Ψυχική Υγεία

ΙΨΔ OCD: Ζώντας με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

ΙΨΔ OCD: Ζώντας με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

ΙΨΔ OCD: Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία ένα άτομο βιώνει ιδεοληψίες (επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές σκέψεις ή ορμές) και καταναγκασμούς (παράλογες συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν το άγχος που προκαλείται από τις ιδεοληψίες).

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία ένα άτομο βιώνει ιδεοληψίες (επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές σκέψεις ή ορμές) και καταναγκασμούς (παράλογες συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν το άγχος που προκαλείται από τις ιδεοληψίες). Η ΙΨΔ μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική στην καθημερινή ζωή, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων. Αυτό το άρθρο συζητά πώς να ζήσετε και να αντιμετωπίσετε την ΙΨΔ.

Συμπτώματα της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν εμμονές ή/και καταναγκασμούς που παρεμβαίνουν σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων, της εργασίας και του σχολείου.

Παραδείγματα εμμονών περιλαμβάνουν:

 • Φόβος μόλυνσης (όπως μικρόβια)
 • Ανεπιθύμητες (συχνά ενοχλητικές) σκέψεις που αφορούν θρησκεία, σεξ ή βλάβη
 • Αμφιβολίες για το αν έχουν ολοκληρωθεί σωστά δραστηριότητες, όπως το κλείδωμα της πόρτας ή το σβήσιμο της σόμπας

Παραδείγματα καταναγκασμών περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό καθάρισμα
 • Υπερβολικό πλύσιμο των χεριών
 • Τακτοποίηση ή εκτέλεση πραγμάτων με συγκεκριμένη σειρά ή συγκεκριμένο τρόπο
 • Επανειλημμένος έλεγχος ορισμένων πραγμάτων (όπως ότι η πόρτα είναι κλειδωμένη)
 • Καταναγκαστικό μέτρημα
 • Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ρουτίνας

Πόσο συχνή είναι η ΙΨΔ;

Υπολογίζεται ότι το 1,2% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ΙΨΔ τον περασμένο χρόνο. Η ΙΨΔ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής ενός ατόμου. Μερικά άτομα με ΙΨΔ εμφανίζουν τικ. Τα κινητικά τικ περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις που είναι ξαφνικές και σύντομες, όπως:

 • Κινήσεις των ματιών (σαν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια)
 • Ανασήκωμα των ώμων
 • Γκριμάτσες προσώπου
 • Τράνταγμα κεφαλιού ή ώμου
 • Τα φωνητικά τικ μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους θορύβους καθαρισμού του λαιμού, ρουθουνίσματος ή γρυλίσματος.

Τα άτομα με ΙΨΔ συχνά νιώθουν ντροπή, αμηχανία και μυστικότητα για τα συμπτώματά τους, κάτι που μπορεί να τους κάνει να διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Μπορεί επίσης να βιώσουν υπερβολικό άγχος, ανησυχώντας ότι θα κατηγορηθούν ή θα θεωρηθούν υπεύθυνοι εάν συμβεί κάτι κακό. Τα συμπτώματα ΙΨΔ ενός ατόμου μπορεί να είναι αγχωτικά για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν πράγματα για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν το άγχος τους σε μια προσπάθεια να τους προστατεύσουν.

Αν και αυτό γίνεται από αγάπη, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΙΨΔ επειδή αφαιρεί ευκαιρίες από ένα άτομο να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις αγχωτικές του σκέψεις. Η ΙΨΔ μπορεί να δυσκολέψει την εστίαση και την ολοκλήρωση εργασιών στην εργασία ή στο σχολείο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση και να προκαλέσει απογοήτευση. Η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία είναι οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την ΙΨΔ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε ένας ελίτ αθλητής χρειάζεται θεραπεία ψυχικής υγείας

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Έχετε Διατροφική Διαταραχή; Γνωρίστε τις επιλογές θεραπείας

Η Amy Schumer αποκαλύπτει ότι παλεύει με μια διαταραχή που ονομάζεται τριχοτιλλομανία: Τι είναι αυτό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.