Επιστημονικά Νέα

Παγκόσμια ανησυχία για ανισότητα των φύλων – Που μπορεί να οδηγήσει

Παγκόσμια ανησυχία για ανισότητα των φύλων – Που μπορεί να οδηγήσει

Η ανισότητα των φύλων θα μπορούσε να οδηγήσει τους θανάτους εκατομμυρίων κοριτσιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα. Τα νεαρά κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από το θάνατο σε χώρες όπου οι γυναίκες έχουν ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη, κακή εκπαίδευση, λίγες θέσεις στο κοινοβούλιο και λίγη θέση στο χώρο εργασίας, όπως καταγράφεται στην εν λόγω μελέτη.

Από τις 195 χώρες, η Υεμένη είναι η χειρότερη με ένα ποσοστό ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων ίσο με 0,767, σε σύγκριση με μόλις 0,04 στην Ελβετία. «Όσο πιο κοινωνική είναι η ανισότητα, τόσο περισσότερα κορίτσια τιμωρούνται όσον αφορά τις πιθανότητες επιβίωσης, ειδικά στις χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Valentina Gallo, του Πανεπιστημίου της Queen Mary.

Σε χώρες όπου οι γυναίκες αποτιμώνται λιγότερο από τους άνδρες, τα νεαρά κορίτσια ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του υποσιτισμού της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της έκθεσης στην ενδοοικογενειακή.

Οι ερευνητές του Λονδίνου ανέλυσαν τα ποσοστά θνησιμότητας κάτω των πεντεκονταετών περίπου δύο εκατομμυρίων χωρών βάσει πληροφοριών από τη βάση δεδομένων της UNICEF. Στη συνέχεια συγκρίθηκε με τους δείκτες ανισότητας των φύλων των χωρών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την υγεία της αναπαραγωγής, την «ενδυνάμωση» και την οικονομική κατάσταση.

Η ενδυνάμωση μετράται από το μερίδιο των κοινοβουλευτικών εδρών που κατέχεικάθε φύλο, καθώς και από τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η οικονομική κατάσταση μετρά τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος της πρώιμης ζωής μπορεί να εμποδίσει την οσφρητική αίσθηση

Τα συνθετικά χημικά ίσως καθυστερήσουν την εφηβεία στα κορίτσια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.