Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη που διερεύνησε πώς η ισότητα των φύλων μπορεί να σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής διαπίστωσε ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες ζουν περισσότερο καθώς βελτιώνεται. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις μεταξύ χωρών που ομαδοποιούνται σε περιοχές ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τη γεωγραφική εγγύτητα υποδηλώνουν ότι ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Cat Pinho-Gomes, Επίτιμος Ερευνητής στο The George Institute for Global Health, UK σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της μακροζωίας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. «Πολλοί από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο καιρό θα ζήσετε – όπως οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, η έκθεση στη ρύπανση, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, το εισόδημα και η κοινωνική υποστήριξη – συνδέονται με τις διαφορές των φύλων σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Καθώς οι χώρες σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων και δίνεται στις γυναίκες η ευκαιρία να συμμετέχουν πληρέστερα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, ολόκληρη η κοινωνία καρπώνεται τους καρπούς». Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, παγκόσμια γεγονότα όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, η πανδημία COVID-19, η κλιματική έκτακτη ανάγκη και οι μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις και εκτοπισμοί εμποδίζουν την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, περιορίζοντας τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Για να διερευνήσουν εάν η ισότητα των φύλων συσχετίστηκε με το προσδόκιμο ζωής (LE) για γυναίκες και άνδρες και για να αξιολογήσουν το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τροποποιημένο παγκόσμιο δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων (mGGGI), με βάση τον δείκτη που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και το εφάρμοσε σε 156 χώρες μεταξύ 2010 και 2021.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Χάσματος των Φύλων του WEF αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση και την εξέλιξη της ισότητας των φύλων σε τέσσερις βασικές διαστάσεις:

  • Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες,
  • Εκπαιδευτικό Επίτευγμα,
  • Υγεία και Επιβίωση,
  • Πολιτική Ενδυνάμωση

 

Για τη μελέτη αυτή, η διάσταση της υγείας αποκλείστηκε επειδή περιλαμβάνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής, το οποίο ήταν το αντικείμενο αυτής της μελέτης. Μεταξύ των τριών διαστάσεων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη (δηλαδή, πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική), η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη μεγαλύτερη LE τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. «Αυτό υποδηλώνει ότι η επένδυση στην εκπαίδευση είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου πολλά κορίτσια εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης στην εκπαίδευση και οι πόροι είναι περιορισμένοι», πρόσθεσε ο Δρ Pinho-Gomes.

«Ακόμη και οι χώρες υψηλού εισοδήματος – όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων των φύλων τα τελευταία χρόνια – η επένδυση στην ισότητα των φύλων μπορεί να ωφελήσει το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα για τους άνδρες. Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε ήδη δει για χώρες της ΕΕ χρησιμοποιώντας διαφορετικό δείκτη, ενισχύοντας την εγκυρότητα των ευρημάτων μας. Η ασθενέστερη συσχέτιση μεταξύ της ισότητας των φύλων στον πολιτικό τομέα και του χάσματος των φύλων στο LE εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ισότητα των φύλων εφαρμόζεται από τα πολιτικά συστήματα παγκοσμίως», είπε.

«Όπως είδαμε από τις πρόσφατες παραιτήσεις γυναικών πολιτικών υψηλού προφίλ, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, όπως οι διακρίσεις, η εξισορρόπηση της ιδιωτικής, οικογενειακής και πολιτικής ζωής, η απόκτηση υποστήριξης από πολιτικά κόμματα και η εξασφάλιση χρηματοδότησης εκστρατειών». Συνολικά, το 2021, κάθε δέκα τοις εκατό αύξηση του mGGGI σχετιζόταν με αύξηση 4,3 μηνών στο LE των γυναικών και 3,5 μηνών αύξηση του LE των ανδρών, οδηγώντας σε 8 μήνες μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων, αλλά υπήρχε σημαντική διακύμανση μεταξύ γεωγραφικών περιφέρειες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μακροχρόνια άσκηση αντίστασης αυξάνει την αυτοφαγία

Αυτές οι 3 συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής σας

Η νέα παγκόσμια κατάταξη για το προσδόκιμο ζωής δείχνει πτώση για δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ισότητα των φύλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».