Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία Άγχος: Οι επιπτώσεις του άγχους στην ερωτική σας ζωή

Σεξουαλική υγεία Άγχος: Οι επιπτώσεις του άγχους στην ερωτική σας ζωή

Σεξουαλική υγεία Άγχος: Όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν ήδη άγχος, «η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την ελκυστικότητά τους, την ικανότητά τους να αποδόσουν ή μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ντροπής ή ενοχής».

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να παρέμβει μεταξύ εσού και του / της συντρόφου σου,  τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Όπως γνωρίζουμε, τα κοινά συμπτώματα άγχους, όπως ο πανικός, ο φόβος, η ανησυχία, η δύσπνοια, οι τεταμένοι μύες, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η εφίδρωση, μεταξύ άλλων, καθιστούν δύσκολο να παραμείνουμε ήρεμοι στη στιγμή, πόσο μάλλον όταν είμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε έναν άλλον άνθρωπο. «Η πράξη οικειότητας αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς σας, προκαλεί βαρύτερη αναπνοή και σας κάνει να ιδρώνετε», σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας του Άγχους και των Διαταραχών της διάθεσης – The Center for Treatment of Anxiety and Mood Disorders. «Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις ομοιάζουν με τις φυσικές αποκρίσεις «μάχης ή φυγής» που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τόσο πολύ ώστε ορισμένα άτομα θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να τις αποφύγουν».

Αυτό έχει συναισθηματικό αντίκτυπο – την επιθυμία να αποφευχθεί εντελώς η επαφή – και επίσης επιδρά σε επίπεδο λειτουργικό, στο βαθμό που πολλά από τα συμπτώματα άγχους έχουν και σωματικές παρενέργειες που καθιστούν το σεξ δύσκολο. «Όταν βιώνουμε άγχος, το αίμα ρέει μακριά από τα άκρα και τα γεννητικά μας όργανα για να προστατεύσει τα ζωτικά μας όργανα. Χρειαζόμαστε αυτή τη ροή αίματος», λέει η Marissa Nelson, πιστοποιημένη θεραπεύτρια του σεξ και ιδρύτρια της IntimacyMoons Retreats. «Όταν φοβόμαστε και αναμένουμε το άγχος, περιορίζουμε το σώμα μας και σφίγγουμε τους μύες. Ένα σφιχτό πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση ή κολπίτιδα, για παράδειγμα, όπου οι κολπικοί μύες θα συστέλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται δύσκολη η διείσδυση».

Την ίδια ώρα, το άγχος μπορεί επίσης να κάνει το σεξ συναισθηματικά δύσκολο γιατί είναι πιο πιθανό να ανησυχούμε ή να έχουμε εμμονικές σκέψεις για την εμφάνισή μας, την απόδοσή μας ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό παραγόντων που μπορεί να μειώνουν τη σεξουαλική μας επιθυμία πριν καν ξυπνήσει. «Οι άνθρωποι που υποφέρουν ήδη από άγχος μπορεί να επιλέξουν να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές, ώστε να μην χρειάζεται να προσθέσουν περισσότερους φόβους στην υπάρχουσα λίστα ανησυχιών τους», σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας του Άγχους και των Διαταραχών της διάθεσης. «Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την ελκυστικότητά τους, την ικανότητά τους να αποδόσουν ή μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ντροπής ή ενοχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή - Ναι, υπάρχουν!

Κάντε σεξ, κάνει καλό!

Sex tips: Τι να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όταν ο αυνανισμός είναι η απάντησή σας στο στρες

Αυνανισμός οργασμός: Ο αυνανισμός απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Με απλά λόγια, η ντοπαμίνη σας κάνει να νιώθετε καλά και σας ανεβάζει τη διάθεση. Επιπλέον, η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία επίσης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας δηλαδή ορμόνης του στρες. Το άγγιγμα του εαυτού σας και η κορύφωση μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις χημικές ουσίες και, κατά συνέπεια, να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ήρεμοι.

To τακτικό σεξ φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης

Σεξ εμμηνόπαυση: Γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;