, επίγνωση ή mindfulness, είναι το αντίθετο της α-συνειδητότητας. Σημαίνει ότι βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο και ανακτούμε αρχικά τον έλεγχο της προσοχής, και τελικά, της ζωής μας. Ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι έχουμε συνειδητή γνώση των αισθήσεων του σώματος, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Ενσυνειδητότητα Εκπαίδευση: Εκατοντάδες παιδιά στη Μ. Βρετανία διδάσκονται ενσυνειδητότητα ανάμεσα σε άλλες καινοτόμες τεχνικές με σκοπό την προαγωγή της καλής ψυχική υγείας. Η ενσυνειδητότητα δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές θέμα για τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς• μετατρέπεται σταδιακά σε ένα mainstream φαινόμενο, κάτι που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα γινόταν πριν από λίγα χρόνια.

Τι είναι λοιπόν η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness);

Ενσυνειδητότητα, επίγνωση ή mindfulness, είναι το αντίθετο της α-συνειδητότητας. Σημαίνει ότι βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο και ανακτούμε αρχικά τον έλεγχο της προσοχής, και τελικά, της ζωής μας. Ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι έχουμε συνειδητή γνώση των αισθήσεων του σώματος, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Η προσέγγιση της εμπειρίας μας με ενσυνειδητότητα, περιλαμβάνει επίσης την μη-κριτική, που σημαίνει ότι παρατηρούμε τις αισθήσεις, σκέψεις και τα συναισθήματά μας με στάση αμερόληπτου μάρτυρα – χωρίς να τα αποδεχόμαστε ή να τα απορρίπτουμε. Απλά τα παρατηρούμε με φιλική περιέργεια και αποδοχή.

Ένας από τους λόγους γι’ αυτήν τη δημοτικότητα είναι η απλότητά της: είναι εύκολη, οικονομική και μπορεί να ασκηθεί από όλους και παντού. Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο να προσπαθούμε να διδάξουμε ενσυνειδητότητα και τις σχετικές της έννοιες στα μικρά παιδιά, στην πραγματικότητα είναι η τέλεια τεχνική για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Κι αυτό γιατί πλέον όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα αλλάζει τη λειτουργία και τη χημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, σε δύο νέες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του MIT (Massachusetts Institute of Technology), αποδείχτηκε ότι οι μαθητές που διδάχτηκαν ενσυνειδητότητα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, αλλά και βελτιωμένη ψυχική υγεία με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioral Neuroscience» και οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες μαθητών. Η μία ομάδα εκπαιδεύτηκε στην ενσυνειδητότητα για 8 εβδομάδες, ενώ η άλλη όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε μειωμένο άγχος και μικρότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Mind, Brain and Education» και σε αυτό οι μαθητές δεν εκπαιδεύτηκαν στην ενσυνειδητότητα, αλλά μετρήθηκαν τα επίπεδά της σε 2.000 μαθητές μέσης εκπαίδευσης στη Βοστόνη. Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ενσυνειδητότητας είχαν και καλύτερους βαθμούς, που σημαίνει καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά επίσης λιγότερες αποβολές και απουσίες.

Στη συνέχεια, οι ίδιοι ερευνητές αποπειράθηκαν να μελετήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενσυνειδητότητα, ωστόσο το εγχείρημα αποδείχτηκε δύσκολο και στο μέλλον πρόκειται να μελετηθεί αυτή η πλευρά της ωφέλιμης τεχνικής. Μέχρι στιγμής όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, μόλις η εξάσκησή της σταματά, σταματούν και τα οφέλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξάσκηση στο διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στη θάλασσα

Πώς θα βελτιώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης

Πως η ενσυνειδητότητα στο μαθητή ωφελεί τη γνώση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.