Ψυχική Υγεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία των εφήβων

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία των εφήβων

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

«Σε μια εποχή που οι νέοι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από ποτέ, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός στον εικονικό χώρο στους νέους», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ran Barzilay, MD, Ph.D., καθηγητής στο LiBI. “Δεδομένων των ευρημάτων, είναι σημαντικό οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης να ελέγχουν για διαδικτυακό εκφοβισμό τακτικά με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουν για άλλους παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας όπως η κατάθλιψη». Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των παιδιών αυξάνονται σταθερά. Σύμφωνα με το CDC, η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου ατόμων ηλικίας μεταξύ 10 και 24 ετών το 2018. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυτοκτονία σε παιδιά και εφήβους δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Ο παραδοσιακός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους είναι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας μεταξύ των νέων.

Στη σύγχρονη εποχή, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID-19, ένα σημαντικό ποσοστό αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, εμφανίζεται στο διαδίκτυο, μέσω μηνυμάτων κειμένου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, πριν από αυτή τη μελέτη, δεν ήταν σαφές εάν το να είσαι στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία. Έτσι, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τον Anat Brunstein Klomek, Ph.D. από τη Σχολή Ψυχολογίας Baruch Ivcher στο Πανεπιστήμιο Reichman στο Ισραήλ και ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2018 και Ιανουαρίου 2021 από τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (Μελέτη ABCD), ένα ποικίλο δείγμα από περισσότερα από 10.000 παιδιά στις ΗΠΑ μεταξύ 10 και 13 ετών.

Ως μέρος της μελέτης ABCD, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διαδικτυακού εκφοβισμού, το οποίο ρωτούσε εάν υπήρξαν ποτέ στόχος ή θύτης διαδικτυακού εκφοβισμού, ο οποίος ορίστηκε ως «σκόπιμη προσπάθεια να βλάψει άλλο άτομο ή να φερθεί με κακία απέναντί του στο διαδίκτυο, σε κείμενα ή ομαδικά κείμενα. ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Instagram ή το Snapchat).» Ο παραδοσιακός εκφοβισμός εκτός σύνδεσης ερευνήθηκε μέσω ενός χωριστού ερωτηματολογίου, το οποίο χωρίζει τη συμπεριφορά σε τρεις κατηγορίες: έκδηλη επιθετικότητα, όπως απειλές ή χτυπήματα. σχεσιακή επιθετικότητα, όπως το να μην προσκαλείς ή να αφήσεις κάποιον εκτός, και επιθετική φήμη, όπως η διάδοση φημών ή το κουτσομπολιό. Για να προσδιορίσουν την αυτοκτονικότητα, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι συμμετέχοντες ανέφεραν προηγούμενες ή τρέχουσες σκέψεις ή πράξεις αυτοκτονίας.

Από τους 10.414 συμμετέχοντες της Μελέτη ABCD που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 7,6% απάντησε ότι είχε βιώσει σκέψεις ή πράξεις αυτοκτονίας, το 8,9% ανέφερε ότι ήταν στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού και το 0,9% ανέφεραν ότι είχαν κάνει εκφοβισμό σε άλλους. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το να είσαι στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού συσχετίστηκε με την αυτοκτονία, ενώ το να είσαι θύτης διαδικτυακού εκφοβισμού όχι. Το εύρημα διαφέρει από τον παραδοσιακό εκφοβισμό εκτός διαδικτύου, όπου το να είσαι στόχος ή δράστης εκφοβισμού συνδέεται με την αυτοκτονία. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το να είσαι στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την αυτοκτονία των νέων», είπε ο Δρ Barzilay.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σταματήστε το scroll άμεσα!

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι φοιτητές κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν εκφοβισμό και κοινωνικά επιθετική συμπεριφορά.

Πώς θα απαλλαγείτε από τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο

Ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά

Τα social media προκαλούν επιπρόσθετο άγχος στα νέα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.