Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία ΗΠΑ: Μια δεκαετία δεδομένων περιγράφει την πανεθνική κρίση των νέων που σχετίζεται με αυτοκτονία

Ψυχική Υγεία ΗΠΑ: Μια δεκαετία δεδομένων περιγράφει την πανεθνική κρίση των νέων που σχετίζεται με αυτοκτονία

"Ένας τομέας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια εθνική συζήτηση είναι η αύξηση της πρόσβασης σε μη νοσοκομειακές υπηρεσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν θέματα ψυχικής υγείας. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών λειτουργούν συχνά ως δίχτυα ασφαλείας για άτομα με ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας, ιδίως για ανασφάλιστα και παιδιά χωρίς χαρτιά", λέει ο Δρ Bommersbach.

Ψυχική Υγεία ΗΠΑ: Όταν ο Tanner Bommersbach, M.D., και μια ομάδα ερευνητών της Mayo Clinic ανέλυσαν εθνικά αρχεία επισκέψεων σε παιδιατρικά τμήματα επειγόντων περιστατικών, παρείχαν βασικά δεδομένα για να περιγράψουν την αυξανόμενη εθνική κρίση στην παιδική ψυχική υγεία. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι από το 2011 έως το 2020, οι επισκέψεις νέων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για λόγους ψυχικής υγείας διπλασιάστηκαν, ενώ το ποσοστό των επισκέψεων για συμπτώματα που σχετίζονται με την αυτοκτονία πενταπλασιάστηκε. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (Journal of the American Medical Association). Ο Dr. Bommersbach, υπότροφος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι χρήσιμα σε εθνικές συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων.

Αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος

Ο Dr. Bommersbach έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του λυκείου και του κολεγίου, εργάστηκε σε ένα ομαδικό σπίτι για παιδιά με αναπτυξιακές αναπηρίες στη Βόρεια Ντακότα, όπου παρατηρούσε τις αλληλεπιδράσεις τους με τους ψυχιάτρους τους. Η εμπειρία αυτή τον ώθησε να ακολουθήσει καριέρα γιατρού. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Alix της Mayo Clinic όπου βρήκε μέντορα τον ψυχίατρο J. Michael Bostwick, M.D. Δουλεύοντας με τον Δρ Bostwick κατά τη διάρκεια της ιατρικής σχολής, ο Δρ Bommersbach άρχισε να ενδιαφέρεται για την έρευνα και συμμετείχε σε μελέτες που διερευνούσαν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αυτοκτονικά συμπτώματα αλληλεπιδρούν με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αφού έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία για να μάθει περισσότερα για τη μεθοδολογία της έρευνας και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του, ο Dr. Bommersbach επέστρεψε στο Mayo για την εκπαίδευση στην υποτροφία, όπου συνέχισε να διεξάγει έρευνα για την πρόληψη των αυτοκτονιών και την επιδημιολογία στην παιδιατρική ψυχική υγεία. Πρόσφατα ήταν ο πρώτος συγγραφέας σε μια άλλη μελέτη σχετικά με τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονικών συμπεριφορών και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες θεραπείας μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ που βιώνουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Αύξηση των ποσοστών ασθένειας

Ο Dr. Bommersbach λέει ότι η μελέτη των επισκέψεων στα παιδιατρικά επείγοντα περιστατικά επεκτάθηκε σε άλλες μελέτες που έχουν δείξει αυξανόμενα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων – αλλά το μέγεθος της αύξησης των επισκέψεων στην παιδιατρική ψυχική υγεία, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με αυτοκτονίες, τον εξέπληξε. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2011 έως το 2020 από την Εθνική Έρευνα Ιατρικής Φροντίδας στα Νοσοκομεία, μια ετήσια διασταυρούμενη εθνική δειγματοληπτική έρευνα πιθανοτήτων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επισκέψεις που σχετίζονταν με την ψυχική υγεία για ασθενείς ηλικίας έξι έως 24 ετών. Τα δεδομένα έδειξαν σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα φύλα, τις φυλές και τις εθνικότητες. Η μεγαλύτερη όμως αύξηση αφορούσε ασθενείς ηλικίας 10 έως 14 ετών. Παρόλο που τα δεδομένα δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα από το 2021 ή το 2022, τα ευρήματα περιελάμβαναν ορισμένα δεδομένα από τις αρχές της πανδημίας COVID-19. “Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε παρατηρήσει αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων. Η COVID πιθανότατα επιτάχυνε και επιδείνωσε αυτές τις ανησυχίες”, λέει ο Alastair McKean, M.D., συν-συγγραφέας της μελέτης JAMA.

Προτροπή για αλλαγή

Τα ευρήματα της μελέτης δεν προσδιορίζουν γιατί αυξήθηκαν τόσο δραματικά οι επισκέψεις των παιδιών στην ψυχική υγεία, αλλά οι συγγραφείς επισημαίνουν διάφορους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν, όπως η αυξημένη ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ψυχικής υγείας, η βελτίωση και η αύξηση των παραπομπών από τους γιατρούς, η μεγαλύτερη προθυμία των νέων να αναζητήσουν βοήθεια και η μειωμένη πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αυτοκτονία στους νέους, τα οποία αυξήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε κάθε φύλο, φυλή και εθνικότητα, τύπο ασφάλισης και γεωγραφική περιοχή. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι επισκέψεις που σχετίζονται με την αυτοκτονία μεταξύ των εφήβων αντιπροσώπευαν το 6,6% του συνόλου των επισκέψεων στα ΤΕΠ το 2019-2020. Οι αριθμοί αποτελούν έκκληση για δράση, λένε. “Το πρώτο μέρος της προτροπής για αλλαγή είναι η ύπαρξη πραγματικών δεδομένων, και η μελέτη αυτή δείχνει ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη εθνική κρίση”, λέει ο Δρ McKean. “Ένας τομέας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια εθνική συζήτηση είναι η αύξηση της πρόσβασης σε μη νοσοκομειακές υπηρεσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν θέματα ψυχικής υγείας. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών λειτουργούν συχνά ως δίχτυα ασφαλείας για άτομα με ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας, ιδίως για ανασφάλιστα και παιδιά χωρίς χαρτιά”, λέει ο Δρ Bommersbach. “Στόχος μου είναι να συνεχίσω την έρευνα που θα φωτίσει αυτά τα εθνικά κενά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια εθνική δέσμευση για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και την επέκταση των κοινοτικών υπηρεσιών για τους νέους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιπτώσεις του εθισμού στην ψυχική υγεία

Συμπτώματα και αιτίες των κρίσεων πανικού

Σημαντική αύξηση άγχους και κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα οφέλη από το εποικοδομητικό άγχος;

Εποικοδομητικό άγχος: Το καλό άγχος, που συχνά αναφέρεται ως "eustress", είναι ένας τύπος άγχους που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία, τα κίνητρα και την απόδοση ενός ατόμου.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.