Ψυχική Υγεία

Φύλα Ανισότητες: Τα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται συνδέονται με το άγχος και τα συναισθήματα

Φύλα Ανισότητες: Τα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται συνδέονται με το άγχος και τα συναισθήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες από περίπου 4.000 γυναίκες και 4.000 άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών από 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν μια πιθανή νευρωνική σύνδεση μεταξύ της έμφυλης ανισότητας και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων – υποδεικνύοντας τη δυνητικά επικίνδυνη επίδραση της ανισότητας των φύλων στον εγκέφαλο των γυναικών», τόνισε ο Κρόσλεϊ.

Φύλα Ανισότητες: Το άγχος που προκαλείται από την έμφυλη ανισότητα βλάπτει τον εγκέφαλο των γυναικών, σύμφωνα με μια πρώτη στο είδος της μελέτη. Ερευνητές σε περισσότερα από 70 ιδρύματα εξέτασαν περισσότερες από 7.800 μαγνητικές τομογραφίες από άτομα σε 29 χώρες και διαπίστωσαν πως τα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την ανισότητα των φύλων, συνδέονται με το άγχος και τα συναισθήματα. Ανακάλυψαν, επίσης, πως το πάχος του φλοιού του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου ήταν λεπτότερο στις γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου η έμφυλη ανισότητα είναι μεγάλη. Αντίθετα, δεν εντοπίστηκαν ουσιαστικές διαφορές στον εγκέφαλο των γυναικών που ζουν σε χώρες οι οποίες έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην ισότητα των φύλων

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των γυναικών συνδέονται με το δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν», δήλωσε ο Δρ Νίκολας Κρόσλεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Οι αλλαγές αυτές εντοπίστηκαν κυρίως σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων και οι οποίες επηρεάζονται από διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες», σημείωσε. Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες από περίπου 4.000 γυναίκες και 4.000 άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών από 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν μια πιθανή νευρωνική σύνδεση μεταξύ της έμφυλης ανισότητας και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων – υποδεικνύοντας τη δυνητικά επικίνδυνη επίδραση της ανισότητας των φύλων στον εγκέφαλο των γυναικών», τόνισε ο Κρόσλεϊ. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το King’s College του Λονδίνου και την Ipsos, το 53% των ανδρών και το ένα τρίτο των γυναικών στη Βρετανία υποστηρίζει πως οι προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των γυναικών είναι τόσο σημαντικές που οι άνδρες υφίστανται διακρίσεις. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ‘Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών’ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών

Το φύλο καθορίζει ακόμα σε μεγάλο βαθμό την επιλογή χειρουργού

Μία από τις έννοιες που θεωρούνται «διχαστικές» είναι η κριτική θεωρία των φυλών (CRT).

Παγκόσμια ανησυχία για ανισότητα των φύλων – Που μπορεί να οδηγήσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.