Ψυχική Υγεία

Ψυχικές ασθένειες: Νέα μελέτη εξηγεί γενετικά τη συνύπαρξη πολλαπλών διαταραχών σε ένα άτομο

Ψυχικές ασθένειες: Νέα μελέτη εξηγεί γενετικά τη συνύπαρξη πολλαπλών διαταραχών σε ένα άτομο

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Μια σειρά από ψυχικές ασθένειες μοιράζονται γενετικές ομοιότητες, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές. Η ανακάλυψη αυτή βοηθά να εξηγηθεί γιατί πολλαπλές παθήσεις είναι κοινές μεταξύ ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες έχουν δύο ή τρεις παθήσεις και περίπου το ένα τρίτο έχει τέσσερις ή περισσότερες, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους διάγνωσης και νέες θεραπείες για μια σειρά διαταραχών ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Αυτή η μελέτη είναι ένα σκαλοπάτι προς τη δημιουργία ενός διαγνωστικού εγχειριδίου που χαρτογραφεί καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα βιολογικά”, δήλωσε ο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Grotzinger. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που δώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική ανάλυση 11 ψυχικών ασθενειών: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αγχώδη διαταραχή, νευρική ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύνδρομο Tourette, διαταραχή μετατραυματικού στρες, προβληματική χρήση αλκοόλ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμός. Δεν υπάρχει γονίδιο ή σύνολο γονιδίων που να συσχετίζονται και με τις 11 διαταραχές, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια σειρά από υποσύνολα έχουν γενετικές ομοιότητες. Αυτά τα υποσύνολα περιλαμβάνουν τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, τη νευρική ανορεξία και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τη σοβαρή κατάθλιψη και το άγχος.

Για παράδειγμα, το 70% του γενετικού σήματος που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια σχετίζεται επίσης με τη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές, οι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται συνήθως και με τις δύο διαταραχές, σημείωσε η ομάδα της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ισχυρή κοινή γενετική μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μικρότερο σωματότυπο ή χαμηλό δείκτη μάζας σώματος τείνουν επίσης να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις διαταραχές.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 152 γενετικές παραλλαγές που μοιράζονται σε πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν ορισμένους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν τα ακριβή αποτελέσματα των παραλλαγών γονιδίων που εντοπίστηκαν στη μελέτη, αλλά η κατανόηση της γενετικής που κρύβεται πίσω από τις διαταραχές τους μπορεί να προσφέρει άνεση σε ορισμένους ασθενείς με πολλαπλές διαταραχές ψυχικής υγείας, σημείωσε ο Grotzinger.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Genetics.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων COVID

Γενετικά καθορισμένα επίπεδα φλεγμονής και νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Τα κακώς ευθυγραμμισμένα μάτια στα παιδιά συνδέονται με αυξημένο επιπολασμό ψυχικών παθήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.