Ψυχική Υγεία

Άγχος Έντονο: Κλειδιά για τη διαχείρισή του

Άγχος Έντονο: Κλειδιά για τη διαχείρισή του

Όμως, αν αυτές οι αγχώδεις σκέψεις αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά σας να κοιμάστε, να συγκεντρώνεστε ή να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, είναι η στιγμή να αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Άγχος Έντονο: Αρχικά, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι ένα υγιές επίπεδο άγχους είναι φυσιολογικό. Διαφορετικές περιστάσεις (όπως μια συνέντευξη για δουλειά, ένα πρώτο ραντεβού ή η μέρα γάμου σας) μπορούν να ανακινήσουν συναισθήματα αμφιβολιών, προσδοκιών ή νευρικότητας.

Όμως, αν αυτές οι αγχώδεις σκέψεις αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά σας να κοιμάστε, να συγκεντρώνεστε ή να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, είναι η στιγμή να αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Επιπροσθέτως, αν εμφανίζετε κρίσεις πανικού, έχετε χάσει έναν αγαπημένο σας, βρίσκεστε σε οικονομική επισφάλεια ή έχει πρόσφατα υποστεί μια μεγάλη μετάβαση, η θεραπεία επίσης αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη. Γενικά, αν το άγχος σας εμφανίζεται πριν ή μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός, ξεθωριάζει σχετικά γρήγορα και είναι διαχειρίσιμο, τότε είναι πιθανό να μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να το περιορίσετε μόνοι σας και με τα κατάλληλα εργαλεία.

Πέντε εργαλεία να διαχειριστούμε το έντονο άγχος, όταν εμφανίζεται

  1. Σταματάμε τα «τι θα γίνει αν»

Ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία μείωσής του είναι να σταματάμε να βυθιζόμαστε μέσα σε μια θάλασσα σεναρίων και αντιθέτως να μένουμε μόνο στα στοιχεία και στην πραγματικότητα της ήδη δοσμένης κατάστασης. Και καθώς είναι επίκαιρο, ας πάρουμε για παράδειγμα τον κορωνοϊό:

– Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε: «Κι αν έχω τον ιό; Κι αν τον κόλλησα στη γιαγιά μου, όταν την επισκέφθηκα; Και τι θα γίνει αν πεθάνει;»

– Αντιθέτως, κάντε αυτό: Συλλέξτε τα δεδομένα. Αν έχετε εκτεθεί στον ιό και θέλετε να εξεταστείτε, μπορείτε να το κάνετε. Αντί να κάθεστε άπραγοι και να ανησυχείτε ότι θα βγει θετικό, λάβετε δράση μπαίνοντας οικειοθελώς σε καραντίνα μέχρι να μάθετε τα αποτελέσματα. Επικοινωνήστε με φίλους και οικογένεια μέσω του διαδικτύου.

Η έλλειψη ελέγχου αποδεικνύεται ένα μείζον ερέθισμα πυροδότησης του άγχους, οπότε αντί να εστιάζουμε σε διάφορα αποτελέσματα που ακόμα βρίσκονται εκτός ελέγχου, χρειάζεται να εστιάσουμε σε ό,τι είναι βέβαιο, καθώς και στις πράξεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη δοσμένη συνθήκη.

  1. Επιστρέφουμε στο παρόν

Όταν είμαστε αγχωμένοι, η αμυγδαλή στον εγκέφαλο εκλύει ορμόνες του στρες, οι οποίες ενεργοποιούν την απόκριση μάχης, φυγής ή παγώματος. Για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, ή την απόκριση χαλάρωσης και χώνεψης, είναι σημαντικό να φέρουμε τον εαυτό μας πίσω στο παρόν.

  1. Επιστρατεύουμε τις αισθήσεις μας

Η χρήση των 5 αισθήσεων βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταιχμιακού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

– Όραση: Φύση. Το περπάτημα, η ενασχόληση με τα φυτά ή ακόμα και οι φωτογραφίες φυτών, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση και τονώνουν τη διάθεση.

– Όσφρηση: Αιθέρια έλαια. Ένα γενικό πλαίσιο- πρόταση είναι η λεβάντα για τον ύπνο, τα εσπεριδοειδή για διάθεση και ο ευκάλυπτος ή η μέντα για το στρες.

– Ακοή: Audiobooks, ήχοι της φύσης, μουσική. Όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι ή πίνετε τον πρωινό σας καφέ, απολαύστε και λίγη χαλαρωτική μουσική. Όταν περπατάτε, βάλτε να ακούσετε ένα ενδιαφέρον ακουστικό βιβλίο. Όταν επιλέγετε μουσική, αποφύγετε τα κομμάτια που έρχονται σε άκρα αντίθεση με τη διάθεσή σας. Ιδανικά, φτιάξτε μια λίστα με τα αγαπημένα σας χαλαρωτικά κομμάτια, ώστε να μη χρειάζεται να αποφασίσετε τη στιγμή εκείνη του άγχους.

– Αφή: Απαλά υφάσματα. Τώρα το χειμώνα οι πιτζάμες και οι κουβέρτες fleece είναι εξαιρετικά χαλαρωτικές, το ίδιο και το απαλό βαμβάκι.

– Γεύση: Καταπραϋντικές τροφές και ροφήματα χωρίς λιπαρά και ζάχαρη.

  1. Εξασκούμε προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια τεχνική που όχι μόνο βοηθά στην απελευθέρωση της σωματικής έντασης, αλλά επίσης εστιάζει στο να απομακρύνει τις αγχώδεις σκέψεις από το νου. Για να την εξασκήσετε, πιέστε/ τεντώστε κάθε μυ στο σώμα σας για 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε, εκπνέοντας. Ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών σας, προχωρήστε στις γάμπες και συνεχίστε σταδιακά προς τα πάνω, μέχρι να φτάσετε στο κεφάλι.

  1. Η μαγική δύναμη του περπατήματος

Η απλή πράξη του περπατήματος έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι βελτιώνει τη διάθεσή μας. Αρκεί μόνο μια σύντομη βόλτα για να ανακτήσετε ένα μέρος του ελέγχου της μέρας σας, να απορροφήσετε βιταμίνη D και να το αφήσετε να δράσει διαλογιστικά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το περπάτημα θα γίνεται στο δικό σας ρυθμό• είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από το βάδισμα, που μπορεί να έχει αγχωτικό χαρακτήρα. Πολλοί βρίσκουν το περπάτημα θεραπευτικό, όταν το μοιράζονται με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Επομένως, μπορείτε να δοκιμάσετε κι αυτή την επιλογή. Αρκεί να είναι συμφωνημένο ότι δεν θα προβληματίζεστε ανταλλάσσοντας άγχη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα "αντίδοτα" στην κατάθλιψη της καραντίνας

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία και γιατί μας επηρεάζει καταλυτικά

Η δύναμη του νερού – το κλειδί για αυξημένη και διαρκή ευτυχία

Το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαχείριση άγχους: Από που να αρχίσετε

Άγχος Διαχείριση: Το άγχος δεν θα εξαφανιστεί από τη ζωή σας. Και η διαχείριση του πρέπει να είναι συνεχής. Όμως, δίνοντας προσοχή σε αυτά που προκαλούν το άγχος σας και εξασκώντας τρόπους χαλάρωσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μερικές από τις κακές επιπτώσεις του στρες και να αυξήσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις στη ζωή.

Μίνι στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Άγχος: Σύμφωνα με την Δρ Rosa, μια στρατηγική για να διδάξετε στον εαυτό σας τη συνειδητή αναπνοή από την κοιλιά είναι: κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, απλώς πάρτε τρεις αργές και ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές από την κοιλιά. "Είναι μια απλή πράξη, αλλά αυτό διακόπτει την απόκριση 'μάχης ή πτήσης', την θέτει σε παύση", λέει η Δρ Rosa.

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

Aγοραφοβία: Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.