Ψυχική Υγεία

Ψυχικές ασθένειες: Νέα μελέτη εξηγεί γενετικά τη συνύπαρξη πολλαπλών διαταραχών σε ένα άτομο

Ψυχικές ασθένειες: Νέα μελέτη εξηγεί γενετικά τη συνύπαρξη πολλαπλών διαταραχών σε ένα άτομο

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Μια σειρά από ψυχικές ασθένειες μοιράζονται γενετικές ομοιότητες, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές. Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να εξηγηθεί γιατί πολλαπλές παθήσεις είναι κοινές μεταξύ ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες έχουν δύο ή τρεις παθήσεις και περίπου το ένα τρίτο έχει τέσσερις ή περισσότερες, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους διάγνωσης και νέες θεραπείες για μια σειρά διαταραχών ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Αυτή η μελέτη είναι ένα σκαλοπάτι προς τη δημιουργία ενός διαγνωστικού εγχειριδίου που χαρτογραφεί καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα βιολογικά”, δήλωσε ο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Grotzinger. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που δώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική ανάλυση 11 ψυχικών ασθενειών: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδη διαταραχή, νευρική ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύνδρομο Tourette, διαταραχή μετατραυματικού στρες, προβληματική χρήση αλκοόλ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμός. Δεν υπάρχει γονίδιο ή σύνολο γονιδίων που να συσχετίζονται και με τις 11 διαταραχές, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια σειρά από υποσύνολα έχουν γενετικές ομοιότητες. Αυτά τα υποσύνολα περιλαμβάνουν τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, τη νευρική ανορεξία και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τη σοβαρή κατάθλιψη και το άγχος.

Για παράδειγμα, το 70% του γενετικού σήματος που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια σχετίζεται επίσης με τη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές, οι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται συνήθως και με τις δύο διαταραχές, σημείωσε η ομάδα της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ισχυρή κοινή γενετική μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μικρότερο σωματότυπο ή χαμηλό δείκτη μάζας σώματος τείνουν επίσης να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις διαταραχές.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 152 γενετικές παραλλαγές που μοιράζονται σε πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν ορισμένους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν τα ακριβή αποτελέσματα των παραλλαγών γονιδίων που εντοπίστηκαν στη μελέτη, αλλά η κατανόηση της γενετικής που κρύβεται πίσω από τις διαταραχές τους μπορεί να προσφέρει άνεση σε ορισμένους ασθενείς με πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, σημείωσε ο Grotzinger.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Genetics.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων COVID

Γενετικά καθορισμένα επίπεδα φλεγμονής και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Τα κακώς ευθυγραμμισμένα μάτια στα παιδιά συνδέονται με αυξημένο επιπολασμό ψυχικών παθήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.