Ψυχική Υγεία

Άνοια: Τα ταξίδια συμβάλλουν θετικά στην ψυχική υγεία των ατόμων με άνοια

Άνοια: Τα ταξίδια συμβάλλουν θετικά στην ψυχική υγεία των ατόμων με άνοια

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική διαταραχή που μεταβάλλει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να συλλογίζεται και να θυμάται. Τις περισσότερες φορές, η άνοια επηρεάζει ηλικιωμένα άτομα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ενήλικες.

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να ταξιδεύουν για ξεκούραση, χαλάρωση και έμπνευση, αλλά μπορεί να υπάρχουν και σημαντικά γνωστικά οφέλη. Μια επικείμενη μελέτη που δημοσιεύεται στην έκδοση Οκτωβρίου 2022 του Tourism Management παρουσιάζει τις σκέψεις μιας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών τόσο στην άνοια όσο και στον τουρισμό. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αλλά οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τα ταξίδια για τα άτομα με άνοια, ιδιαίτερα στους τομείς της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Οι επιπτώσεις της άνοιας

Η άνοια είναι μια νευρολογική διαταραχή που μεταβάλλει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται, να συλλογίζεται και να θυμάται. Τις περισσότερες φορές, η άνοια επηρεάζει ηλικιωμένα άτομα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ενήλικες. Η άνοια περιγράφει διάφορες νευρολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, οι οποίες επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν θεωρούνται μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIH), η νόσος Alzheimer (AD) είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, αλλά τα άτομα με άνοια μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα:

 • σύγχυση
 • να χαθείτε ή να περιπλανηθείτε σε περιοχές που κάποτε γνώριζαν
 • δυσκολία στη μνήμη, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων φίλων ή συγγενών
 • προβλήματα με την κίνηση ή την ολοκλήρωση εργασιών

Επί του παρόντος, η άνοια δεν έχει θεραπεία, αλλά ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η φροντίδα είναι συχνά υποστηρικτική, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε όσους πάσχουν από άνοια να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν μόνοι τους και βοηθώντας τους να έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα άτομα με άνοια, αλλά πολλά στοιχεία για την προώθηση της συνολικής ευημερίας μπορεί να είναι χρήσιμα. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι πώς τα ταξίδια μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με άνοια.

Πώς τα ταξίδια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν τα πιθανά οφέλη του τουρισμού, που μερικές φορές αποκαλείται “ταξιδιωτική θεραπεία”, στη θεραπεία ατόμων με άνοια. Ένας ορισμός του τουρισμού που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν “η επίσκεψη σε μέρη εκτός του καθημερινού του περιβάλλοντος για όχι περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο”. Σημειώνουν ότι η εμπειρία του ταξιδιού έχει τέσσερις βασικές συνιστώσες:

 • πώς επηρεάζει τα συναισθήματα και τη διάθεση (συναισθηματική εμπειρία)
 • πώς επηρεάζει τις σκέψεις και τις αναμνήσεις (γνωστική εμπειρία)
 • πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά (συντηρητική εμπειρία)
 • πώς επηρεάζει τις αισθήσεις (αισθητηριακή εμπειρία)

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ταξίδια μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής μέσω μιας ποικιλίας συνιστωσών. Ωστόσο, η βιβλιογραφία που υποστηρίζει αυτό στη θεραπεία της άνοιας είναι περιορισμένη. Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη γνώμη των ειδικών, οι ερευνητές πρότειναν πώς τα ταξίδια μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συστατικά των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων σε άτομα με άνοια. Τα ταξίδια θα μπορούσε να επηρεάσουν τους ακόλουθους τομείς και πολλά άλλα στοιχεία θεραπείας:

 • Γνωστική και αισθητηριακή διέγερση: Τα ταξίδια διεγείρουν τις σκέψεις και τη γνώση, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με άνοια. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει αισθήσεις που βελτιώνουν τη συμπεριφορά και την ευημερία.
 • Περιβάλλον: Τα ταξίδια βάζουν τους ανθρώπους σε ένα νέο περιβάλλον και μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου για άτομα με άνοια.
 • Άσκηση: Από τη φύση του, το ταξίδι περιλαμβάνει κίνηση και άσκηση. Η συντήρηση και η βελτίωση της σωματικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άνοια.

 • Η χρήση της μουσικοθεραπείας: Αν και τα ταξίδια δεν περιλαμβάνουν πάντα μουσική, η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην τόνωση της διάθεσης σε άτομα με άνοια. Τα ταξίδια που έχουν περισσότερο μουσική εστίαση θα μπορούσαν επομένως να είναι ευεργετικά.
 • Αναπόληση: Η συζήτηση και η ανάμνηση προηγούμενων εμπειριών μπορεί να είναι χρήσιμη για τα άτομα με άνοια. Ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των αναμνήσεων σε άτομα με άνοια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Alzheimer-Γιατί πλήττει κυρίως τις γυναίκες

Μη επεμβατική θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων μέσω διέγερσης των ματιών

Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος υποκρίνεται;

Σχέσεις: Για να αποφύγετε να σπαταλήσετε την ενέργειά σας και να πληγωθείτε από εφήμερες, ευκαιριακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγετε να παραμείνουν στο πλευρό σας.

Πώς θα ενσωματώσετε το Φενγκ Σούι στο σπίτι σας για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία;

Φενγκ Σούι: Πολλές αρχαίες ανατολικές φιλοσοφίες έχουν γίνει mainstream με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται γι' αυτές. Μια τέτοια πρακτική είναι το Φενγκ Σούι.

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".