Ψυχική Υγεία

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τι σημαίνει και πώς μας επηρεάζει

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τι σημαίνει και πώς μας επηρεάζει

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τι σημαίνει και πώς μας επηρεάζει. Υπάρχουν πεποιθήσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτό που φοβόμαστε ότι συμβαίνει ή που απλά μας ευνοούν να συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. 

Οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες είναι ιδέες και σκέψεις που διασαφηνίζονται στο μυαλό και καταλήγουν να γίνονται πραγματικότητα. Είναι αληθινές ψυχικές συσκευές που καταλήγουν σε γεγονότα. Αυτές οι δηλώσεις για τις οποίες είστε πεπεισμένοι και λειτουργούν ως προβλέψεις που, κάποτε σκεφτόσασταν, είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους. Η έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας επινοήθηκε από τον κοινωνιολόγο Robert Merton. Τους αναφέρει ως ψευδείς ορισμούς των καταστάσεων που ξυπνούν μια νέα συμπεριφορά και που κάνουν αυτές τις ψευδείς αντιλήψεις να γίνονται πραγματικότητα.

Υπάρχουν προφητείες που γίνονται με προσωπικό τρόπο. Σε αυτές, είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται να συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός και οι προσωπικές συμπεριφορές οδηγούν στην οικοδόμηση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, κάποιος πρέπει να φέρει το δίσκο του καφέ και πιστεύει ότι θα πέσει: τόσο νευρικός είναι (από την πίστη του) που τρέμει και καταλήγει με τα ποτήρια στο πάτωμα. Υπάρχουν άλλες προφητείες που αναπτύσσονται σε αλληλεπίδραση με άλλους, οι οποίες ξεκινούν από υποθέσεις για τις οποίες ο άλλος σκέφτεται, ότι θα κάνει ή θα πει. Είναι το αποτέλεσμα της λήψης της υπόθεσης ως έγκυρης και της μη μετάφρασής της σε μια ερώτηση για τη μετεπικοινωνία. Λαμβάνοντας ως δεδομένο, είναι πιθανό να θεωρείται δεδομένο. Είναι μια προσδοκία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν έτσι ώστε η προσδοκία να εκπληρωθεί.

Ένας άλλος στόχος των προφητειών είναι οι χειρονομίες του συνομιλητή , καθώς αυτές είναι ένα είδος κινηματογραφικής οθόνης για τους ανθρώπους να προβάλλουν τον εαυτό τους και να κάνουν τη δική τους ταινία. Ένας συνοφρύωμα μπορεί να ερμηνευθεί ως θυμός, μυωπία, προβληματισμός, πονοκέφαλος, δυσφορία ή στομαχικές διαταραχές, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πιστεύει ότι ο άλλος είναι θυμωμένος και τους ρωτά και απαντήσει ότι δεν είναι, αλλά η υπόθεση του θυμού συνεχίζεται, σίγουρα ο συνομιλητής θα θυμωsεί και θα απαντήσει με απότομο τρόπο και επιβεβαιώνοντας την υπόθεση του συνομιλητή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαίσθηση, τι ακριβώς είναι και πότε να την εμπιστευόμαστε;

Εμπιστεύσου στην διαίσθησή σου

Οκτώ συμβουλές για προσωπική εξέλιξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.