Επιστημονικά Νέα

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ ανέφεραν προκλήσεις ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ ανέφεραν προκλήσεις ψυχικής υγείας λόγω πανδημίας

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, με προβλήματα υγείας, που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Ακόμη και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι φοιτητές των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν προκλήσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές σε υψηλότερα ποσοστά εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό της χώρας. Πολλοί φοιτητές παλεύουν με ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, αγωνίζονται να βρουν τη σταδιοδρομία τους και ανησυχούν για ζητήματα οικονομικής φύσεως, λέει ο Μάθιου Μπράουνινγκ, συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα.

Για να εκτιμήσει πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχική υγεία των φοιτητών, ο Μάθιου Μπράουνινγκ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν περισσότερους από 2.500 φοιτητές από επτά δημόσια πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη άνοιξη, όταν η πανδημία εμφάνιζε αυξητική τάση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ταξινόμησαν δηλώσεις σχετικά με τη συναισθηματική τους κατάσταση, την ανησυχία σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό, το άγχος και τη χρήση του χρόνου. Με βάση τις συνολικές βαθμολογίες, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους μαθητές σε κατηγορίες, ανάλογα με το εάν είχαν βιώσει υψηλά, μέτρια ή χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας και ανησυχίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν χρησιμοποίησαν τυποποιημένα εργαλεία διαλογής για διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά αντ΄αυτού εστίασαν στο στρες που προήλθε απευθείας από την πανδημία (SN: 3/29/20). Περίπου το 85 τοις εκατό των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα βίωσαν υψηλά έως μέτρια επίπεδα κινδύνου, σύμφωνα με την ομάδα του Μπράουνινγκ, ενώ περίπου το 45 τοις εκατό επηρεάστηκε πολύ και περίπου το 40 τοις εκατό επηρεάστηκε μετρίως.

Εκείνοι που ανέφεραν χαμηλά επίπεδα κινδύνου ήταν πιθανότερο να είναι λευκοί και να περνούσαν δύο ή περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν μερικούς παράγοντες που θέτουν ορισμένους φοιτητές σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται πολύ στενοχωρημένοι. Οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνων που βίωναν υψηλότερο στρες εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι γυναίκες Ασιάτες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να επιβαρυνθούν σημαντικά από την πανδημία.

Τέλος, ο αυξημένος χρόνος χρήσης (8 ώρες και άνω) συσκευών και εφαρμογών τεχνολογίας, όπως οι οθόνες υπολογιστών, τα smartphones ή η τηλεόραση, αύξησε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλού στρες. Για τον λόγο αυτό ο Μπράουνινγκ δήλωσε πώς «Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες για την ψυχική ευεξία των φοιτητών προτού σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για να παραδώσουμε διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια του COVID».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθούν την ψυχική υγεία των αγοριών

Tρεις ψηφιακές τάσεις υγείας που επηρεάζουν τους επενδυτές το 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια, λέει μελέτη.

"Σαφώς περισσότερη μελέτη είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε τα πολύ ασαφή αποτελέσματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές κάνναβης ενημερώνονται με ακρίβεια για το τι δείχνει πραγματικά η πιο πρόσφατη έρευνα", πρόσθεσε ο Fox.