Πρόληψη

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Εμπόδιο οι πολεμικές συγκρούσεις

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Εμπόδιο οι πολεμικές συγκρούσεις

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τα βασικά εμβόλια ζουν σε χώρες που είτε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου πλήττονται από συγκρούσεις, σύμφωνα με την UNICEF, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου).

Εκ των χωρών που είναι σε σύγκρουση, το Νότιο Σουδάν έχει το υψηλότερο ποσοστό μη ανοσοποιημένων παιδιών, με 61% να μην λαμβάνουν τα πιο βασικά παιδικά εμβόλια, ακολουθούμενο από τη Σομαλία (58%) και τη Συρία (57%).

«Οι συγκρούσεις δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση ασθενειών. Τα παιδιά χάνουν τους βασικούς εμβολιασμούς λόγω της κατάρρευσης – και μερικές φορές της εκ προθέσεως καταστροφής – των ζωτικών υπηρεσιών υγείας. Ακόμα και όταν οι ιατρικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες, η ανασφάλεια στην περιοχή συχνά δεν επιτρέπει να προσεγγιστούν τα παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής της UNICEF για την Ανοσοποίηση, Dr. Robin Nandy.

Η ιλαρά, η διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο υποσιτισμός είναι σημαντικές αιτίες των παιδικών ασθενειών και θανάτων, και σε συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι επιπτώσεις τους μπορούν να επιδεινωθούν. Όταν τα παιδιά προσβληθούν από ιλαρά εκεί όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις, λιγότερο από το 1% από αυτά πεθαίνουν. Σε περιοχές όπου ο συνωστισμός και ο υποσιτισμός είναι καθημερινότητα, όπως στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι θάνατοι παιδιών από ιλαρά μπορεί να εκτοξευθούν έως και στο 30% των κρουσμάτων. Ο συνωστισμός και η έλλειψη των στοιχειωδών απαραίτητων αγαθών όπως τροφή, νερό και στέγη, κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε ασθένειες.

Οι εμπόλεμες περιοχές πλήττονται επίσης από το θάνατο εργαζομένων στον τομέα της υγείας και την καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων, προμηθειών και εξοπλισμού, γεγονός που έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών. Περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι τα τελευταία εναπομείναντα οχυρά του επικίνδυνου ιού της πολιομυελίτιδας, που σήμερα έχει εξαλειφθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη Συρία, τα ποσοστά εμβολιασμών έχουν πέσει κατακόρυφα, από πάνω από 80% το 2010, πριν από τη σύγκρουση, σε 43% το 2014. Η πολιομυελίτιδα επανεμφανίστηκε στη χώρα το 2013, μετά από 14 χρόνια χωρίς περιστατικά. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πάνω από 2.000 ύποπτα κρούσματα ιλαράς έχουν ήδη αναφερθεί το 2016, με 17 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών.

Ο εμβολιασμός – ιδίως απέναντι στην εξαιρετικά μεταδοτική ιλαρά – αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στις επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις και αποτελεί βασικό τμήμα της ανταπόκρισης της UNICEF για την προστασία της υγείας των παιδιών σε τέτοιες συνθήκες.

Στη Συρία, μια εκστρατεία εμβολιασμών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 24 Απριλίου θα έχει ως στόχο τα μικρά παιδιά που έχουν χάσει τους εμβολιασμούς ρουτίνας, ιδιαίτερα εκείνα σε πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Πολλά από αυτά τα παιδιά, που γεννήθηκαν από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί.

Στην Υεμένη, παρά τις σφοδρές μάχες σε όλη τη χώρα, οι εκστρατείες εμβολιασμού που υποστηρίζονται από τη UNICEF ανοσοποίησαν 2,4 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς και της ερυθράς τον Ιανουάριο, και 4,6 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας, τον Απρίλιο του 2016.

Στη Λιβύη, η πρώτη πανεθνική εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της πολιομυελίτιδας σε δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Νωρίτερα αυτό το μήνα η UNICEF απέστειλε 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Τρίπολη.

Πάνω από 36 εκατομμύρια παιδιά προσεγγίσθηκαν από τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο το Πακιστάν, όπου τα περιστατικά πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 65% από το 2015.

Κατά τη διάρκεια του 2014-2015, η UNICEF υποστήριξε επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για περισσότερα από 23 εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεις, η UNICEF συνεργάζεται με άλλους εταίρους ώστε να αποκατασταθεί η «ψυχρή αλυσίδα» για την προώθηση και διατήρηση εμβολίων και άλλων βασικών ιατρικών προμηθειών, τοποθετεί ομάδες υγείας πίσω στη θέση τους και εκπαιδεύει εργαζόμενους στο τομέα της υγείας ώστε να παρέχουν εμβολιασμούς, έλεγχο του υποσιτισμού, διατροφή, συμπληρώματα βιταμίνης Α και ιατρική περίθαλψη, στις γυναίκες και τα παιδιά.

Οι εμβολιασμοί εν μέσω συρράξεων βοηθούν στην αποκατάσταση άλλων κρίσιμων υπηρεσιών υγείας. Για παράδειγμα, σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, οι υγειονομικοί υπάλληλοι προσφέρουν επίσης υπηρεσίες υγείας και διατροφής, καθώς και φροντίδα για ασθένειες της παιδικής ηλικίας, στους πληθυσμούς που προσέρχονται ανταποκρινόμενοι στις εκστρατείες εμβολιασμού.

«Τα παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις ωθούνται σε ένα φαύλο κύκλο στερήσεων που τους κλέβει την υγεία τους και, κατ ‘επέκταση, το μέλλον τους. Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Οι εμβολιασμοί είναι μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας που αξίζει και απαιτεί την προστασία από όλα τα μέρη της σύγκρουσης», κατέληξε ο Dr. Robin Nandy.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει την περιφερειακή επιβάρυνση των ασθενειών και τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, ακόμη και ελλείψει ισχυρών δεδομένων παρακολούθησης, αποκαλύπτει μια μελέτη στο eLife Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στις 26 Μαΐου, επισημαίνει περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του […]

Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους τραυματισμών – Οδηγίες ειδικών για να τους αποφεύγουμε

Οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουμε πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε διακοπές και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Αν όμως δεν είμαστε προσεκτικοί κάνοντας διάφορες καλοκαιρινές δραστηριότητες, υπάρχει ο κίνδυνος το όνειρο να γίνει εφιάλτης. Γι’ αυτό θέλει προσοχή να μην τραυματιστούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην […]