Ψυχική Υγεία

Αυτοκτονία έφηβοι: O αντίκτυπος του τρολαρίσματος και της διαδικτυακής αρνητικότητας στις αυτοκτονίες εφήβων

Αυτοκτονία έφηβοι: O αντίκτυπος του τρολαρίσματος και της διαδικτυακής αρνητικότητας στις αυτοκτονίες εφήβων

Αυτοκτονία έφηβοι: Το τρολάρισμα, ένα διαδεδομένο διαδικτυακό φαινόμενο, επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των εφήβων.

Η διάχυτη αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων εφιστά την προσοχή στην ανησυχητική διασταύρωση του τρολάρισμα και της διαδικτυακής αρνητικότητας. Το διαδικτυακό τρολάρισμα είναι κάτι περισσότερο από μια άλλη μορφή κακοποίησης. Τα απεχθή σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το δραστικό βήμα. Το τρολάρισμα δεν τελείωσε εκεί, καθώς κάποιοι κατέφυγαν σε σχόλια μίσους ακόμη και μετά τον θάνατο ορισμένων εφήβων.  Καθώς οι έφηβοι περιηγούνται στο περίπλοκο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία είναι όλο και πιο εμφανείς. Για να κατανοήσουμε τους λόγους και τον αντίκτυπό του στην ψυχική υγεία, μιλήσαμε με τον Archana Singhal, Σύμβουλο και Οικογενειακό Θεραπευτή στο Δελχί, ο οποίος εξήγησε την επίδραση του τρολ στην ψυχική υγεία των εφήβων και τον ευρύτερο αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Το τρολάρισμα, ένα διαδεδομένο διαδικτυακό φαινόμενο, επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των εφήβων. Η αδιάκοπη έκθεση σε υποτιμητικά σχόλια, διαδικτυακό εκφοβισμό και εικονική παρενόχληση δημιουργεί ένα περιβάλλον γεμάτο άγχος, κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα άγχους για τους εφήβους, τονίζει ο Singhal. «Τα διαμορφωτικά χρόνια της εφηβείας τα καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλαβερές συνέπειες του τρολάροντας, συμβάλλοντας σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, αισθήματα απομόνωσης και, σε ακραίες περιπτώσεις, αυτοκτονικό ιδεασμό», πρόσθεσε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαφημίζονται ως μέσο σύνδεσης, συμβάλλουν παραδόξως στις προκλήσεις ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων. Ο συνεχής καταιγισμός προσεκτικά επιμελημένων και συχνά εξιδανικευμένων αναπαραστάσεων καλλιεργεί μια κουλτούρα σύγκρισης, οδηγώντας σε συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. 

Ο Singhal είπε, «Η εθιστική φύση αυτών των πλατφορμών επιδεινώνει περαιτέρω το άγχος και το άγχος καθώς οι έφηβοι παλεύουν με τις πιέσεις της συμμόρφωσης με τις κοινωνικές προσδοκίες, την απόκτηση κοινωνικής αποδοχής και την καλλιέργεια μιας ψηφιακής περσόνας». Σύμφωνα με την BMC Psychology , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες, επειδή μπορούν να επιδεινώσουν θέματα εικόνας του σώματος, να ενισχύσουν τον κίνδυνο εθισμού και διαδικτυακού εκφοβισμού, να ενθαρρύνουν συμπεριφορές φασαρίας και να έχουν αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο.

Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυτοκτονία

Η περίπλοκη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αυτοκτονίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Η έκθεση σε αυτοτραυματισμό ή περιεχόμενο αυτοκτονίας μπορεί να έχει μεταδοτική επίδραση, ιδιαίτερα σε ευάλωτους εφήβους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η διαδικτυακή παρενόχληση εντείνουν τα συναισθήματα απελπισίας, ωθώντας ορισμένους εφήβους να σκεφτούν ή να διαπράξουν αυτοτραυματισμό», τόνισε ο Σινγκάλ. Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες που περιλαμβάνουν διαδικτυακές πλατφόρμες, συστήματα υποστήριξης ψυχικής υγείας και την ευρύτερη κοινότητα. Η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των διαδικτυακών επιρροών απαιτεί σκόπιμες προσπάθειες για την προώθηση της θετικής εικόνας του σώματος και της αυτοαντίληψης μεταξύ των εφήβων. Ο Singhal απαρίθμησε τις ακόλουθες συμβουλές που πρέπει να ακολουθούνται ευρέως:

  • Τα σχολεία, οι γονείς και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να συνεργάζονται για να ενισχύσουν τον γραμματισμό στα μέσα, δίνοντας τη δυνατότητα στους έφηβους να διακρίνουν μεταξύ της πραγματικότητας και του επιμελημένου διαδικτυακού περιεχομένου. 
  • Οι ανοιχτοί διάλογοι για την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού διαδικτυακού περιβάλλοντος, μπορούν να ενισχύσουν τους εφήβους ενάντια στις επιζήμιες συνέπειες του τρολάρισμα και της διαδικτυακής αρνητικότητας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ευημερία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο εκφοβισμός επηρεάζει την ψυχική υγεία του παιδιού;

Αυτοκτονία και Γενετική - 12 παραλλαγές του DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο

Βοήθεια σε εφήβους που κάνουν δημοσιεύσεις ότι θα αυτοκτονήσουν;

Συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επιζώντες απόπειρας αυτοκτονίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.