Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ανισότητα φύλων ιατρική: Το φύλο παίζει ρόλο ως προς την επιλογή χειρουργού για την επέμβαση των ασθενών

Ανισότητα φύλων ιατρική: Το φύλο παίζει ρόλο ως προς την επιλογή χειρουργού για την επέμβαση των ασθενών

Ανισότητα φύλων ιατρική: Η μελέτη έδειξε πως οι άνδρες γιατροί είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να παραπέμψουν ασθενείς σε άνδρα χειρουργό, ενώ οι γυναίκες χειρουργοί στο Οντάριο κερδίζουν 24% λιγότερα την ώρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης από τους άνδρες χειρουργούς.

Οι άνδρες γιατροί είναι πολύ πιο πιθανό να παραπέμπουν τους ασθενείς σε άνδρες χειρουργούς, αντί να τους στέλνουν σε γυναίκες χειρουργούς με ίδια προσόντα και εμπειρία, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. «Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων στην πρακτική μου, πάντα είχα την αίσθηση ότι ήταν ευκολότερο για τους άνδρες χειρουργούς συναδέλφους μου να λάβουν παραπομπές από μένα. Οι ασθενείς που παραπέμφθηκαν ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση». Αυτό δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νάνσυ Μπάξτερ. Πρόκειται για ερευνήτρια στο Li Ka Shing Knowledge Institute στο St. Michael’s Hospital στο Τορόντο. «Η δουλειά μας δείχνει ότι οι παρατηρήσεις μου δεν ήταν μοναδικές. Αλλά αντικατοπτρίζουν την προκατάληψη του φύλου που επηρεάζει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης όλων των γυναικών χειρουργών», δήλωσε η Baxter σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα της ανέλυσε δεδομένα για σχεδόν 40 εκατομμύρια παραπομπές σε 5.660 χειρουργούς στο Οντάριο μεταξύ 1997 και 2016. Ενώ το 78% αυτών των χειρουργών ήταν άνδρες, έλαβαν το 87% των παραπομπών από άνδρες γιατρούς και το 79% των παραπομπών από γυναίκες γιατρούς, έδειξαν τα ευρήματα. Οι γυναίκες γιατροί είχαν 1,6% περισσότερες πιθανότητες να παραπέμψουν ασθενείς σε γυναίκα χειρουργό. Όμως οι άνδρες γιατροί είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να παραπέμψουν ασθενείς σε άνδρα χειρουργό. Οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες σε ειδικότητες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών χειρουργών, όπως η γυναικολογία και η πλαστική χειρουργική.  Περισσότερες γυναίκες έγιναν χειρουργοί κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου μελέτης. Ωστόσο η διαφορά στα πρότυπα παραπομπής των ανδρών γιατρών δεν άλλαξε. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 10 Νοεμβρίου στο JAMA Surgery.

«Υπάρχει συχνά η υπόθεση ότι οι ανισότητες που σχετίζονται με το φύλο στην ιατρική θα βελτιωθούν φυσικά καθώς περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην ιατρική και αποκτούν εμπειρία». Αυτό δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ Φαχίμα Ντόσα από το νοσοκομείο St. Michael’s. «Αντίθετα, η μελέτη μας δείχνει ότι οι ανισότητες δεν θα βελτιωθούν χωρίς ενεργή παρέμβαση». Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι Baxter και Dossa ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες χειρουργοί στο Οντάριο κερδίζουν 24% λιγότερα την ώρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης από τους άνδρες χειρουργούς. Επίσης ότι οι γυναίκες χειρουργοί εκτελούσαν λιγότερες από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωτογενείς επεμβάσεις από τους άνδρες χειρουργούς. «Είναι πλέον ώριμος ο καιρός να επιβληθούν αλλαγές», είπε η Ντόσα. “Η δουλειά μας οδηγεί σε έναν μηχανισμό που συμβάλλει άμεσα στο χάσμα αμοιβών με βάση το φύλο στην ιατρική. Χρειάζονται πλέον εστιασμένες προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων των σιωπηρών και ρητών μεροληψιών στις παραπομπές σε γιατρούς.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μία από τις έννοιες που θεωρούνται «διχαστικές» είναι η κριτική θεωρία των φυλών (CRT).

Όταν η ανισότητα στην υγεία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους

Κορωνοϊός Προσβολή: Πιο εύκολη η προσβολή των μαύρων γυναικών

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Close Icon