ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυστραλία: Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αλλά η Covid-19 αλλάζει τα δεδομένα

Αυστραλία: Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αλλά η Covid-19 αλλάζει τα δεδομένα

Αυστραλία: Οι χρόνιες παθήσεις είναι η κύρια αιτία ασθενειών, αναπηρίας και θανάτου στη χώρα. Ενώ τα αίτια των χρόνιων ασθενειών είναι περίπλοκα, η έκθεση διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενειών της Αυστραλίας οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν.

Τα ποσοστά προσδόκιμου ζωής στην Αυστραλία συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά σχεδόν οι μισοί από εμάς ζουν με μια χρόνια πάθηση. Αυτό είναι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την υγεία του έθνους, που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (AIHW).

Αυστραλιανή Υγεία 2022

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2020 μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν μέχρι τα 83 χρόνια, κατά μέσο όρο – περισσότερα από 25 χρόνια περισσότερο από αυτά που γεννήθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αλλά με έναν πληθυσμό που ζει περισσότερο, η Αυστραλία αντιμετωπίζει υψηλότερα ποσοστά χρόνιων και σχετιζόμενων με την ηλικία παθήσεων, όπως η άνοια, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της AIHW, Μάθιου Τζέιμς. Η έκθεση εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της COVID-19 και διαπίστωσε ότι αν και η Αυστραλία τα πήγε σχετικά καλά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, το ποσοστό “υπερβολικής θνησιμότητας” – ή θανάτων πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο – αυξήθηκε σημαντικά το 2022. “Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, με 3.105 περισσότερους θανάτους από ό,τι αναμενόταν μόνο αυτούς τους δύο μήνες”, είπε ο κ. Τζέιμς. Ενώ τα άτομα που κολλάνε COVID-19 τώρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρή αδιαθεσία από ό,τι στην αρχή της πανδημίας, ο αριθμός ρεκόρ των μολύνσεων το 2022 οδήγησε σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το COVID-19 στην Αυστραλία και έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8 εκατομμύρια μολύνσεις. “Εκατομμύρια Αυστραλοί που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 έχουν βιώσει τις άμεσες επιπτώσεις μέσω οξείας ασθένειας, με ορισμένους να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ο μακροχρόνιος COVID-19”, είπε ο κ. Τζέιμς. “Το 2022, κανένα θέμα υγείας δεν υπερβαίνει ή είχε τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας μας, με αυτές τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές για πολλά χρόνια”.

Τα ποσοστά καπνίσματος έχουν πέσει 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 47 τοις εκατό των Αυστραλών – ή 11,6 εκατομμύρια άνθρωποι – ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση υγείας, όπως αρθρίτιδα, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Οι χρόνιες παθήσεις είναι η κύρια αιτία ασθενειών, αναπηρίας και θανάτου στη χώρα. Ενώ τα αίτια των χρόνιων ασθενειών είναι περίπλοκα, η έκθεση διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενειών της Αυστραλίας οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν, όπως το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια και η κακή διατροφή. Άνθρωπος βάζει τσιγάρο καπνού στο στόμα του.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν:

  • Δύο στους τρεις ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • τρεις στους 10 ενήλικες δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα
  • λιγότεροι από ένας στους 10 ενήλικες καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών.

Αν και το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία ασθενειών και θανάτων που μπορούν να προληφθούν, τα ποσοστά καπνίσματος έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό μόλις 11%.  Τα επιβλαβή επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος αναγνωρίστηκαν επίσης ως “μείζον ζήτημα υγείας”: ωστόσο, το ποσοστό “επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ” έχει μειωθεί και το ποσοστό των ατόμων που απέχουν από το ποτό έχει αυξηθεί. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξαν βελτιώσεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, το ποσοστό των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων έχει μειωθεί κατά 57 τοις εκατό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο έχουν επίσης αυξηθεί, από 52 τοις εκατό το 1993 σε 70 τοις εκατό το 2018. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση πιο προχωρημένων καρκίνων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυστραλία Covid: Τελειώνουν οι περιορισμοί με τα θύματα να σκαρφαλώνουν στα 10.000

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται πως αρχίζει να ξαναπιέζεται με ασθενείς covid σε ράντζα στους διαδρόμους

Τι είναι η παγκρεατίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή;