Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρωινό ξύπνημα: Πώς σχετίζεται γενετικά με τη νευρική ανορεξία;

Πρωινό ξύπνημα: Πώς σχετίζεται γενετικά με τη νευρική ανορεξία;

Πρωινό ξύπνημα: Τα ευρήματα εμπλέκουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες βραδινές ψυχιατρικές ασθένειες και υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφική διαταραχή νευρική ανορεξία σχετίζεται με το να ξυπνάς νωρίς, σε αντίθεση με πολλές άλλες διαταραχές που τείνουν να είναι βραδινές, όπως η κατάθλιψη, η υπερφαγία και η σχιζοφρένεια. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Network Open και με επικεφαλής τους ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη, αποκάλυψε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και του κινδύνου αϋπνίας.

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, ή κιρκάδιου ρολογιού, το οποίο ελέγχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών όπως ο ύπνος και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Αυτή η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει περαιτέρω αυτή τη σχέση αξιολογώντας γονίδια που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία, το κιρκάδιο ρολόι και πολλά χαρακτηριστικά ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται Mendelian Randomization για να δουν πώς τα γονίδια που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επηρεάζουν άλλα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, η εξέταση των προτύπων ύπνου ατόμων με γενετικές διαφορές που τους καθιστά πιο πιθανό να έχουν νευρική ανορεξία, αυτό παρέχει στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ νευρικής ανορεξίας και ύπνου. Βρήκαν μια αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ των γονιδίων που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία και των γονιδίων που σχετίζονται με τον πρωινό χρονότυπο (ξύπνημα νωρίς και νωρίς για ύπνο).

Με άλλα λόγια, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να είσαι νωρίς θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας και η ύπαρξη νευρικής ανορεξίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νωρίτερο χρόνο αφύπνισης. Η ομάδα βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας. Όταν αξιολόγησαν περαιτέρω τη σύνδεση αϋπνίας χρησιμοποιώντας την Mass General Brigham Biobank, αναπτύσσοντας μια «βαθμολογία γενετικού κινδύνου» για τη νευρική ανορεξία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η βαθμολογία γενετικού κινδύνου συνδέθηκε πράγματι με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας.

«Τα ευρήματά μας εμπλέκουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες βραδινές ψυχιατρικές ασθένειες και υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας, όπως φαίνεται σε προηγούμενες μελέτες», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Hassan S Dashti, Ph.D., βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Αναισθησίας, Κριτικής Φροντίδας και Ιατρικής Πόνου στο MGH και επίκουρος καθηγητής αναισθησίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι θεραπείες για τη νευρική ανορεξία είναι περιορισμένες και οι τρέχουσες θεραπείες έχουν ποσοστά υποτροπής έως και 52%. Επιπλέον, η αιτία της νόσου είναι ακόμη ασαφής. Με τη νευρική ανορεξία να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ψυχιατρικών παθήσεων, απαιτείται απεγνωσμένα περισσότερη έρευνα για νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείες.

«Οι κλινικές επιπτώσεις των νέων ευρημάτων μας είναι επί του παρόντος ασαφείς· ωστόσο, τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να κατευθύνουν μελλοντικές έρευνες σε θεραπείες με βάση τον κιρκάδιο για την πρόληψη και τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας», λέει η Hannah Wilcox, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο MGH.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νευρική ανορεξία και εφηβεία - Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα για να είστε ψυχικά υγιείς

Μια ολοκληρωμένη λίστα με τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας

Η υπερβολική αυτοσυγκράτηση μπορεί να κάνει κακό στην ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες.

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Οι φοβίες των ενηλίκων εμφανίζονται ως διαφορές στον εγκέφαλο

Φοβίες εγκέφαλος: Δεδομένου ότι πολλές παιδικές φοβίες διαλύονται στην ενήλικη ζωή, οι μεγάλες δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στις μαγνητικές τομογραφίες ενηλίκων μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια πιο επίμονη μορφή της αγχώδους διαταραχής.

Close Icon