Επιστημονικά Νέα

Άνια: Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι μεσήλικες που κοιμούνται μόνο έως 6 ώρες

Άνια: Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι μεσήλικες που κοιμούνται μόνο έως 6 ώρες

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε εκείνους που στα 50, τα 60 και τα 70 τους είχαν σταθερά μικρής διάρκειας βραδινό ύπνο, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιακά προβλήματα και θέματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο λίγος ύπνος προκαλεί άνοια, καθώς η ίδια η απώλεια ύπνου μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις ενδείξεις πως ο συστηματικός κακός ύπνος μπορεί τουλάχιστον να συμβάλει στη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Οι ερευνητές δε γνωρίζουν εάν η βελτίωση του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά είναι γνωστό πως ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τοξικά απόβλητα. Μια υπόθεση είναι ότι όταν οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου στην εκδήλωση άνοιας στην μετέπειτα ζωή», δήλωσε η Δρ Séverine Sabia, συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. «Δεν μπορώ να σας πω ότι η διάρκεια του ύπνου προκαλεί άνοια, αλλά μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της».

Η Sabia και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα έρευνας από τη μελέτη Whitehall II του University College London, η οποία ξεκίνησε το 1985 παρακολουθώντας την υγεία και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 βρετανών εθελοντών.

Η γαλλική ομάδα επικεντρώθηκε σε περίπου 8.000 συμμετέχοντες που κατέγραφαν οι ίδιοι τα μοπτίβα ύπνου τους, αν και ορισμένοι φορούσαν ειδικές συσκευές που έμοιαζαν με ρολόγια για να επιβεβαιώσουν τον χρόνο που κοιμούνταν.

Κατά τη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, 521 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια, με τους περισσότερους να έχουν διαγνωσθεί προς το τέλος των 70 τους. Γράφοντας στο Nature Communications, οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς εκείνοι που είχαν συνήθως έξι ώρες ύπνου ή λιγότερο κάθε βράδυ στα 50 και τα 60 τους είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με αυτούς που συνήθως κατάφεραν να κοιμηθούν επτά ώρες.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται αμέσως μετά την έρευνα διεθνούς ομάδας που ανέφερε ότι σοβαρά διαταραγμένος ύπνος μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με τον γενικό γυναικείο πληθυσμό.

Η μελέτη, στο European Heart Journal, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για τους άνδρες αυξήθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο.

Ενώ το κάπνισμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου στην άνοια, οι πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου αυξάνονται απότομα με την ηλικία. Η άνοια εκτιμάται ότι επηρεάζει ένα στα 14 άτομα άνω των 65 ετών και ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Alzheimer ή της αγγειακής άνοιας διπλασιάζεται περίπου κάθε πέντε χρόνια πάνω από την ηλικία των 65 ετών.

Οι πρώτες παθολογικές αλλαγές που οδηγούν σε άνοια συμβαίνουν μία έως δύο δεκαετίες προτού γίνει εμφανής η ασθένεια, καθώς κολλώδεις πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Όταν η μελέτη του Whitehall II του 1985 αξιολόγησε για πρώτη φορά τον ύπνο των εθελοντών που αργότερα εμφάνισαν άνοια, αυτή η διαδικασία πιθανότατα δεν είχε ξεκινήσει. Αυτό σήμαινε ότι εάν κοιμόταν πολύ λίγο, αυτό ήταν μάλλον απίθανο να είχε προκληθεί από αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια.

«Ενισχύει τα στοιχεία ότι ο κακός ύπνος στη μέση ηλικία θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την άνοια στην μετέπειτα ζωή», δήλωσε η Δρ Liz Coulthard, λέκτορας νευρολογίας της άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχει νόημα να λαμβάνουμε μέτρα για τη βελτίωση του ύπνου, όπως το να βγαίνουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσουμε τους φυσικούς μας ρυθμούς που προάγουν τον καλό ύπνο, να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο και να βρούμε μια ρουτίνα ύπνου που να λειτουργεί για εμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Guillain Barre Κορωνοϊός : Πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου με την νόσο

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Aκόμα κι αν η λήψη του εμβολίου της AstraZeneca εγκριθεί από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ο Fauci το αρνείται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.