ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προσδόκιμο ζωής: Η ισότητα των φύλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Η ισότητα των φύλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 156 χώρες, οι άνθρωποι που ζούσαν σε μέρη με μεγαλύτερη ισότητα των φύλων είχαν συνήθως μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Όταν μια χώρα σημειώνει πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο, δείχνει μια νέα παγκόσμια μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 156 χώρες, οι άνθρωποι που ζούσαν σε μέρη με μεγαλύτερη ισότητα των φύλων – σε τομείς όπως η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες εργασίας – είχαν συνήθως μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Και αυτό ίσχυε τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Προσδόκιμο ζωής και ισότητα φύλων

Για κάθε αύξηση 10% σε μια τυπική μέτρηση της ισότητας των φύλων μιας χώρας, οι γυναίκες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 4 μήνες στο προσδόκιμο ζωής, ενώ οι άνδρες ήταν ακριβώς πίσω, στους 3,5 μήνες. Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πώς η ενδυνάμωση των γυναικών μπορεί να έχει καθολικά οφέλη. Αντικρούουν επίσης την ιδέα ότι όταν οι γυναίκες κερδίζουν, οι άνδρες χάνουν.

«Ο αποκλεισμός των γυναικών από την κοινωνία είναι επιζήμιος για όλους και είναι κρίμα που πολλοί πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Cat Pinho-Gomes, του Ινστιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία στο Imperial College του Λονδίνου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα κέρδη στα δικαιώματα των γυναικών μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να μεταφραστούν σε καλύτερη ευημερία για όλους, σύμφωνα με τον Pinho-Gomes. «Υποθέτουμε ότι, αρχικά, η ισότητα των φύλων τείνει να επιτευχθεί στην εκπαίδευση», είπε.

Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μια σειρά αλλαγών – από καλύτερες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες έως χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων – που βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών για να ξεκινήσουν. Αργότερα, είπε ο Pinho-Gomes, εάν οι αγωνιστικοί χώροι αρχίσουν να ισοπεδώνονται στην πολιτική και τις ηγετικές θέσεις, ακόμη ευρύτερη αλλαγή καθίσταται δυνατή.

«Η ένταξη και η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, την οικονομία και την πολιτική οδηγεί σε καλύτερες πολιτικές για όλους», είπε ο Pinho-Gomes. Σημείωσε ότι οι άνδρες, γενικά, τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τραυματισμούς και ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Έτσι, όταν μια κοινωνία γίνεται πιο υγιής και πλουσιότερη συνολικά, η υγεία των ανδρών μπορεί να ωφεληθεί όσο και των γυναικών, αν όχι περισσότερο, πρόσθεσε ο Pinho-Gomes.

Η Sheila Davis είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Partners in Health, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Βοστώνη που συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την παροχή καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης. Είπε ότι όταν οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, «υπάρχει ένα κυματιστικό αποτέλεσμα στις κοινότητες». «Το βλέπουμε συνέχεια», είπε ο Ντέιβις, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι οι φροντιστές της οικογένειας —των παιδιών και των ηλικιωμένων συγγενών— και όταν είναι πιο υγιείς, είναι και όλοι οι άλλοι.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά στις 6 Μαρτίου στο περιοδικό PLOS Global Public Health, βασίζονται σε μια ανάλυση της απόδοσης των χωρών στο μέτωπο της ισότητας των φύλων μεταξύ 2010 και 2021. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τυπικό μέτρο που μετράει την ισότητα στην εκπαίδευση και τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική ηγεσία. Το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε αύξηση κατά 10% στη συνολική ισότητα των φύλων σε μια χώρα συνδέθηκε με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών και των ανδρών — σε αρκετούς μήνες και για τους δύο.

Αλλά η ισότητα στην εκπαίδευση ξεχώριζε, ειδικά σε χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα. Σε αυτές τις περιοχές, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης για τις γυναίκες οδήγησαν σε σημαντικό κέρδος στο προσδόκιμο ζωής για όλους — αν και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Αυτό είναι πιθανό επειδή η εκπαίδευση είναι «προαπαιτούμενο» για τη συνολική ενδυνάμωση των γυναικών, σύμφωνα με τον Pinho-Gomes.

«Χωρίς εκπαίδευση, οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άλλους τομείς της ζωής και να είναι ανεξάρτητες», είπε. «Η εκπαίδευση είναι επίσης απαραίτητη για τις γυναίκες ώστε να φροντίζουν την υγεία τους και των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών και των αγοριών». Ο Ντέιβις συμφώνησε. «Γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε. Και αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρήσουν σε επαγγελματικά επαγγέλματα.

Η Ντέιβις σημείωσε ότι στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζει ο οργανισμός της παγκοσμίως, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της κοινότητας. Σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ισότητα στην εκπαίδευση φαινόταν στην πραγματικότητα να ωφελεί περισσότερο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών. Συνδέθηκε με τη μείωση του παραδοσιακού χάσματος των φύλων στο προσδόκιμο ζωής, επειδή οι άνδρες είχαν περισσότερα κέρδη.

Ο Pinho-Gomes το εξήγησε ως εξής: Οι βελτιώσεις στην ισότητα των φύλων, που συνήθως ξεκινούν από την εκπαίδευση, αρχικά ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες, καθώς βελτιώνεται η βασική υγεία και το βιοτικό τους επίπεδο. Αλλά μόλις μια κοινωνία επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο ισότητας των φύλων —όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και οικονομικά και πολιτικά— υπάρχουν συστημικές αλλαγές που μπορεί να ωφελήσουν ακόμη περισσότερο την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανδρών.

Συχνά, σημείωσε ο Ντέιβις, η ενδυνάμωση των γυναικών θεωρείται ότι αφορά μόνο τις γυναίκες, εις βάρος των ανδρών. Όμως, όπως δείχνουν αυτά τα ευρήματα, είπε, η υποστήριξη των γυναικών «θα ωφελήσει όλους μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο περίπατος αυξάνει το όριο ζωής

Πώς η άσκηση επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Μπορεί το αποβουτυρωμένο γάλα να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας;

Κοιμηθείτε έτσι & προσθέστε σχεδόν 5 χρόνια στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας.