Ψυχική Υγεία

Έφηβοι: Η ύπαρξη όπλων στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Έφηβοι: Η ύπαρξη όπλων στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Έφηβοι: Oι έφηβοι που έχουν πρόσβαση σε όπλα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας, δείχνει νέα έρευνα.

Περίπου το ένα τρίτο των εφήβων στις ΗΠΑ που έρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για οποιονδήποτε λόγο έχουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, υποδηλώνοντας υψηλές ανάγκες ψυχικής υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Και περισσότερο από το 40% αυτών των εφήβων με κατάθλιψη έχουν πρόσβαση σε όπλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου των εφήβων που παρουσιάζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για κίνδυνο αυτοκτονίας και πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Samaa Kemal, συνεργάτης επείγουσας ιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σικάγο. «Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο τώρα που βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης ψυχικής υγείας των νέων».

Οι έφηβοι και τα παιδιά στην προεφηβεία με πρόσβαση σε όπλα είχαν περίπου 1,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες για προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας ή τρέχοντα αυτοκτονικό ιδεασμό, σύμφωνα με τη μελέτη. «Ο έλεγχος της ψυχικής υγείας των εφήβων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η οποία οδήγησε τόσο σε αυξημένη διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων όσο και σε επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας των νέων», δήλωσε ο Kemal σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

“Ο σωστός έλεγχος τόσο για την αυτοκτονία όσο και για την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία να προσφέρουμε αποτελεσματική συμβουλευτική για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων, όπως να κρατάμε τα πυροβόλα όπλα κλειδωμένα και χωριστά από τα πυρομαχικά, καθώς και σύνδεση με πόρους ψυχικής υγείας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τραγικούς θανάτους των εφήβων», πρόσθεσε ο Κεμάλ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 15.000 ασθενείς ηλικίας 14 έως 18 ετών που επισκέφθηκαν ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών παιδικού νοσοκομείου των ΗΠΑ μεταξύ Ιουνίου 2013 και Μαρτίου 2020. Περίπου το 14% των εφήβων ανέφεραν ότι είχαν πρόσβαση σε ένα πυροβόλο όπλο στο σπίτι ή τη δυνατότητα να το αποκτήσουν ένα μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Μεταξύ των ζητημάτων που αύξησαν τις πιθανότητες προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας ήταν το ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης. Επιπλέον, ο λεκτικός εκφοβισμός, η βία από τους οικείους συντρόφους και/ή η κακοποίηση από έναν φροντιστή αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες τρέχοντος αυτοκτονικού ιδεασμού και προηγούμενης απόπειρας αυτοκτονίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Academic Pediatrics.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών με πυροβόλα όπλα στις HΠA αυξήθηκε κατά 35%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού

Τα πυροβόλα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ

Ψυχική υγεία: Ρεκόρ-420 χιλ. παιδιά νοσηλεύονται το μήνα στο ΗΒ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.