Ψυχική Υγεία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά στην πανδημία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά στην πανδημία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νέες μητέρες που τάιζαν τα βρέφη τους με συσκευασμένο γάλα είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη και 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες που θήλαζαν ή τάιζαν τα μωρά τους με μπιμπερό με το δικό τους γάλα, διαπίστωσε η μελέτη.

Η νέα μελέτη περιλάμβανε 670 νέες μητέρες που ολοκλήρωσαν διαδικτυακή εξέταση μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020. Το ένα τρίτο ήταν θετικό για επιλόχεια κατάθλιψη και το 20% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης. Πριν από την πανδημία, περίπου 1 στις 8 νέες μητέρες είχε επιλόχειο κατάθλιψη και μεταξύ 5% και 7% είχε σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι σχεδόν 1 στις 5 συμμετέχουσες που είχαν επιλόχεια κατάθλιψη ανέφεραν ότι είχαν σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Clayton Shuman, επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, δεδομένου ότι πριν από την πανδημία, [μια προηγούμενη μελέτη] διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτοκτονίας μεταξύ των προγεννητικών και μετά τον τοκετό ασθενών αυξάνεται στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Σούμαν. Οι νέες μητέρες που τάιζαν τα βρέφη τους με συσκευασμένο γάλα είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη και 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες που θήλαζαν ή τάιζαν τα μωρά τους με μπιμπερό με το δικό τους γάλα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι μητέρες των οποίων τα βρέφη βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και οι μητέρες που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προσβληθούν από τον COVID-19 είχαν 71% αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Σούμαν είπε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εντοπισμού της κατάθλιψης στις νέες μητέρες. Όμως, πρόσθεσε, ο προληπτικός έλεγχος είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. «Η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση», είπε ο Σούμαν. “Οι πόροι και η εκπαίδευση για την επιλόχεια κατάθλιψη πρέπει να διαδίδονται και να εφαρμόζονται καλύτερα. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να μοιράζονται με το ευρύ κοινό για να μειωθεί το στίγμα και να μοιράζονται με όσους παρέχουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη σε επιλόχειες ασθενείς, καθώς και συντρόφους και μέλη της οικογένειας.” Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 14 Μαρτίου στο περιοδικό BMC Research Notes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Κι όμως… και οι άντρες μπορούν να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.