Ψυχική Υγεία

Σχέσεις R-OCD: Τι σημαίνει η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσης;

Σχέσεις R-OCD: Τι σημαίνει η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσης;

Σχέσεις R-OCD: Αναγνωρίστε τα σημάδια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής σχέσης και διαπιστώστε πώς μπορείτε να βοηθηθείτε στην σχέση σας.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσης (R-OCD) είναι ένας υπότυπος OCD που χαρακτηρίζεται από συνεχείς παρεμβατικές σκέψεις και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά γύρω από την αβεβαιότητα μιας σχέσης. Τα άτομα με R-OCD βιώνουν συχνά αμφιβολίες για σκέψεις σχετικά με μία ή περισσότερες σχέσεις. Αυτό συμβαίνει παρά τα ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν την ανάγκη για αυτές τις αμφιβολίες. Οι αμφιλεγόμενες σκέψεις συχνά θεωρούνται ως ένδειξη ότι η σχέση μπορεί να είναι γνήσια ή ελαττωματική με κάποιο τρόπο. Αυτό τροφοδοτεί το άγχος για την σχέση. Ωθεί επίσης τους πάσχοντες να εμπλακούν σε διάφορους καταναγκασμούς με στόχο την απόκτηση βεβαιότητας για την κατάσταση της σχέσης τους (π.χ. συνεχής διαβεβαίωση από έναν φίλο).

Οι περισσότεροι άνθρωποι με R-OCD θεωρούν ότι οι αμφιλεγόμενες σκέψεις τους είναι αδύνατο να εγκαταλειφθούν. Μπορεί να ανησυχούν ότι έχουν κολλήσει σε λάθος σχέση. Μπορεί να βρεθούν να αμφισβητούν τα πάντα για τη σχέση τους, τον σύντροφό τους ή για τον εαυτό τους. Οι ανυποχώρητες εμμονές και οι καταναγκασμοί στους οποίους εμπλέκονται μπορεί συχνά να αναλάβουν ή να σαμποτάρουν τη σχέση. Το R-OCD μπορεί να είναι απίστευτα χρονοβόρο. Να αφαιρέσει ενέργεια από κάποιον και να μην μπορεί να αισθάνεται συνδεδεμένος με άλλους. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτές οι σκέψεις θα συνεχιστούν για ώρες ή ημέρες. Ανησυχούν ότι δεν θα φύγουν μέχρι το άτομο να βρει διαβεβαίωση εσωτερικά ή εξωτερικά να απορρίψει αυτές τις ανησυχίες.

Παραδείγματα Σκέψεων R-OCD

  • Είναι ο σύντροφός μου αρκετά καλός για μένα;
  • Είμαι αρκετά καλός για τον σύντροφό μου;
  • Είμαι ερωτευμένος με τον σύντροφό μου;
  • Είμαστε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι; Είναι άλλοι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι από εμάς; Λειτουργεί αυτή η σχέση;
  • Είναι εντάξει που βρήκα κάποιον άλλο ελκυστικό; Σημαίνει ότι αυτή η σχέση δεν προορίζεται να είναι;
  • Τι γίνεται αν είμαι με λάθος σύντροφο;
  • Είναι ο σύντροφός μου πολύ ψηλός για μένα; Πολύ μικρός Έχει το σωστό χρώμα ματιών;
  • Κι αν έκανα λάθος επιλογή και κολλήσω για πάντα με αυτό το άτομο;
  • Είναι εντάξει να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις; Διαφέρουν τα άλλα ζευγάρια στις πολιτικές απόψεις; Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε συμβατοί;

 

Πώς να λάβετε βοήθεια για το R-OCD

Το R-OCD μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Άλλωστε πολλές από τις συμπεριφορές μπορεί να ακούγονται σαν φυσιολογικά στοιχεία κάθε σχέσης. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που ειδικεύεται σε αυτή την πάθηση θα μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση. Η θεραπεία ERP έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής. Πρόκειται για έναν τύπο συμπεριφορικής θεραπείας που εκθέτει τους ανθρώπους σε καταστάσεις που προκαλούν τις εμμονές τους και την επακόλουθη αγωνία, ενώ τους βοηθά να αποτρέψουν τις ψυχαναγκαστικές τους αντιδράσεις. Ο απώτερος στόχος του ERP είναι να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τον κύκλο των εμμονών και των καταναγκασμών, ώστε να μπορούν να ζήσουν καλύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το mindfulness βελτιώνει την ευημερία και τη σωματική υγεία

Ψυχιατρική αγωγή : Η μέθοδος που απελευθερώνει το πνεύμα σας

Διαταραχή προσωπικότητας : Οι τύποι που χωρίζετε

OCD: Τι συμπτώματα έχει η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.