Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Παρέχει άμεση ενίσχυση της διάθεσης σε άτομα με κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός: Παρέχει άμεση ενίσχυση της διάθεσης σε άτομα με κατάθλιψη [vid]

Αθλητισμός: Τις άμεσες επιδράσεις της άσκησης στα άτομα με κατάθλιψη, τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησησς όσο και αμέσως μετά, εξέτασε νέα μελέτη.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένας σοβαρός ενισχυτής της διάθεσης για άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ακόμη και μια ώρα σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων. Παραδόξως, λίγα είναι γνωστά για τις πιο άμεσες επιδράσεις της άσκησης για τα άτομα με κατάθλιψη, τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησησς όσο και αμέσως μετά.

«Πολλές προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία, γενικά, έχουν χρησιμοποιήσει πολύ ευρείες μετρήσεις ευεξίας», λέει ο κινησιολόγος Jacob Meyer από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αϊόβα. «Αυτό που μας ενδιέφερε, συγκεκριμένα, είναι: πώς η οξεία άσκηση –δηλαδή, μια συνεδρία άσκησης την ημέρα– επηρεάζει τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης».

Πολλοί ανθρώποι με κατάθλιψη, βιώνουν απώλεια απόλαυσης και ευχαρίστησης που συνοδεύει τα καταθλιπτικά επεισόδια – ένα σύμπτωμα που αναφέρεται ως ανηδονία. Έπειτα, υπάρχει μια σχέση της διαταραχής με εξασθενημένες γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας.

Ο Meyer και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ευρήματα δοκιμών σε 30 εθελοντές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια μέτριας έντασης προπόνηση – μισή ώρα ποδηλασίας – ή μια συνεδρία ξεκούρασης.

Οι δοκιμές περιλάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της τρέχουσας διάθεσης και των συναισθημάτων, μια κλίμακα για τη μέτρηση της ανηδονίας και αρκετές γνωστικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ χρωμάτων και λέξεων Stroop. Συνολικά, οι αξιολογήσεις είχαν σκοπό να σχηματίσουν ένα σαφέστερο προφίλ για το πώς εξελίσσεται η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας άσκησης.

Στα μέσα του κύκλου, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν γενικά μια βελτίωση στη διάθεσή τους, μια βελτίωση που παρέμεινε για τουλάχιστον 75 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης. Τα αισθήματα ανηδονίας είχαν επίσης αυξηθεί, αν και άρχισαν να επιστρέφουν σε επίπεδα προ άσκησης 75 λεπτά μετά την προπόνηση. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν ξεκουραστεί, επρόκειτο για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ίσως πιο περίεργες ήταν οι διακυμάνσεις στη γνωστική ικανότητα. Σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα σε υγιή άτομα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά βελτιωμένους χρόνους αντίδρασης, τα αποτελέσματα σε αυτό το δείγμα ήταν ανάμεικτα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αποτελέσματα του τεστ Stroop των συμμετεχόντων ήταν ελαφρώς πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό έπεσε 25 και 50 λεπτά μετά την άσκηση, καθιστώντας τα πιο αργά συγκριτικά με εκείνων που δεν είχαν ασκηθεί.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και αν συνδέεται με άλλα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychology of Sport and Exercise.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση προστατεύει και προλαμβάνει από τις επιπλοκές της καρκινικής καχεξίας

Γιατί η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την σεξουαλική υγεία

H άσκηση είναι ελιξίριο ευεξίας και νιότης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε. 

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Δουλειές σπιτιού: Πάνω από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το αλκοόλ και το ένα πέμπτο είπε ότι θα εγκατέλειπε το σεξ για πάντα αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να κάνει ξανά δουλειές.