Ψυχική Υγεία

Άνοια κατάθλιψη: Νέα μη επεμβατική θεραπεία των νευροψυχιατρικών παθήσεων

Άνοια κατάθλιψη: Νέα μη επεμβατική θεραπεία των νευροψυχιατρικών παθήσεων

Άνοια κατάθλιψη: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή LKS, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) και το Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ (CityU) ανακάλυψε ότι η ηλεκτρική διέγερση της επιφάνειας των ματιών μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία στα ζωικά μοντέλα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Brain Stimulation and the Annals of the New York Academy of Sciences. Η μείζονα κατάθλιψη είναι η πιο συχνή και σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 προκάλεσε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων με άγχος και κατάθλιψη. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις διαθέσιμες θεραπείες.

Ο Δρ. Lim Lee Wei, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών, HKUMed, ανέφερε το 2015 ότι η βαθιά εγκεφαλική διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλο των ζώων θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης και να ανακουφίσει καταθλιπτικά συμπτώματα. Αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα αποδίδονταν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης. Ωστόσο, η τεχνική, γνωστή και ως βαθιά εγκεφαλική διέγερση, είναι επεμβατική και απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως λοιμώξεις και άλλες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Μια ομάδα ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ, αναζητά εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας των νευροψυχιατρικών παθήσεων. Ανακάλυψαν ότι η μη επεμβατική διέγερση της επιφάνειας του κερατοειδούς του ματιού (γνωστή ως διακερατοειδής ηλεκτρική διέγερση, ή TES), η οποία ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές οδούς, είχε ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα και μειωμένες ορμόνες του στρες σε ένα ζωικό μοντέλο για την κατάθλιψη. Επιπλέον, η τεχνική προκάλεσε την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο.

Σε σχετικά πειράματα, ο Yu Wing-shan, ένας διδάκτορας, και άλλα μέλη της ομάδας έρευνας από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών στο HKUMed διερεύνησαν εάν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενός κοινού τύπου άνοιας χωρίς οριστική θεραπεία. Διαπίστωσαν ότι η μη επεμβατική διέγερση σε ποντίκια βελτίωσε δραστικά την απόδοση της μνήμης και μείωσε τις εναποθέσεις β-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο Δρ Leanne Chan Lai-hang, ειδικός στην ηλεκτρική διέγερση οπτικών και μη οπτικών στόχων του εγκεφάλου, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: «Η ηλεκτρική διέγερση του κερατοειδούς είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία παθήσεων των ματιών και θα ήταν σημαντική επιστημονική ανακάλυψη εάν μπορούσε να εφαρμοστεί για τη θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Εντοπίστηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Social media: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό.