Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη σίδηρος: Το άγχος της εγκύου επηρεάζει την ικανότητα του εμβρύου να απορροφά σίδηρο

Εγκυμοσύνη σίδηρος: Το άγχος της εγκύου  επηρεάζει την ικανότητα του εμβρύου να απορροφά σίδηρο

Εγκυμοσύνη σίδηρος: Εάν μια γυναίκα βιώνει χρόνιο στρες αργά στην εγκυμοσύνη της, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εμβρύου να απορροφά σίδηρο έως και 15%, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της UW Medicine στο Σιάτλ.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επιστήμονες από το UW Medicine, το Πανεπιστήμιο Duke, τη Γερμανία και την Αργεντινή διαπίστωσαν ότι οι απαιτήσεις σιδήρου του δεύτερου και τρίτου τριμήνου στις έγκυες γυναίκες μπορεί να αυξηθούν, αλλά ότι η πρόσληψη σιδήρου στα έμβρυα μπορεί να μειωθεί έως και 15% σε γυναίκες που βιώνουν χρόνιο στρες. Οι επιδράσεις της έλλειψης σιδήρου είναι πιο αισθητές στα αρσενικά έμβρυα, ανέφεραν οι ερευνητές. Δεδομένου αυτού, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους τους και να προσπαθούν να τα μειώσουν μέσω τεχνικών χαλάρωσης. Εάν το χρόνιο στρες επιμένει, σκεφτείτε τα συμπληρώματα σιδήρου και παρακολουθήστε τα επίπεδα σιδήρου στα νεογνά κατά τον τοκετό, είπε ο Δρ Martin Frasch, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Διαπιστώσαμε τη σύνδεση μεταξύ του χρόνιου στρες στην εγκυμοσύνη και της ομοιόστασης του σιδήρου του νεογνού», πρόσθεσε ο Frasch. «Το αποτέλεσμα διαμεσολαβείται από την ηλικία της μητέρας και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή την εκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της πιο δίκαιης υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως ισχυρό μέσο για τη βελτίωση της προγεννητικής και μεταγεννητικής ανάπτυξης του εγκεφάλου». Η απλή λήψη προγεννητικών βιταμινών μπορεί να μην βοηθήσει, σημείωσε. «Σχεδόν οι μισές μητέρες έχουν έλλειψη σιδήρου», συμπλήρωσε.

Ο Frasch διευκρίνισε ότι τα έμβρυα είναι συνήθως ανθεκτικά σε μέτριες αλλαγές στο μητρικό σίδηρο. «Αυτό που παρατηρούμε εδώ είναι ότι υπό συνθήκες χρόνιου μητρικού στρες, τα αρσενικά έμβρυα είναι λιγότερο ισχυρά στη ρύθμιση της υγείας του σιδήρου από τα θηλυκά έμβρυα – και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τη νευροανάπτυξή τους μετά τη γέννηση», εξήγησε.

Μελέτες έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι έως και οι μισές έγκυες γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης ή να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Το άγχος είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, είπε ο Frasch. Το εμβρυϊκό στρες έχει συνδεθεί με επακόλουθες νευροψυχιατρικές καταστάσεις όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός και με νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, πρόσθεσε. Ο Frasch είναι συγγραφέας μιας άλλης μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η οποία ανέφερε ότι η παρακολούθηση του στρες που βιώνει μια έγκυος μέσω μιας φορητής συσκευής ή τακτικών εξετάσεων θα μπορούσε να αποτρέψει τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις στο παιδί μετά τη γέννηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή γεμάτη βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη

Αναιμία : Τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την έλλειψη σιδήρου με τα συμπληρώματα της Active Iron

Η ιδανική διατροφή για εγκύους ανάλογα το τρίμηνο

Σιδηροπενία: Μην λαμβάνεις σκευάσματα σιδήρου χωρίς την συμβολή του γιατρού

Απίστευτα σημάδια ανεπάρκειας σιδήρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Τι μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε μόνο καρότα κοτόπουλο και ντομάτες;

Φαγητό υλικά: Τα καρότα, το κοτόπουλο και οι ντομάτες προσφέρουν μια ευέλικτη τριάδα συστατικών που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon