Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Άτομα με προπανδημικές προκλήσεις ψυχικής υγείας βίωσαν δεινότερα τις επιπτώσεις της Covid

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Άτομα με προπανδημικές προκλήσεις ψυχικής υγείας βίωσαν δεινότερα τις επιπτώσεις της Covid

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Η Dr Praveetha Patalay (UCL), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία έχουν βιωθεί δυσανάλογα από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας, οδηγώντας δυνητικά σε χειρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμη και μετά την πανδημία, για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας».

Τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ή άγχους προ πανδημίας επηρεάστηκαν σοβαρότερα από τις προκλήσεις στον εργασιακό χώρο και την υγειονομική περίθαλψη που έφερε η Covid, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The British Journal of Psychiatry”. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 59.482 άτομα που παρακολουθούνταν τακτικά στο πλαίσιο 12 διαρκών διαχρονικών μελετών στην Αγγλία. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα των οποίων οι απαντήσεις στην έρευνα πριν από την πανδημία έδειξαν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καθυστερήσεις στις ιατρικές διαδικασίες, 12% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους και 33% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις καιι διακοπές στις συναταγογραφήσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή τους κατά τους πρώτους οκτώ έως δέκα μήνες της πανδημίας συγκριτικά με εκείνους που έχουν μέσο όρο συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Η Dr Praveetha Patalay (UCL), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία έχουν βιωθεί δυσανάλογα από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας, οδηγώντας δυνητικά σε χειρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμη και μετά την πανδημία, για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας».

Ο καθηγητής Nishi Chaturvedi (MRC Unit for Lifelong Health and Aging at UCL), ο οποίος ηγείται της μελέτης “Covid-19 Longitudinal Health and Wellbeing National Core”, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εν πολλοίς κρυφή ομάδα ανθρώπων ευάλωτων σε δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες των υγειονομικών και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Giorgio Di Gessa (UCL Institute of Epidemiology & Healthcare) δήλωσε: «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα ευρήματα στην παροχή μελλοντικής υγειονομικής περίθαλψης και οικονομικής υποστήριξης, καθώς η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων ενδέχεται να διευρύνει περαιτέρω τις ανισότητες στην υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους φαρμακοποιούς και το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες δεν θα χάσουν τα ραντεβού, τις θεραπείες ή τις συνταγογραφήσεις τους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η προ-πανδημική ψυχολογική δυσφορία ήταν γενικά συχνότερη μεταξύ των γυναικών, των νεότερων γενεών, των εθνοτικών μειονοτήτων και εκείνων με λιγότερα προσόντα, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος των επιπτώσεων της πανδημίας σε αυτές τις ομάδες είναι μεγαλύτερος».

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Michael Green (Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης) δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή έχασαν το εισόδημά τους και αντιμετώπισαν ταραχές στην υγειονομική περίθαλψη».

Σημειώνουμε ότι η εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης “COVID-19 Longitudinal Health and Wellbeing National Core”, με επικεφαλής ερευνητές από το UCL και χρηματοδότηση από το UKRI. Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές του UCL, του King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, του Λέστερ, του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα του NHS Digital για την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής διαταραχής σε παιδιά και νέους

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των θανάτων φροντιστών λόγω της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.