Επιστημονικά Νέα

Επιλόχεια κατάθλιψη: Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με αυτή τη διαταραχή

Επιλόχεια κατάθλιψη: Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με αυτή τη διαταραχή

Επιλόχεια κατάθλιψη: "Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του τύπου της, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί αλλάζουν τα Β-κύτταρα. Αντικατοπτρίζουν μια άλλη αλλαγή στο σώμα που προκαλείται ή προκαλεί PPD; Τι οδηγεί αυτή τη συμπεριφορά των Β-κυττάρων;"

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry είναι η πρώτη που εξέτασε πολλαπλά επίπεδα βιολογίας σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη (PPD) για να δει πώς διαφέρουν οι γυναίκες με την πάθηση από αυτές που δεν την έχουν. Η PPD επηρεάζει 1 στις 7 γυναίκες και έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Ωστόσο, οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη διαταραχή είναι άγνωστοι. Δεν έχουμε καταλάβει την επιλόχεια κατάθλιψη, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jerry Guintivano, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του UNC. “Πολλή βιολογική έρευνα επικεντρώνεται σε υποψήφια γονίδια και ορμόνες, και έχουμε προβάδισμα σε ορισμένα ειδικά φάρμακα για την PPD, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε πολλαπλούς τρόπους για να στοχεύσουμε αυτήν την πάθηση. Δεν είναι κάθε εκδήλωση PPD η ίδια.”

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Guintivano οδήγησε μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του UNC για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης μελέτης συσχέτισης σε επίπεδο μεταγραφής για PPD μέχρι σήμερα. Προηγούμενες μελέτες είχαν αναλύσει μόνο δείγματα ολικού αίματος. Αυτή η μελέτη εξέτασε βαθύτερα και εξέτασε τα διάφορα συστατικά του αίματος. Πήραν δείγματα αίματος από 1.500 φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικές γυναίκες από όλη τη Βόρεια Καρολίνα που είχαν γεννήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, 482 από τις οποίες είχαν διαγνωστεί με PPD. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αλληλουχία RNA, τον γονότυπο DNA και την αξιολόγηση της μεθυλίωσης του DNA -που αντιστοιχεί σε τρία επίπεδα βασικής βιολογικής αξιολόγησης- για να αναζητήσουν διαφορές στα συστατικά των δειγμάτων αίματος από γυναίκες με PPD έναντι γυναικών χωρίς PPD.

Διαπίστωσαν ότι τα Β-κύτταρα είχαν σημαντικές διαφορές στις γυναίκες με PPD. Τα Β-κύτταρα αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενεργοποιούνται όταν ο υποδοχέας τους αναγνωρίζει ένα αντιγόνο και δεσμεύεται σε αυτό. Στη συνέχεια, τα ενεργοποιημένα Β-κύτταρα παράγουν αντισώματα και επίσης εκκρίνουν προ- και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. “Υπάρχει μια πραγματικά λεπτή αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, είπε ο Guintivano. “Πρέπει να αποτρέψει τη μόλυνση από ένα κρυολόγημα και πρέπει επίσης να συντονιστεί με ακρίβεια, ώστε να μην αναγνωρίσει το έμβρυο ως ξένο σώμα και να του επιτεθεί. Στη συνέχεια, στην περίοδο μετά τον τοκετό, όλες αυτές οι ορμόνες και οι οδοί επανέρχονται στο πριν την εγκυμοσύνη”.

Σε γυναίκες με PPD, οι ερευνητές του UNC βρήκαν χιλιάδες μεμονωμένα μεταγραφήματα Β-κυττάρων που ήταν διαφορετικά από γυναίκες χωρίς PPD, ρυθμιζόμενα εν μέρει από γενετικές παραλλαγές και μεθυλίωση DNA. Για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, διεξήγαγαν ανάλυση μονοπατιού, η οποία ενοχοποιούσε την αλλοιωμένη ενεργοποίηση των Β-κυττάρων και την αντίσταση στην ινσουλίνη. “Αυτό είναι πραγματικά μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά σειρά έρευνας που πρέπει τώρα να γίνει”, είπε ο Guintivano. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του τύπου της, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί αλλάζουν τα Β-κύτταρα. Αντικατοπτρίζουν μια άλλη αλλαγή στο σώμα που προκαλείται ή προκαλεί PPD; Τι οδηγεί αυτή τη συμπεριφορά των Β-κυττάρων;”

Ο Guintivano λέει ότι το επόμενο βήμα τους είναι να διεξαγάγουν μια διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί τις γυναίκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δει πώς τα Β-κύτταρα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην περίοδο μετά τον τοκετό. Λέει ότι καμία από αυτές τις έρευνες δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πολλές γυναίκες να είναι αφοσιωμένες στην έρευνα για την PPD. “Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είναι νέες μαμάδες που ήρθαν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν τα μωρά τους είναι εβδομάδων για να συμμετάσχουν σε έρευνα για να βοηθήσουν άλλες γυναίκες”, είπε ο Guintivano. “Θέλω να τις ευχαριστήσω για αυτό. Θέλουμε να δικαιώσουμε τη συνεισφορά τους με την έρευνά μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τριπλάσια τα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης - Ο ρόλος του θηλασμού

Τρόποι αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Κι όμως… και οι άντρες μπορούν να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.