Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Αλτσχάιμερ: Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Αλτσχάιμερ: Tο γονίδιο MGMT επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές που μελετούν γονίδια, τα οποία εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ εντόπισαν ένα νέο γονίδιο, που ονομάζεται MGMT, που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες. «Αυτή είναι μια από τις λίγες και ίσως οι ισχυρότερες συσχετίσεις ενός γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που είναι συγκεκριμένος για τις γυναίκες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lindsay Farrer, επικεφαλής βιοϊατρικής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Για τη νέα μελέτη, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αναζήτησε γενετικούς δεσμούς χρησιμοποιώντας δύο άσχετα σύνολα δεδομένων και διαφορετικές μεθόδους.

Ένα σύνολο δεδομένων προερχόταν από μια μεγάλη οικογένεια Χουτεριτών κεντρικής Ευρώπης. Στη μελέτη συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Η ομάδα ανέλυσε επίσης γενετικά δεδομένα από μια ομάδα 10.340 γυναικών που δεν είχαν APOE4. Αυτό το γονίδιο, ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και συνταντάται περίπου στο 60% των ανθρώπων με ευρωπαϊκή καταγωγή και περίπου στο 26% του γενικού πληθυσμού. Και για τα δύο σύνολα δεδομένων, το νέο γονίδιο MGMT συσχετίστηκε σημαντικά με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

“Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα ισχυρό επειδή ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις”, σημείωσε η Farrer, ωστόσο το εύρημα στο μεγάλο σύνολο δεδομένων ήταν πιο έντονο σε γυναίκες που δεν έχουν APOE4.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας και επηρεάζει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα χρειαστεί πρόσθετη μελέτη για να κατανοήσουμε γιατί το γονίδιο MGMT επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ωστόσο ότι η εργασία τους καταδεικνύει τη σημασία της αναζήτησης παραγόντων κινδύνου που μπορεί να είναι συγκεκριμένοι για ένα φύλο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 30 Ιουνίου στο Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια απλή σάρωση εγκεφάλου μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Περισσότερες αποδείξεις ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσει κατά του Αλτσχάιμερ

Γενετική & μαγνητική τομογραφία προβλέπουν τo Αλτσχάιμερ

Η COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον & Eγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.