Ψυχική Υγεία

Εκφοβισμός: Η μελλοντική συμπεριφορά των θυτών μπορεί να γίνει πιο βίαιη

Εκφοβισμός: Η μελλοντική συμπεριφορά των θυτών μπορεί να γίνει πιο βίαιη

Εκφοβισμός: Τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους μεταξύ 8 και 9 ετών είναι πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια αδικήματα μέχρι την ηλικία των 31 ετών.

Τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους στην ηλικία των 8–9 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαπράξουν βίαια αδικήματα μέχρι την ηλικία των 31 ετών. Αυτό φάνηκε σε μια Φινλανδική Πανελλαδική Μελέτη Γέννησης Κοόρτης που διεξήχθη στο Ερευνητικό Κέντρο για την Παιδοψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου, Φινλανδία.

Εκφοβισμός σε μικρές ηλικίες

Τα αγόρια και τα κορίτσια που ήταν συχνά εκφοβιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο για βίαια αδικήματα σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν εκφοβίζονταν ποτέ τους άλλους. Τα αγόρια που εκφοβίζονταν συχνά είχαν επίσης υψηλότερες πιθανότητες για βίαιες παραβάσεις σε σύγκριση με εκείνα που εκφοβίζονταν μερικές φορές. Ο σχετικός κίνδυνος για τα αγόρια που ήταν συχνά εκφοβιστές να διαπράξουν ένα σοβαρό βίαιο αδίκημα, όπως ανθρωποκτονία ή επιβαρυντική επίθεση κατά την περίοδο παρακολούθησης ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι για τα αγόρια που δεν εκφοβίστηκαν ποτέ. Το να είσαι θύμα εκφοβισμού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διάπραξης βίαιων αδικημάτων.

Η μελέτη εξέτασε τους βασικούς παράγοντες της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και την πιθανή ψυχοπαθολογία της παιδικής ηλικίας. Η συσχέτιση μεταξύ του εκφοβισμού και των βίαιων αδικημάτων παρέμεινε ακόμη και όταν τα δεδομένα ελέγχονταν για το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, τη δομή της οικογένειας και την πιθανή παιδική ψυχοπαθολογία. Τα αποτελέσματα επίσης δεν επηρεάστηκαν από πιθανές άλλες εμπειρίες εκφοβισμού του εκφοβισμού, όπως το να είναι θύμα εκφοβισμού. «Η μελέτη μας έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ του εκφοβισμού και των βίαιων παραβάσεων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις προηγούμενες αντιλήψεις ότι η πρόληψη του εκφοβισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα βίαια αδικήματα», λέει η ερευνήτρια Elina Tiiri από το Ερευνητικό Κέντρο Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Turku.

Η γνώση που βασίζεται στην έρευνα βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που στοχεύει να ανακαλύψει τις συνδέσεις μεταξύ των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων της παιδικής ηλικίας και των διαταραχών ψυχικής υγείας, των θεμάτων κατάχρησης ουσιών, της θνησιμότητας, του αυτοτραυματισμού, της εγκληματικότητας, της διαχείρισης της ζωής και της περιθωριοποίησης στην ενήλικη ζωή. «Το ερευνητικό έργο παράγει γνώση που μας βοηθά να αναπτύξουμε υπηρεσίες, έγκαιρες παρεμβάσεις και πρόληψη», λέει ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Andre Sourander από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

Η έρευνα βασίστηκε σε εκτενή, πανεθνικά επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν το 1989 στη Φινλανδία. Κατά τη συλλογή των δεδομένων, οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 8-9 ετών. Όταν οι συμμετέχοντες ήταν 30-31 ετών, οι ερευνητές άντλησαν πληροφορίες σχετικά με τις υποψίες τους για βίαιη παράβαση από το Φινλανδικό Εθνικό Αστυνομικό Μητρώο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Child & Adolescent Psychiatry, περιελάμβανε 5.400 άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι έφηβοι εκφοβίζουν τον εαυτό τους στον κυβερνοχώρο;

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Σταματήστε το scroll άμεσα!

Τα άτομα που βιώνουν σεξουαλικό εξαναγκασμό μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν σεξ

38% των ερευνητών Covid έχουν βιώσει παρενόχληση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο τυφώνας Ίαν προκαλεί "συναισθηματικό τραύμα" πέρα από τη φυσική καταστροφή, λέει γιατρός

Αυτές οι τσάντες θα πρέπει να περιέχουν ταυτότητα, χρήματα, φορτιστές, ένα ζευγάρι στεγνά ρούχα, σνακ και λίγο νερό, είπε. "Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι πάντα - πρώτα απ' όλα - να ακούτε τις προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών", είπε.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ που συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος οδηγεί σε υπερβολική διάγνωση και συνταγογράφηση

"Ένας ικανός, εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει την εμπειρία να ξεχωρίσει ποια είναι μια ψυχολογική δυσκολία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχοθεραπεία, πού είναι η φαρμακευτική αγωγή ένα λογικό μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας και πότε δεν είναι", δήλωσε στο Fox News.

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.