Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Προκαλεί κατάθλιψη; Τι λένε οι μελέτες

Εμμηνόπαυση: Προκαλεί κατάθλιψη; Τι λένε οι μελέτες

Εμμηνόπαυση: Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η κατάθλιψη είναι πιο συχνή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά ένα μείγμα φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων μπορεί να παίξει ρόλο.

Η κατάθλιψη φαίνεται να είναι πιο συχνή κατά την περιεμμηνόπαυση, που είναι το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει αποδείξει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των δύο. Μια ανασκόπηση του 2018 δηλώνει ότι η κατάθλιψη είναι κοινή κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται στα 2-4 χρόνια μετά την τελευταία περίοδο κάποιου. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η κατάθλιψη είναι πιο συχνή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά ένα μείγμα φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων μπορεί να παίξει ρόλο.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε πριν
 • αισθήματα λύπης, απάθειας ή κενού
 • κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
 • δυσκολία στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων
 • αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές βάρους ή και τα δύο
 • δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικό ύπνο
 • αργή κίνηση ή ομιλία

 

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2018, τα άτομα που περνούν από την εμμηνόπαυση φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Δεν βρήκαν συσχέτιση όλες οι μελέτες που εξέτασαν οι συγγραφείς. Ωστόσο, δύο καλά σχεδιασμένες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικής διαταραχής μπορεί να είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερος κατά την περιεμμηνόπαυση σε σύγκριση με τα όψιμα προεμμηνοπαυσιακά χρόνια.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί κατάθλιψη;

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η κατάθλιψη είναι πιο συχνή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό. Συγκεκριμένα:

Φυσιολογικοί παράγοντες
Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν απρόβλεπτα. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να αυξηθούν και να μειωθούν, ενώ μειώνονται συνολικά. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη χημεία, τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα οιστρογόνα ενισχύουν την επίδραση ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, μπορεί να επηρεαστεί η ισορροπία αυτών των χημικών ουσιών.

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες
Ο ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμμηνόπαυση και η γήρανση μπορεί να είναι θετικές εποχές και διαδικασίες, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι:

 • η εμμηνόπαυση ή η γήρανση είναι κάτι αρνητικό
 • τους κάνει λιγότερο νεανικούς ή ακόμη και θηλυκούς
 • τα συμπτώματα είναι αγχωτικά ή επηρεάζουν την ικανότητά τους να εργαστούν
 • στερούνται κοινωνικής υποστήριξης

 

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία κάποιου. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αναπόφευκτα. Ενώ ορισμένοι πολιτισμοί εκτιμούν ιδιαίτερα τη νιότη, άλλοι εκτιμούν την ηλικία και την εμπειρία. Μια ανασκόπηση του 2021 σημειώνει ότι οι άνθρωποι από πολιτισμούς που σέβονται τη μεγαλύτερη ηλικία αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι κοινωνικοί κανόνες μπορούν να συμβάλουν στον τρόπο με τον οποίο η μετάβαση επηρεάζει τους ανθρώπους.

Οι ρόλοι και οι προσδοκίες των φύλων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν την εμμηνόπαυση. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις, οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν την περισσότερη εργασία όσον αφορά την παιδική φροντίδα και τα οικιακά συνολικά. Η διαχείριση αυτών των ευθυνών, καθώς και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν ρόλους ως φροντιστές, αν και αυτός ο ρόλος μπορεί να αλλάξει γύρω από τη μέση ηλικία. Τα παιδιά μπορούν να φύγουν από το σπίτι και οι μεγαλύτεροι συγγενείς μπορεί να αρχίσουν να χρειάζονται φροντίδα λόγω ασθένειας ή αναπηρίας. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμβάντα μπορεί να συμβάλλει στο άγχος ή την κατάθλιψη.

Άλλοι παράγοντες υγείας

Εκτός από την εμμηνόπαυση, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως:

 • Χρόνιες παθήσεις υγείας: Η ύπαρξη μιας χρόνιας κατάστασης υγείας μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη στη μέση ηλικία και μπορεί να συμπίπτει με την εμμηνόπαυση.
 • Τρόπος ζωής: Μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και ορισμένων συμπεριφορών, ιδιαίτερα του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.
 • Χειρουργική εμμηνόπαυση: Εάν ένα άτομο υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών, μπαίνει στην εμμηνόπαυση πιο γρήγορα. Αυτό, καθώς και η ίδια η διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εργασία σε βάρδιες ίσως καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eρευνητές διαπιστώνουν μειωμένη χρήση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μετά από διαδικτυακή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Οι αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες θα ενημερώνουν επίσης τα άτομα που είναι ύποπτα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.