Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Γενετική ή περιβαλλοντική η αιτία της

Κατάθλιψη: Γενετική ή περιβαλλοντική η αιτία της

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη μπορεί να εντοπιστεί τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα γονίδιά μας και το περιβάλλον μας αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους για να δημιουργήσουν τις εμπειρίες μας.

Αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε περισσότερα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Μια έκθεση του 2021 από το KFF διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 4 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή καταθλιπτικής διαταραχής, ενώ μόλις 1 στους 10 ήταν ο απολογισμός των ατόμων που ανέφεραν τα ίδια συμπτώματα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019.

Ακόμη και πριν από την πανδημία του COVID-19, πολλοί άνθρωποι είχαν κατάθλιψη. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης αναφέρει ότι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι η κύρια αιτία αναπηρίας για άτομα ηλικίας 15 έως 44 ετών και ότι επηρεάζει περισσότερους από 16,1 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες ή περίπου το 6,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω σε ένα δεδομένο έτος.

«Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα από οποιοδήποτε υπόβαθρο σε οποιοδήποτε κοινωνικό στρώμα, οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο Jay Fournier, διευθυντής του προγράμματος διάθεσης και άγχους στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Ο Awstin Gregg, ειδικός στην υγεία συμπεριφοράς και θεραπευτής στο Vertava Health, ένα εθνικό σύστημα συμπεριφορικής υγειονομικής περίθαλψης για την ψυχική υγεία και τις συνθήκες χρήσης ουσιών που εδρεύει στο Νάσβιλ του Τενεσί, λέει ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους: «Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιγραφούν ως μια συνολική αίσθηση λύπης, έλλειψη ευχαρίστησης για πράγματα ή δραστηριότητες που απολάμβαναν παλιά και μια αίσθηση κόπωσης που οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου, όπως ο πολύς ή ανεπαρκής ύπνος. Άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ευερεθιστότητα και μια γενική αδιαφορία για να περνούν χρόνο με άλλους, προτιμώντας να απομονώνονται».

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως και οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης εξαρχής. Γιατί ακριβώς η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους, δεν είναι πλήρως κατανοητό, και είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, που σημαίνει ότι «δεν υπάρχει μια μοναδική αιτία», λέει ο Fournier.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης, όπως:

  • Γενετική και οικογενειακό ιστορικό.
  • Γεγονότα ζωής και τραύματα.
  • Χρόνιο στρες.
  • Συγκεκριμένα κυκλώματα εγκεφάλου και το πώς λειτουργούν.
  • Ασθένειες.
  • Φάρμακα.

«Συχνά, αυτές οι δυνάμεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να προκαλέσουν ή να διατηρήσουν ένα επεισόδιο κατάθλιψης για ένα συγκεκριμένο άτομο», λέει ο Fournier. Ως εκ τούτου, προσθέτει ότι το εάν η κατάθλιψη προκαλείται από τη φύση ή από την ανατροφή, «δεν το σκεφτόμαστε πια ως μία ερώτηση του τύπου ή/ή. Τα γονίδιά μας και το περιβάλλον μας αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους για να δημιουργήσουν τις εμπειρίες μας.

Τούτου λεχθέντος, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς τα γονίδια μπορούν να παίξουν ρόλο στην κατάθλιψη. «Γνωρίζουμε ότι η γενετική σύνθεση κάποιου μπορεί να κάνει πιο πιθανό να εμφανίσει κατάθλιψη, αλλά δεν εγγυάται ότι θα συμβεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Kατάθλιψη: Τύποι και Συμπτώματα

Αυξάνονται οι συνταγογραφήσεις για το άγχος στους νεαρούς ενήλικες

Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Ψυχική διαταραχή: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια ψυχική διαταραχή, να θυμάστε ότι η αναζήτηση θεραπείας είναι ένα γενναίο και σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.