Ψυχική Υγεία

Εθισμός ηλεκτρονικές μηχανές: Η καραντίνα υπεύθυνη για το εθισμό των παιδιών

Εθισμός ηλεκτρονικές μηχανές:  Η καραντίνα υπεύθυνη για το εθισμό των παιδιών

Εθισμός ηλεκτρονικές μηχανές: Λίγο η καραντίνα, λίγο τα διαδικτυακά μαθήματα τα περισσότερα παιδιά όλη τη ημέρα βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη με αποτέλεσμα να ωθούνται στον εθισμό χωρίς καν να το καταλαβαίνουν όπως έδειξαν μελέτες που διενεργήθηκαν.

Όλο και περισσότερο, οι γονείς τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες επειδή ανησυχούν ότι τα παιδιά μπορεί να εθίζονται στις πολύωρες  οθόνες τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιό , η κατάσταση επιδεινώθηκε πάρα πολύ. Μια μελέτη του 2021 φέρνει στο φως ότι ο χρόνος της οθόνης αυξήθηκε κατά 4,8 ώρες την ημέρα για όλα τα παιδιά.

Επισήμως γνωστή ως Διαδικτυακή Διαταραχή Τυχερών Παιχνιδιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ότι είναι  πιο συχνή σε εφήβους άνδρες . Η επίσημη συμπερίληψή σας στην επόμενη έκδοση του DSM θα χαρακτηρίσει αυτή τη διαταραχή ως ασθένεια.

Οι ψυχολογικές αρχές των εταιρών για να παραμένουμε στις οθόνες μας μεγάλο διάστημα

  • Βάζει την ευθύνη για καταναγκαστική αλλά και εθιστική χρήση της οθόνης στα πόδια των τεχνολογικών εταιρειών και μας λέει ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τα παιδιά μας για  τον υπερβολικό χρόνο που καταναλώνουν μπροστά στην οθόνη. Επίσης , παρουσιάζει ισχυρά επιχειρήματα σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν κυριαρχήσει ψυχολογικές αρχές οι οποίες διασφαλίζουνε ότι παραμένουμε στις οθόνες μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε τελική ανάλυση, όσο περισσότερο κολλάμε στις οθόνες μας, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουν  αυτές οι εταιρείες.
  •  Η εικόνα που έχουν οι επιχειρήσεις για την ψυχολογία και η οποία βασίζεται στην οθόνη είναι πάρα πολύ καλές, αλλά και τρομακτικές. Οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνονται σε μεγάλο βαθμό αδιάφορες για την ευθύνη τους σχετικά με την εκτεταμένη προβληματική συμπεριφορά.

Η πολύωρη έκθεση στην οθόνη δεν αποτελεί προσωπικό πρόβλημα

  • Η αλήθεια είναι ,ότι το να περνάνε τα παιδιά πολλή ώρα μπροστά στην οθόνη δεν αποτελεί προσωπικό πρόβλημα δικό τους, αλλά πρόβλημα το οποίο πηγάζει από την ίδια τεχνολογία.

Τρόπος να μειωθεί χωρίς μάχες ο χρόνος στις οθόνες

  • Αν οι εταιρίες που φτιάχνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές αποφασίσουν να προσθέσουν εφαρμογές που να μετράνε την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη και προσπαθήσουν να λάβουν μέτρα για τη καταπολέμηση του ,τότε σίγουρα ο χρόνος που περνάμε μπροστά στην οθόνη θα μειωνόταν πάρα πολύ.

Ακολουθεί βίντεο για τον εθισμό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία στρες: Η απομόνωση της πανδημίας μας φθείρει ψυχολογικά

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβουλίες για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.